Se poate reforma PSD?

Ioana Anghelescu 20.01.2005

De același autor

Dupa rezultatele alegerilor din noiembrie 2004, mai ales ale celor prezidentiale, PSD a ajuns in opozitie. Acest lucru a starnit nemultumiri in partid, care au culminat cu lansarea, pe 10 ianuarie, la Cluj, a documentului Reforma profunda a PSD, semnat de 14 lideri ai partidului din Transilvania, la care au aderat ulterior si unii presedinti PSD din Moldova. Una din principalele nemultumiri exprimate in document se refera la persoana lui Ion Iliescu, care, in opinia semnatarilor, nu poate fi un factor de modernizare in PSD. Ion Iliescu a fost reprimit in partid marti, 11 ianuarie, si va candida probabil la presedintia PSD. Ulterior declaratiilor de la Cluj, liderii filialelor judetene au fost chemati la Bucuresti la o intalnire care a durat 2 zile (11 si 12 ianuarie) si in cadrul careia s-a discutat problema reformarii PSD inaintea congresului anuntat pentru aprilie 2005. Ion Iliescu a declarat ca discutiile referitoare la viitorul presedinte PSD reprezinta o "diversiune politica", esential fiind procesul de reformare a partidului. Despre liderii din teritoriu, Adrian Nastase a afirmat: "Au venit cu ideile lor, au plecat cu ideile noastre". Pentru a reflecta situatia din interiorul partidului, inaintea congresului, am adresat unor lideri PSD (Mircea Geoana, Titus Corlatean, Victor Ponta, Vasile Dancu, Ioan Rus, Alin Teodorescu; Valer Dorneanu nu a acceptat propunerea noastra, iar Ioan Solcanu, pana la incheierea editiei, nu ne-a raspuns) urmatoarele intrebari:

1. Ce parere aveti despre declaratiile recente ale semnatarilor programului Reforma profunda a PSD?
2. Cum comentati afirmatia lui Ion Iliescu, rostita cu ocazia reprimirii carnetului cu numarul 1 de membru PSD: "Sunt un factor de innoire"?
3. Se poate face reforma cu Ion Iliescu?

MIRCEA GEOANA senator, membru in Comisia de Politica Externa din Senat
Ion Iliescu poate accepta nevoia de modernizare

1. Reforma profunda, asa cum a fost ea prezentata de colegii din Transilvania, nu este o noutate in partid. Se cunostea proiectul aflat acum in lucru si va fi luat in discutie la nivel central, deoarece este nevoie de innoire la nivelul partidului. Eu am mai declarat, si sustin in continuare, ca singura cale spre progres este un PSD improspatat, cu o ideologie imbunatatita, cu mai multi oameni noi si tineri in conducere, fara problemele care i s-au asociat in ultimii ani si, foarte important, cu un nou mesaj. Cu siguranta, romanii se vor convinge curand de fragilitatea si lipsa de experienta a noii guvernari, iar PSD va fi pregatit sa dea un raspuns credibil asteptarilor oamenilor. De aceea, este nevoie de reformarea partidului, etapa care va incepe la congresul extraordinar.
2. Domnul Ion Iliescu este fondatorul acestui partid si a trecut prin multe momente dificile odata cu partidul. Sunt convins ca va sprijini innoirea PSD, deoarece este constient ca electoratul asteapta o transformare a partidului. Pentru o reforma eficienta, este nevoie de o buna colaborare la nivelul liderilor de prim rang. In ceea ce-l priveste pe d-l presedinte Adrian Nastase, ar fi foarte util ca el sa-si asume acest mandat explicit de innoire a partidului. Este omul care are viziunea necesara pentru asa ceva, forta politica si organizatorica, dar si legitimitatea celor cinci milioane de voturi obtinute in alegerile prezidentiale. Alaturi de cei doi, alte personalitati reprezentative ale partidului ar putea constitui o conducere de tip colegial, care sa asigure transparenta si democratia deciziilor la nivelul de varf al partidului. Pe de alta parte, va trebui sa decidem si care este rolul concret al conducatorilor partidului. Experienta pozitiva a guvernarii Nastase, precum si alte modele europene ma conduc la formula ca in 2008 liderul partidului sa fie si candidatul nostru pentru functia de prim-ministru. Nu trebuie sa uitam ca, prin decalarea alegerilor, scrutinul parlamentar va deveni principalul scop electoral al partidelor politice din Romania. In acelasi timp, pentru a evita ambiguitatile si ezitarile care ne-au costat scump in alegerile trecute, se impune desemnarea din timp a candidatului nostru pentru Presedintia Romaniei. De aceasta decizie strategica va trebui sa depinda si configuratia de conducere si de personalitati ale partidului la Congresul PSD.
3. Da. Romania a intrat in NATO si a incheiat negocierile de aderare la UE cu Ion Iliescu presedinte al tarii. Sunt convins ca d-l Ion Iliescu poate accepta nevoia de modernizare a PSD. D-l Iliescu a inteles la un moment dat nevoia de reconciliere cu trecutul si l-am putut vedea, de exemplu, in multe ocazii alaturi de Regele Mihai, cu toate ca erau putini cei care credeau posibil acest lucru. Eu cred ca acum d-l Ion Iliescu va intelege ca mentalitatile in schimbare ale romanilor impun un nou PSD.

TITUS CORLATEAN
purtator de cuvant PSD, deputat, secretar in Comisia de Politica Externa din Senat, membru in Biroul Coordonator PSD
PSD nu are o problema de lider

1. Am mai spus-o si o repet: e un document care demonstreaza ca PSD este un partid cu o viata interioara dinamica, in ciuda poate a aparentelor. Exista o dezbatere de fond privind viitorul partidului, ceea ce este foarte bine. Exista o serie de idei utile in perspectiva Congresului PSD: necesitatea continuarii modernizarii si restructurarii partidului, proces initiat anterior de presedintele Adrian Nastase, exista probleme privind structurile stufoase si mecanismele de conducere si decizie greoaie si putin transparente, exista chestiuni de organizare si management care trebuie reglate, e necesar un proces de descentralizare a deciziei, ceea ce nu inseamna regionalizarea partidului, si, in sfarsit, faptul ca PSD nu are in realitate o problema de lider, pe care il are, ci o problema de structuri, management si strategie politica de definit, in noua ipostaza de partid in opozitie. Adaug ca va fi importanta noua componenta a echipei de conducere, necesar a fi alcatuita din oameni valorosi din punct de vedere profesional si politic, credibili si curati, dar si purtatori de mesaje eficace, in acelasi timp.
2. Afirmatia in sine nu poate fi comentata decat de d-l Iliescu. Personal, vad valente in spiritul militant, care nu a fost o constanta in randul membrilor si simpatizantilor PSD si care este o realitate in cazul partidelor de stanga europene, fie ca vorbim de partidul social-democrat suedez, cel german, PS francez etc., ca sa nu mai vorbesc de partidele din America Latina, membre ale Internationalei Socialiste.
3. Indiferent de identitatea sau pozitia unuia sau altuia dintre membrii de partid, continuarea modernizarii si reformarii partidului o va face (sau nu o va face) echipa de conducere, inclusiv presedintele, in functie de componenta sa, si deciziile Congresului privind structurile, mecanismele de decizie, strategia etc. Personal, nu cred, asa cum am afirmat-o mai sus, ca avem o problema de lider, pentru ca il avem deja. Adrian Nastase, cu tot ce a facut bun pentru partid si la guvernare, dar si cu unele greseli, pe care si le-a asumat, poate conduce in continuare acest proces, dar trebuie sprijinit de o echipa curata, profesionista, credibila, figuri noi, care sa beneficieze de sfatul celor cu experienta.

VICTOR PONTA
deputat PSD, presedinte Tineretul Social Democrat
In PSD se poate face reforma

1. Sunt absolut de acord cu ideile principale de acolo si cu faptul ca fiecare membru, cu atat mai mult presedintii de organizatii judetene, au dreptul la asemenea opinii. Imi doresc ca aceste initiative sa nu aiba soarta pe care au avut-o cele de dupa alegerile locale; atunci, si eu si d-l Rus am venit fiecare cu cate un plan de restructurare, eu din partea Tineretului, dansul din partea organizatiilor din Ardeal, si din pacate n-am fost luati in seama. De data asta eu cred ca ar trebui mai multa atentie si ideile principale sa fie puse in practica.
2. D-l presedinte ne-a spus ca a fost vorba de o gluma a lui vizavi de restul ironiilor din presa. Eu cred ca Ion Iliescu isi are locul in acest partid, e normal, l-a fondat si nici nu se pune altfel problema.
Asa ne-a explicat si noua la intalnire, ca a fost vorba doar de o gluma. 3. Da, cred ca in PSD se poate face reforma. Cand nu voi mai crede lucrul asta ma voi lasa de politica sau oricum nu voi mai fi activ. Eu cred inca lucrul asta si ma zbat pentru el.
Nu-i vorba de Ion Iliescu aici, e vorba de PSD. Nu e vorba sa-l reformam pe Ion Iliescu sau pe Victor Ponta, e vorba sa reformam PSD si eu cred ca putem sa o facem.

VASILE DANCU
senator, secretar executiv PSD
Iliescu ar fi pentru PSD o eticheta de produs expirat

1. Sunt initiator si semnatar, deci nu pot sa vorbesc din exterior despre acest program. Pot sa vorbesc de ce s-au saturat cei care au fost bucurosi sa ni se alature. Ne-am saturat sa functionam ca si o organizatie fara viata, birocratizata, imbatranita si greoaie. Castigam victorii statistice, dar pierdeam bataliile politice. Formal lucrurile mergeau bine, dar unii dintre noi ne simteam inutili, depersonalizati. La inceput am tras semnale de alarma, dar toti se strambau la noi. Cand incep sa nu te mai voteze copiii tai si intelectualii, ori muncitorii din orase, iar tu esti partid de stanga, inseamna ca ai o problema. Am inceput sa vorbim o limba care nu mai comunica, sa eliminam emotia din mesajele noastre si sa ne fie rusine pentru propria noastra neputinta. Absorbiti de administratie si problemele cotidiene, observam ca, pe zi ce trece, vorbim tot mai mult pe holuri, ridicam mana pentru validarea unor lucruri in care nu credem, iar alaturi de noi vin oameni cu care nu ne-ar placea nici macar sa locuim in acelasi cartier. Administrarea tarii ne-a obosit, mai ales ca, obtinand rezultate bune, incepeam sa credem ca suntem providentiali si de neinlocuit. Aveam cateodata, la sedinte interminabile, sedinte in care nu hotaram nimic esential, sentimentul ca timpul s-a oprit, iar noi suntem morti. Opozitia era slaba si nu ne ameninta cu nimic stabilitatea perceptiilor noastre confuze. A trebuit sa vina o adevarata rascoala populara care ne-a rasturnat un fotoliu pe spate. Cel al liderului. Iar cei mai multi dintre noi au incercat sa se prefaca ca nu s-a intamplat nimic deosebit. Ne uneste disperarea pe toti cei care am inceput aceasta lupta si o s-o ducem pana la capat.
2. Cred ca Ion Iliescu a vrut sa spuna ca ar putea sa aduca un nou suflu de stanga, nou dar nu actual, o linie dura care sa ne pozitioneze mai accentuat. E adevarat ca ne-am pierdut o parte din identitatea noastra. Obligati sa ne luptam cu saracia si cu urgentele integrarii, ne era greu oricum sa fim un adevarat partid de stanga. Inca nu castigase capitalismul batalia politica in Romania, practic nu aveam adversar, asa incat ne luptam intre noi. Acum, premierul Tariceanu a anuntat, textual, in fata Parlamentului, victoria capitalului in fata muncii. Acum poate incepe si cariera unui partid social-democrat veritabil in Romania, partid care sa nu se mai raporteze la trecut, ci sa fie ingrijorat de viitor. Ion Iliescu este un om sincer, este un om deschis, pe care il simpatizez personal, chiar daca nu am vorbit cu dansul decat de doua sau trei ori. Dansul a gresit de cateva ori fata de PSD si stim ca nici copiii nu-si iarta cateodata parintii foarte autoritari. Limitand unele succese de guvernare prin blocaje sau discursuri care au afectat imaginea guvernului, a reusit sa tina treaza speranta revenirii sale. Poate nu a fost un program, poate a fost doar instinctul puterii. Insa, dincolo de relatiile interne, Ion Iliescu a acumulat un deficit de imagine cu ocazia finalului de mandat, deficit care a reactivat toate stereotipurile negative, meritate sau nu, rezultate din zece ani dificili de mandat prezidential. Chiar daca am face o reforma radicala, dansul ar fi o eticheta de produs expirat. Si, stim cu totii, imaginea este foarte importanta, cateodata aparenta tine chiar loc de esenta in politica.
3. Da, dar nu din postura de conducator al reformei. Presedintele Iliescu este deschis la propuneri noi, asculta cu atentie si citeste propunerile, daca ii sunt date. Poate chiar intelege schimbarea, nu cred ca personal s-ar opune. Problema este alta. Oamenii care vin ca o cohorta in spatele domniei sale. Acestia au interpretat schimbarea ca restauratie, ei vin sa reinstaureze romantismul revolutionar al anilor '90. Ei s-au bucurat ca a pierdut Nastase, oricum se gandeau cu speranta la venirea Presedintelui pentru a readuce oameni ai trecutului. Se simteau depasiti de schimbarea din partid, atata cata a fost, si nu-si dadeau seama ca ei ramaneau natural in urma, nimeni nu i-a dat deoparte. E adevarat ca nu a fost tolerata competitia in partid, si atunci toti oponentii lui Nastase din partid au inceput sa se grupeze in spatele sperantei si mitului Iliescu. Sincer, nutresc speranta ca Ion Iliescu nu se va lasa instrumentat de oamenii care-l tot imping inainte, de oamenii care se ascund dupa fustele sale, fiind incapabili sa duca o competitie deschisa pentru schimbare. M-as bucura daca intr-o zi ne-ar chema la o cafea pe cativa dintre cei tineri sau relativ tineri, intelectuali care suntem de stanga, dintre cei care nu suntem capitalisti sub acoperire, si ne-ar cere sa-i spunem ce trebuie facut in viitor. Si sa ne spuna ca ne sprijina, fara retinere si fara conditii, pentru a face un partid nou. Daca nu va face acest lucru, atunci nu va putea participa la reformarea partidului. Pentru ca istoria nu face pasi inapoi.

IOAN RUS
presedinte organizatia PSD Cluj, membru al Biroului Coordonator PSD
Sa depasim dilema Nastase sau Iliescu

1. Eu nu am remarcat vreo modificare a declaratiilor acestora de la sensul initial al documentului. Mai mult, in cadrul intalnirii de miercuri, 12 ianuarie, de la Bucuresti, atat Adrian Nastase, cat si Ion Iliescu au preluat mai multe dintre ideile lansate de noi in acel document. In fond, documentul adoptat de noi facea referire in special la nevoia de innoire a partidului, nu la nevoia de innoire a presedintelui partidului. Sigur ca nu putem face abstractie de faptul ca este esential ca cel care va conduce partidul in urmatoarea perioada sa aiba capacitatea si dinamismul necesara reformarii partidului. Asadar, noi am plecat la Bucuresti cu ideile noastre si ne-am intors tot cu ideile noastre. Atunci cand Adrian Nastase a spus ca "au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre", nu se referea la noi, cei 14 semnatari ai documentului de la Cluj. Noi mergem cu proiectul nostru pana la capat. Toate ideile continute in acest program vor fi finalizate intr-un viitor apropiat. Nu renuntam la nici o idee, in consecinta nici la ideea ca Ion Iliescu nu poate fi intaiul reformator al PSD. Asta nu inseamna ca domnia sa nu ar putea juca un rol foarte important in reformarea partidului. Eu cred ca trebuie sa incetam sa mai credem ca in PSD trebuie sa existe o singura voce. Trebuie sa reinviem dezbaterea de idei din interiorul partidului si sa fim capabili sa ascultam criticile venite din partea oricarui membru al partidului. Un prim pas a fost facut, chiar daca am fost privit cu ostilitate de catre unii colegi, care poate nu au inteles sensul documentului de la Cluj sau l-au privit ca pe un atac la persoana, eu ma bucur ca am reusit sa provoc o dezbatere in cadrul partidului si ca majoritatea ideilor lansate in documentul respectiv au fost preluate de colegii din alte judete si chiar de presedintele Adrian Nastase.
2. Nu stiu exact la ce se referea domnul Iliescu, eu am vazut chiar ca a zambit cand a spus acest lucru. Cred ca atunci cand vorbim de innoirea PSD nu putem sa ne limitam doar la schimbarea unuia sau a mai multor lideri. PSD nu are o problema de lider. Discutia despre schimbare trebuie sa depaseasca dilema Nastase sau Iliescu. Reforma partidului trebuie sa fie profunda, asa cum am cerut noi in documentul de la Cluj. Pana sa ajungem sa discutam despre persoanele care vor conduce PSD in perioada urmatoare, eu cred ca trebuie sa ne punem de acord asupra faptului ca partidul trebuie sa inceapa un proces de reforma, care sa cuprinda in mod obligatoriu cresterea autonomiei de decizie a organizatiilor locale ale partidului, initierea unei strategii care sa aiba ca obiectiv recastigarea electoratului tanar si a electoratului din marile orase, realizarea unui proiect de reforma si reorganizare interna a PSD, care sa stimuleze apropierea politica de cetatean. Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le demaram imediat.
3. Reforma cu Ion Iliescu in partid se poate face, dar nu cred ca Ion Iliescu poate sa fie intaiul reformator al partidului. Sigur, Ion Iliescu este presedintele fondator al partidului, dar cu toate acestea mi se pare prea mult ca sa-i pretind eu astazi sa devina intaiul reformator al partidului. Asta ar presupune ca in acest interval de timp nu s-a intamplat nimic in PSD, ca am ramas la nivelul in care eram cand a fost fondat partidul. Nu inseamna ca Ion Iliescu nu are locul sau in PSD. Revenirea domniei sale in partid nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni. Dimpotriva. Putem beneficia in cel mai mare grad de experienta si competenta politica a fostului presedinte. Dar ar fi o greseala sa asteptam ca Ion Iliescu sa fie marele reformist. In fond, Congresul va trebui sa hotarasca, prin vointa liber exprimata a membrilor sai, directia spre care se va indrepta partidul.

ALIN TEODORESCU
deputat
Social-democratii nu pot evita sa-i repuna in fruntea partidului pe Nastase si Iliescu

1. Partidul Social-Democrat a trecut in opozitie si are nevoie de schimbari profunde. Necesitatea schimbarilor organizatorice si statutare a fost recunoscuta inca dupa alegerile locale. In iulie-august 2004 a fost suspendata Delegatia Permanenta, au fost create Biroul de Coordonare si Consiliul de Integritate Morala, au fost eliberati din functie ministri foarte performanti (Ilie Sarbu, Dan Nica, Rovana Plumb, Gabriel Oprea, Marian Sarbu) si au fost trimisi la sediul central al partidului pentru a coordona procesul de modernizare. Tot in vara 2004 au fost organizate primele alegeri preliminare pentru stabilirea listelor de candidati. Din pacate, presiunile activitatii guvernamentale si campania electorala au oprit acest proces de modernizare. Acum este doar vorba de a-l duce pana la capat. Partidul Social-Democrat trebuie sa-si redefineasca valorile, misiunea, structurile de conducere, activitatile militante. Ceea ce spun autorii documentului citat si alti membri marcanti ai partidului este tocmai verbalizarea acestei nevoi resimtite de toti: schimbari structurale.
2. Este o declaratie de intentii. Domnia sa doreste, ca noi toti, sa stimuleze schimbarea in partid.
3. Nu liderii reformeaza organizatiile. Organizatiile se schimba cand se schimba conditiile mediului ambiant. Intelepciunea unui lider se masoara prin capacitatea lui de a intelege ce vor militantii, sustinatorii, electorii. Cu cat un lider intelege mai bine ce vor oamenii, cu atat are o cariera mai lunga in fruntea organizatiei. Pentru o parte a presei din Romania, Iliescu reprezinta trecutul. Pentru foarte multi oameni din partid Iliescu reprezinta o speranta pentru viitor. Nu vad cum ar putea social-democratii din Romania sa evite sa-i repuna in fruntea organizatiei pe cei care au condus-o atat de bine in ultimii opt ani: Nastase si Iliescu. Dar cred ca este nevoie ca acesti doi lideri sa fie inconjurati de o noua echipa de conducere, mai apropiata de ceea ce vor membrii, sustinatorii si publicul.

Ancheta realizata de Ioana Anghelescu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22