DECIZIA CCR: Votul uninominal intr-un singur tur este neconstitutional

Fara Autor | 27.06.2012

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis miercuri contestatia PDL si a decis ca Legea votului uninominal este neconstitutionala in intregime, anunta Agerpres.

In urma deciziei CCR, alegerile parlamentare din toamna se vor desfasura, cel mai probabil, pe sistemul din 2008 care prevede votul mixt, proportional. Surse parlamentare au precizat pentru HotNews.ro ca nu mai este timpul pentru a trece o noua lege electorala, avand in vedere ca sesiunea se incheie saptamana viitoare.

Camera Deputatilor a adoptat in 22 mai proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR).

Proiectul prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Totodata proiectul de lege majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus.

Proiectul de lege a fost initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.


Democrat-liberalii si-a fundamentat contestatia pe articole din Constitutie, nerespectarea referendumului din 2009 dar si recomandarile Comisiei de la Venetia.

PDL invoca articolul 62 din Constitutie potrivit caruia numarul deputatilor si senatorilor se stabileste in raport cu populatia tarii si in acest context nu s-au respectat rezultatele ultimului recensamant din 2011. Totodata, pedelistii sustin ca nu s-a tinut cont de  dorinta suverana a poporului, care a cerut reducerea numarului de parlamentari  prin referendumul din 2009.

O alta contestatre a legii se bazeaza pe prevederile Raportului adoptat de Comisia de la Venetia care precizeaza ca sistemul electoral nu trebuie schimbat cu sase luni inaintea alegerilor.

Sistemul uninominal „pur" avantajează formaţiunile mari, cum este în prezent USL, care are în jur de 50%, potrivit rezultatului alegerilor locale. O dovedeşte situaţia din Marea Britanie, ţară care are un sistem identic cu cel votat de Parlament.

Astfel, la alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obţinut 36% din voturi, dar a câştigat 47% din mandatele parlamentare. În schimb, noul sistem este total dezavantajos pentru partidele care au un scor între 10 şi 25%, cum sunt PDL şi Partidul Poporului. La aceleaşi alegeri din Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat a obţinut 23% din voturi, dar a obţinut doar 8,7% din mandate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22