Victor Ponta în Le Monde: Am REGRETE. Agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni

Fara Autor | 18.09.2012

Pe aceeași temă

Ziarul francez Le Monde va publica în ediţia de miercuri un interviu cu şeful Guvernului de la Bucureşti. Victor Ponta vorbeşte despre suspendarea preşedintelui, greşelile făcute, relaţia româno-franceză şi scandalul de plagiat, potrivit Rfi.ro.



Întrebat dacă regretă situaţia creată de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru care a fost chemat la ordine de Comisia Europeană, Victor Ponta răspunde imediat:

"Bineînţeles că am regrete. Am fi putut acţiona alfel şi trag deci atât învăţăminte pozitive, cât şi negative de pe urma acestei situaţii. Voi lucra de două ori mai mult, nu numai ca să-mi pun în practică programul, ci şi ca să repar reputaţia României. Am acţionat conform culturii noastre politice şi normelor noastre în vigoare. Evident deci că agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia şi pe europeni, în general. Pe de altă parte, participarea şi rezultatul referendumului mă fac să spun că poate am acţionat de o manieră impetuoasă şi grăbită, dar care răspundea aşteptărilor populaţiei".

Victor Ponta revine apoi asupra criticilor care au fost formulate împotriva sa de presa occidentală.

"Am avut o uriaşă problemă pentru a explica în afară acţiunile noastre. Am fost rănit de faptul că ziare precum Le Monde, pe care l-am citit dintotdeauna, m-au prezentat drept cineva care nu respectă valorile europene. Înţeleg că războiul politic a rănit ambele părţi şi chiar şi întreaga ţară. Această afacere nu este însă una în alb şi negru, nu există un inocent şi un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă. Interesele naţiunii trebuie însă să primeze, iar în cele din urmă, eu am fost cel care am decis să normalizez situaţia cu preşedintele, eu am hotărât să pun capăt luptei politice. Sondajele de opinie ne dau mari învingători la alegerile din decembrie, voi da deci mai puţină atenţie sfârşitului mandatului preşedintelui Băsescu. El îşi termină cariera politică, eu de-abia mi-o încep pe a mea", spune Victor Ponta.

Ziaristul de la Le Monde insistă totuşi pe felul brutal al premierului român de a se comporta cu instituţiile, o asemănare cu omologul său ungar, Viktor Orban.

"Am ghinionul să mă numesc tot Victor. În rest, avem puncte de vedere complet diferite. Eu sunt primul lider politic român care nu are trecut comunist. Vreau să fac instituţiile mai populare, nu vreau să le brutalizez. După opt ani de putere, preşedintele Băsescu a acaparat prea multe puteri; el a reuşit să concentreze executivul, judiciarul şi într-o oarecare măsură, legislativul. La sosirea mea în post exista o puternică dorinţă de a separa aceste puteri", spune Ponta.

Citeste mai mult pe rfi

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22