Noua abordare a culturii. Marga: ICR ar trebui sa promoveze CALORIFERUL

Fara Autor | 11.10.2012

Pe aceeași temă

Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, considera ca este nevoie de o noua abordare a "conceptului de cultura", care sa ia in considerare si contributiile romanesti din domeniul stiintei. Astfel, ICR ar trebui sa promoveze caloriferul, care este o inventie romaneasca, a spus Marga la Realitatea Tv.



"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor.
Romania este si o tara care a inovat tehnologic. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate
"
, a declarat Andrei Marga, la Realitatea TV.

Andrei Marga a sustinut, inca de la numirea sa ca presedinte al ICR, ca actiunile Institutului Cultural Roman vor trebui redefinite.

"Renuntarea la experimente si finantarea autorilor consacrati. Accentul trebuie mutat pe cultivarea stiintelor, in general, pornind de la o conceptie moderna asupra culturii", spunea Marga intr-o scrisoare deschisa pe 14 septembrie.

 

Adevaratul inventator al caloriferului: rusul Franz San Galli

Nu e foarte clar la cine s-a referit, de fapt, Andrei Marga cand a vorbit despre inventatorul caloriferului nascut pe plaiuri mioritice, fiindca dupa toate datele existente acesta este omul de afaceri rus Franz San Galli, care a trait intre 1824-1908.

Articolul de pe Wikepedia referitor la Galli poate fi gasit AICI.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22