22 PLUS, nr. 320: Neoconservatorismul

Radu Cristescu | 06.09.2011

Pe aceeași temă

Neoconservatorismul este poate cel mai puţin înţeles curent politic contemporan, deşi este unul dintre cele mai discutate. Principalul motiv este, fără îndoială, virulenţa disputelor din jurul războiului din Irak, atribuit viziunii neoconservatoare. Într-un sens mai larg, neoconservatorismul a ajuns să fie echivalat cu promovarea agresivă a modelului instituţional american în lume, ca simplu pretext pentru desfăşurarea ambiţiilor imperiale.

Un motiv mai profund este, însă, acela că neoconservatorismul este surprinzător de greu de definit. Există cel puţin două sau trei grupări intelectuale distincte (sau „generaţii“), formate în momente diferite ale ultimei jumătăţi de secol, recunoscute drept neoconservatoare. Iar relaţiile dintre acestea sunt, într-o mare măsură, accidentale.

Nu pentru prima dată, neoconservatorismului i se cântă prohodul. Pentru cei care-i ignoră istoria, neoconservatorismul este privit drept ideologia preşedinţiei „accidentale“ a lui George W. Bush. Dar acest curent nu reprezintă exclusiv – şi poate că nici măcar în primul rând – o doctrină de politică externă.

Neoconservatorismul a apărut ca reacţie împotriva totalitarismului, în primă instanţă, în rândurile stângii americane. Astfel privit, aceasta este varianta „made in USA“ a luptei din interiorul stângii dintre partizanii „comunismului real“ şi adversarii săi.

Antitotalitarismul, însă, nu s-a manifestat doar ca opoziţie (acerbă, e adevărat) faţă de Uniunea Sovietică, ci, în primul rând, ca o atitudine faţă de confruntarea politică, faţă de democraţie, ce acordă un rol special valorilor care ar trebui să definească politica. De aceea, atitudinea lipsită de compromis împotriva totalitarismului este însoţită de elogiul moderaţiei în ceea ce priveşte confruntarea politică democratică şi de pledoaria pentru pragmatism în privinţa politicilor economice şi sociale.

Scepticismul faţă de eficacitatea încercărilor de a schimba radical societatea şi credinţa că libertatea şi prosperitatea civilizaţiei occidentale se sprijină pe anumite valori specifice sunt comune neoconservatorismului şi conservatorismului propriu-zis. Convingerea că Statele Unite sunt chemate să apere aceste valori nu este deloc o manifestare nouă sau aberantă în istoria intelectuală americană.

Poate că, în viitor, neoconservatorismul nu va mai reprezenta un curent distinct – deşi neoconservatorii sunt şi astăzi activi din punct de vedere intelectual şi puţini sunt cei care au abandonat vechile credinţe. Dar moştenirea neoconservatoare va rămâne, fără discuţie, importantă în peisajul politic, cel puţin ca o „viziune“ despre luptele politice a căror miză este civilizaţia occidentală.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22