22 PLUS, nr. 320: Ordoliberalismul

Radu Cristescu | 06.09.2011

Pe aceeași temă

Mai mult decât o doctrină pur economică, ordoliberalismul este poate cea mai complet articulată variantă europeană de liberalism (în sens clasic) din secolul al XX-lea. Acest curent se naşte din necesitatea formulării unui răspuns la valul de antiliberalism, care atinge apogeul spre jumătatea secolului trecut. Pentru ordoliberali, economişti, jurişti şi filosofi germani, adversarul imediat este nazismul. Dincolo de nazism, reflecţia lor se îndreaptă asupra condiţiilor sistematice care fac posibilă alunecarea spre un sistem totalitar.

Din cauza unor circumstanţe istorice şi biografice, ordoliberalii sunt puţin cunoscuţi astăzi în afara Germaniei. Dar, deşi lucrările-cheie ale ordoliberalilor sunt prea puţin cunoscute, ideile lor au fost foarte influente istoric. În primul rând, „miracolul german“ de după cel de-al doilea război mondial are directe surse ordoliberale: Ludwig Erhard, arhitectul renaşterii economice germane, a fost un promotor al acestei doctrine. Apoi, aceste idei au fost bine cunoscute în Europa, în perioada de formare a Uniunii Europene, în ale cărei documente fondatoare se regăsesc şi anumite principii ordoliberale. Creştin-democraţia germană, atât de importantă pentru definirea dreptei europene, a fost marcată profund de influenţa ordoliberală. O anumită înţelegere a economiei sociale de piaţă – concept datorat unuia dintre cei mai importanţi ordoliberali – este, de pildă, rodul acestei influenţe.

Printre temele centrale ale ordoliberalismului se numără aceea a pervertirii instituţiilor de sorginte liberală. De aici şi specificul acestei viziuni: revendicarea ideilor liberale clasice este însoţită de încercarea de a defini condiţiile în care se poate menţine o societate bazată pe aceste idei. Definitoriu pentru ordoliberalism este accentul pe rolul a ceea ce numim astăzi „instituţii“ – ansamblul regulilor juridice şi politice, însoţite de reguli sociale şi principii de comportament adecvate. Armonia dintre toate acestea este, potrivit ordoliberalilor, temelia indispensabilă a unei ordini sociale, economice şi politice libere şi stabile. Liberalismul clasic are, aşadar, nevoie de redefinire, pentru că libertatea este mereu ameninţată în lipsa unor garanţii instituţionale solide în toate sferele existenţei sociale.

Ordoliberalismul este o încercare de a surprinde legăturile dintre statul de drept, economia de piaţă, democraţie (pluralism politic) şi o societate întemeiată pe valorile fundamentale ale Europei creştine şi moderne. Totul din perspectiva unor gânditori, care, asemenea nouă, celor din Europa de Est de după o jumătate de secol, s-au găsit în situaţia de a fi nevoiţi să reconstituie o societate după dezastrul totalitar.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22