Tribunalul Bucuresti a ADMIS CONTESTATIA lui Mircea Diaconu privind candidatura la europarlamentare. ANI va ATACA decizia la Curtea de Apel

Fara Autor | 05.04.2014

Pe aceeași temă

Tribunalul Capitalei a admis, sambata, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax. Horia Georgescu, seful ANI, a confirmat ca insitutia va ataca decizia la CAB.

Biroul Electoral Central a precizat ca nu va ataca decizia Tribunalului. "Legislatia in vigoare prevede ca apel la deciziile instantei face orice persoana interesata. Niciodata BEC nu a facut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instante ca urmare a atacarii deciziilor BEC in instanta. Daca priviti la istoria din 2009, istorie recenta, a existat o decizie a Curtii de Apel in 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel BEC nu a facut apel atunci la decizia instantei", a spus Muhulet, potrivit Mediafax.

In schimb, Agenția Națională de Integritate (ANI) va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu, a confirmat, sâmbătă președintele ANI, Horia Georgescu, conform Agerpres.

Diaconu s-a declarat încrezător, sâmbătă, în decizia pe care o va lua instanța în cazul atacării hotărârii Tribunalului București care a admis contestația sa astfel încât să poată candida la alegerile europarlamentare. "Va fi foarte clar un recurs. In mod sigur. Am vazut energia pe care o avea reprezentanta ANI",  a spus acesta, mentionand ca, practic, orice intervenient poate face recurs, potrivit Agerpres

Tot la TB s-au judecat, vineri, alte 24 de contestatii la decizii similare ale BEC. Intre acestea s-au numarat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor si Noua Republica.

In cazul lui Funar, TB a decis respingerea contestatiei, in timp ce pentru Vadim si Noua Republica instanta a amanat discutarea contestatiilor.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au amanant, vineri, decizia pentru sambata, la ora 16:00, cand s-au pronuntat in favoarea actorului, care a contestat in instanta faptul ca BEC i-a respins candidatura.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins miercuri candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai.

BEC a fundamentat decizia de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare inclusiv pe o definitie din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, in conditiile in care in Legea integritatii nu este definita o sintagma esentiala pentru cazul actorului.

CITESTE SI Motivatia BEC a respingerii candidaturii la europarlamentare a lui Mircea Diaconu



Pe de alta parte, in decizia BEC se precizeaza ca au fost luate in calcul raportul ANI privind cazul de incompatibilitate al actorului, din 2011, intre functia de senator si cea de director al Teatrului Nottara, dar si decizia definitiva si irevocabila a ICCJ din 2012 prin care a fost confirmat raportul ANI.

De asemenea, membrii BEC au invocat prevederile Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice de la articolul 25, alineatul 2: "Persoana eliberata sau destituita din functie (...) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Mircea Diaconu si-a depus, in 26 martie, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent. El anuntase in 19 martie ca si-a dat demisia din PNL si va candida independent la alegerile europarlamentare.

CITESTE SI Mircea Diaconu şi-a dat DEMISIA din PNL. Va candida ca INDEPENDENT la europarlamentare, desi legea nu-i permite



Agentia Nationala de Integritate a trimis BEC, tot in 26 martie, o informare in care se arata ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

CITESTE SI Raspunsul ANI către BEC: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare



"Agentia Nationala de Integritate comunica Biroului Electoral Central faptul ca domnul Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem in vedere sunt intemeiate pe urmatoarele: Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constitutia Romaniei republicata; Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 - republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European", se arata in informarea semnata de presedintele ANI, Horia Georgescu, si adresata presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut.

CITESTE SI Penibilul caz Diaconu, un real prilej de bucurie

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22