Fiul disidentului Gheorghe Ursu intra in GREVA FOAMEI. Ucigasii au ramas nepedepsiti. Sustineti Apelul adresat Primului- Ministru. SEMNATI AICI

Fara Autor | 21.10.2014

Pe aceeași temă

Domnilor,

Vă solicităm să dispuneți luarea măsurilor indispensabile pentru a se putea face dreptate lui Gheorghe Ursu, inginerul ucis în tortură de Securitatea ceaușistă în 1985, în conformitate cu competențele pe care le aveți în a veghea asupra bunei funcționări a justiției române. Ca urmare a blocării dosarului în care a fost cercetat PÎRVULESCU Marin, principalului vinovat de uciderea disidentului, fiul acestuia, Andrei Ursu, a decis să înceapă greva foamei începând cu ziua de marți, 21 octombrie.

Vă cerem găsirea și soluționarea dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea, din Secția Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe torționarul PÎRVULESCU Marin. Contrar aserțiunilor șefului SPM, Ion VASILACHE, care pretinde că dosarul ar fi fost conexat cu o plângere a lui Andrei Ursu din 2007, probele dovedesc contrariul (vezi http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDosar2003.html. Din corespondența vasta dintre tribunale și parchete, rezultă negru pe alb că nici o altă instituție judiciară nu a primit acel dosar de la SPM, deși a fost solicitat cu insistență. Rezoluțiile în dosarul plângerii lui Andrei Ursu din 2007 specifică în mod expres că se referă doar la acea plângere, nu și la dosarul disjuns în 2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20111212-OrdonantaMolcut.pdf). Cerem ca o investigație pentru identificarea acelui dosar să fie făcută în regim de urgență, de un procuror integru, din afara SPM.

Dacă nu va fi găsit, cerem ca dosarul respectiv să fie refăcut. Copii ale probatoriului se află pe site-ul Fundației Gheorghe Ursu (http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuMarturii.html, http://gh-ursu.ong.ro/cazul_pirvulescuDocumenteDUI.html). Aceste probe dovedesc atât intenția Securității de a-l suprima pe Gheorghe Ursu pentru „intensa sa activitate dușmănoasă“ împotriva regimului Ceaușescu, cât și rolul direct al torționarului PÎRVULESCU în torturarea și uciderea disidentului.

În rezoluția din 12.03.2003 (http://gh-ursu.ong.ro/20030312-RezolutieNUP-Continuare175-SPM.pdf), procurorul Dan Voinea a dispus disjungerea cauzei privindu-i pe ofițerii de Securitate, inclusiv PÎRVULESCU, și continuarea cercetărilor pentru infracțiunea de omor, arătând că:

Interesul organelor Securității pentru caz a continuat și după 21 septembrie 1985 (când Gheorghe Ursu a fost arestat), așa cum rezultă din următoarele documente întocmite de ofițerii de Securitate: (...). Cele de mai sus demonstrează că și după depunerea lui Ursu Gheorghe în arestul IGM, cadre ale fostelor organe de Securitate au continuat să se ocupe de acesta. Probe în acest sens, în afară de cele sus-amintite, sunt și declarațiile martorilor CV, ISt, MGh, RV, CI, plut. Munteanu Ion, col. Creangă Mihail, plt. Palamariu Florinel, Clită Marian ș.a. Martorii sus-amintiți au declarat că motivul anchetei lui Ursu de către ofițerii de Securitate îl constituia în continuare jurnalul său în care făcuse consemnări împotriva soților Ceaușescu și despre relațiile cu prietenii din țară și străinătate ce aveau concepții anticomuniste și modul cum a transmis scrisori la posturile de radio străine. Urmare a celor de mai sus, Ursu Gheorghe Emil, în timpul detenției, a fost supus unui regim dur, de exterminare, acțiunile convergente ale lucrătorilor de miliție și securitate ducând la eliminarea fizică a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa.

Din rezoluția de mai sus rezultă că dosarul era avansat, conținând un vast probatoriu care dovedea vinovăția ofițerilor de Securitate. În pofida acestor probe, de mai bine de 6 ani procurorii SPM încearcă să mușamalizeze acest dosar.

 

Domnule Prim-Ministru Ponta,

Recent ați remis o plângere a lui Andrei Ursu CSM-ului, care prin doamna Rica Vasiliu CREVELOS, inspector șef la Inspecția Judiciară, a ignorat toate probele aduse, acceptând versiunea domnului VASILACHE, fără să facă vreo cercetare la fața locului. Vă solicităm să cereți Ministrului Justiției din cadrul Guvernului dumneavoastră și Procurorului General să-și exercite autoritatea cu care i-ați învestit și să dispună o investigație temeinică și imparțială pentru găsirea dosarului în cauză. În acest scop, este elementar să constate cel puțin lipsa acelui dosar de la Tribunalui Militar Teritorial Bucuresti (TMTB), unde s-a judecat plângerea lui Andrei Ursu din 2007, și să consulte corespondența amintită.

Domnule Prim-Ministru, vă reamintim că e vorba de dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu, cel care a fost ucis pentru că în timpul dictaturii ceaușiste a crezut și a luptat pentru idealul democrației și libertății. Democrație care permite aceste alegeri libere, democrație de care beneficiați astăzi, candidând la cea mai înaltă funcție în stat. Mușamalizarea acestui dosar de către un procuror militar șef, sub acoperirea conducerii Parchetului General și a Ministerului Justiției, aduce atingere imaginii guvernului dumneavoastră și imaginii României pe plan internațional. E vorba de o crimă notorie a comunismului românesc, pe care aţi declarat că doriţi să-l condamnaţi. Blocarea permanentă și abuzivă a rezolvării acestui caz cunoscut duce la concluzia că această guvernare a rămas aservită intereselor fostei Securități. Vă stă în putere să reparați o gravă nedreptate, cerând Ministrului Justiției și Procurorului General să dispună găsirea și soluționarea dosarului disjuns în 2003 de procurorul Dan Voinea, din Secția Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe principalul vinovat de uciderea lui Gheorghe Ursu, torționarul PÎRVULESCU.

 

Domnule Ministru Cazanciuc,

Ca urmare a scrisorii mele deschise, în iulie am fost contactat de la cabinetul Dumneavoastră în vederea stabilirii unei întâlniri. Am venit din SUA la București pentru o întâlnire cu Dvs., la care nu v-ați mai prezentat. Pe 28.7.2014 am depus la Dumneavoastră o plângere însoțită cu 30 de anexe (la care nu am primit încă răspuns), dovedind că dosarul disjuns de procurorul Dan Voinea în 2003 nu a fost soluționat. Continui să sper că doriți cu adevărat ca justiția română sub conducerea Dumneavoastră să facă dreptate în cazul Ursu și să nu rămână clientelară intereselor torționarilor fostei Securități. Probele sunt clare, iar dosarul – chiar dacă nu este găsit, poate fi refăcut din copiile disponibile. Acestea se află și pe site-ul Fundației noastre.

 

Domnule Procuror General Tiberiu Nițu,

V-am adresat o plângere privind încercările de mușamalizare a dosarului în cauză de către procurorul VASILACHE, la care, pe data de 15.07.2014, am primit un răspuns semnat tot de domnul VASILACHE. Domnia sa pretinde din nou că dosarul disjuns în 2003 ar fi fost trimis Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC), ignorând probele atașate plângerii și fără a face nici o cercetare la alte parchete și instanțe. Ar fi constatat astfel că dosarul disjuns în 2003 cu probatoriul împotriva torționarului PÎRVULESCU nu a ajuns la SUPC și nici la celelalte parchete și instanțe ulterioare.

Vă solicităm să desemnați un procuror integru, din afara SPM, care să găsească și să finalizeze dosarul disjuns. Altfel, rămâne impresia generală a cetățeanului de rând că în România nici un agent de Securitate nu va da socoteală pentru crimele sale, întrucât în parchete și mai ales în SPM sunt oamenii lor!

 

LISTA SEMNATARI ONG

  1. Fundația Gheorghe Ursu
  2. Grupul pentru Dialog Social
  3. Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)
  4. Memorialul Victimelor Comunismului - Sighet
  5. PEN Club Romania
  6. Expert Forum Romania
  7. PEN Club Republica Moldova
  8. Asociaţia Ziariştilor Independenţi din Romănia
  9. Freedom House Romania
  10. Liga PRO EUROPA

 

LISTA SEMNATARI

1. Familia lui Gheorghe Ursu

2. Fundația Gheorghe Ursu

3. Andrei Oișteanu, cercetător Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română

4. Ana Blandiana, poetă, activistă

5. Norman Manea, scriitor

6. Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Universitatea din București

7. Livius Ciocârlie, scriitor

8. Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, Universitatea Maryland, SUA

9. Stefan Niculescu-Maier, fost detinut politic

10. Teodor Baconschi, antropolog

11. Andrei Cornea, profesor Universitatea București

12. Monica Macovei, europarlamentar 

13. Germina Nagâț, Director Investigații C.N.S.A.S

14. Cristian Ghinea, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)

15. Radu Filipescu, fost deținut politic

16. Magda Cârneci, scriitor, președintele PEN Club Romania

17. Gabriel Liiceanu, scriitor

18. Horia-Roman Patapievici, filosof

19. Armand Goșu, redactor sef, revista 22

20. Ștefan Vianu, Universitatea de Arhitectura Ion Mincu, București

21. Rodica Culcer, expert media

22. Victor Bârsan, cercetător, Fundația Horia Hulubei

23. Dennis Deletant, profesor Universitatea George Washington, SUA

24. Anca Vasiliu, cercetator-profesor de istoria filosofiei, Univ. Paris-Sorbonne

25. Mihnea Berindei, istoric, Paris

26. Smaranda Vultur, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, Universitatea de Vest Timisoara.

27. Aurelian Craiutu, profesor, Indiana University, Bloomington, SUA

28. Adam Burakowski, istoric, cercetător, Institutul de Studii Politice, Academia Poloneza de Stiinte

29. Czink Tiberiu, director administrativ GDS

30. Mara Ștefan, editor tehnic, revista 22

31. Brindusa Armanca, jurnalist, profesor universitar

32. Erwin Kessler, Institutul de Filosofie, Academia Română

33. Andreea Pora, redactor sef adjunct, revista 22

34. Dorin Dobrincu, cercetator, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol”

35. Vitalie Ciobanu, scriitor, presedinte Moldova PEN Centru

36. Daniel Cristea-Enache, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti

37. Anca Manolescu, antropolog

38. Ioana Boca, istoric, Bucuresti

39. Virginia Ion, istoric, Bucuresti

40. Andreea Cârstea, istoric, Bucuresti

41. Andrei Pleșu, scriitor, filosof

42. Doina Cornea, disidentă anticomunistă

43. Mircea Cărtărescu, scriitor

44. Cristina Guseth, director Freedom House Romania

45. Gelu Trandafir, jurnalist

46. Laura Stefan, expert anticoruptie

47. Tania Radu, critic literar

48. Dan C. Mihăilescu, istoric și critic literar

49. Petru Iancu, jurnalist

50. Mariana Celac, arhitect

51. Tereza Culianu-Petrescu, editor, Iaşi

52. Dan Petrescu, scriitor, editor, Iaşi

53. Ion Vianu, scriitor

54. Smaranda Enache, co-preşedintă Liga PRO EUROPA

55. Michael Shafir, profesor, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj

56. Alexandra Ciocârlie, Institutul de Istorie şi Teorie Literară

57. Raab Johann, dr. cardiolog, Centrul de Cardiologie, Landau, Germania

58. Carmen Popescu, istoric de arta şi arhitectura, Paris

59. Angelo Mitchievici, Conferentiar, Universitatea "Ovidius", Constanţa

60. Bogdan C. Iacob, istoric

61. Cristian Vasile, istoric, Institutul de Istorie “N. Iorga”, Academia Română

62. Olga Bogdan, arhitectă, Washington D.C.

63. Radu Stern, istoric de arta, Lausanne, Elvetia

64. George Voicu, profesor, SNSPA, Bucureşti

65. Etta Lloyd, IT professional, New York

66. Adrian Vasiliu, ing. informatician, Paris

67. Peter Manu, profesor, Hofstra University, Hempstead, New York

68. Ioana Diaconescu, poeta,cercetatoare istorie recenta

69. Alexandra Manea Ghederim, dr. ing. informatică, Paris

70. Gheorghe Câmpeanu, consultant, Washington D.C.

71. William Totok, scriitor, publicist, Berlin

72. Alexander Nanau, regizor

73. Mona Nicoara, regizor de film

74. Andrei Ştefan, arhitect

75. Voicu Rădescu, Geeen Hours, Bucureşti

76. Eugen Wendel, redactor Radiodifuziunea West Germana (WDR)

77. Luminiţa Cioabă, poetă

78. Aurora Kiraly, artist vizual, UNAB, Bucuresti

79. Andrei Codrescu, scriitor, publicist, profesor, SUA

80. Anca Oroveanu, profesor, Universitatea Naţională de Arte; dir. Ştiinţific, NEC

81. Luca Piţu, scriitor, publicist, Iaşi

82. Alexandru Solomon, regizor şi producator de film, Bucureşti

83. Mihaela Cernauţi-Gorodeţchi, profesor, Univ."Al.I. Cuza", Iaşi

84. Mircea Morariu, profesor, Universitatea din Oradea

85. Elena Coler, editor, SUA

86. Alessandro Cassin, jurnalist, SUA

87. Maria-Magdalena Schubert, scenarist, Total TV, Bucuresti

88. Ioan Pop, profesor emeritus, Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi

89. Doina Jela, publicist, redactor, Curtea Veche Publishing

90. Paul Kun, conferenţiar, Universitatea de Vest, Timişoara

91. Maria Iosifescu, restaurator de artă, New York

92. Tereza-Brînduşa Palade, conferenţiar, Fac. Ştiinte Politice, SNSPA, Bucuresti

93. Gabriela Roman, cercetator, Institute of Criminology, University of Cambridge, UK

94. Şerban Nichifor, compozitor

95. Gianina Buzea, consilier, CNSAS, Bucuresti

96. Donca Steriade, profesor, Massachusetts Institute of Technology, SUA

97. Mircea Martin, profesor, Universitatea din Bucureşti

98. Alexandre Negresco-Soutzo, Franta

99. Alina Catrinel Ion, profesor, Universitatea Politehnica, Bucuresti

100. Ana Enache-Catalin, Contabil, USA

101. Catalina Chiricuta, Arhitect / CC DESIGN 2001 / Bucuresti

102. Clarisa Radulescu, professor, Colegiul Tehnic Ion Mincu Timisoara

103. Corneliu Goldu, profesor, Colegiul National "Vasile Alecsandri" Galati

104. Cristiana Stefan, Prof. Arhitect

105. Daciana Loi, Profesor, Liceul Teoretic 'Octavian Goga" Huedin

106. Dan Fireteanu, Prof. Dr.

107. Dan Plesoianu, Inginer, Aerotek, USA

108. Doina Denes, Psiholog, SUA

109. Domitille Renaud, Profesor, SUA

110. Donca Olaru, analist programator, Canada

111. Dragos Ghitulete, scriitor, publicist Contributors

112. Elena Coler, Jurnalist, SUA

113. Elena Lorentz, Invatatoare, Bucuresti

114. Elise Benveniste, SUA

115. Gabriel Nicolescu, Arhitect SUA, cu Augustin, Damian, Dumitra si Stefana Nicolescu

116. Gheorghe Campeanu, consultant, Washington D.C., SUA

117. Iorgos si Monica Christoforou, Ingineri

118. Isaac Ramsden, Prof. Dr., SUA

119. Jenel Heilpern

120. Jon Feller, Profesor, Muzician, SUA

121. Lucian Iliescu, Student

122. Lydia Schapira, Physical therapist, SUA

123. Marcel Bratu, Doctor, SUA

124. Marcel Parau programator, Germania

125. Marianne Benveniste, Dir. Programe Educ., SUA

126. Matt Garrison, Prof. Univ., SUA

127. Mihai Cerchez, inginer, Bucuresti

128. Mircea Nicolae, artist contemporan, Bucuresti

129. Oana Botez, scenograf, SUA

130. Oliver Bosche, Programator, Elvetia

131. Radu Alexandru, Ing. SUA

132. Raluca Stefan, Arhitect

133. Rodica Furnica, Cercetator stiintific chimist, INMB, Bucuresti

134. Sergiu Ranta, Analist financiar, Viena

135. Stefan Constantinescu, artist/regizor Stockholm,

 

LISTA RAMANE DESCHISA

Cei care vor să susţină protestul pot folosi formularul pentru comentarii de mai jos, astfel: introduceti numele şi prenumele in casuta pentru nume, e-mailul in casuta pentru e-mail, iar in casuta COMENTARIU functia sau profesia si locul de munca. Va multumim! Nu sunt valabile semnaturile cu nickname!

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22