EXCLUSIV 22 Marian POPESCU, Președintele Comisiei de Etică a Universității BUCURESTI: Cred că UB va cere ANULAREA DIPLOMEI DE DOCTOR a lui Victor PONTA

P.c. | 16.12.2014

Pe aceeași temă

Prof.dr. Marian Popescu, Președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a comentat scrisoarea pe care Victor Ponta a trimis-o rectorului Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, pentru a renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre aceasta universitate. Profesorul Popescu a subliniat faptul ca au existat doua verdicte de plagiat si ca Victor Ponta nu doar ca le-a ignorat dar a incercat sa musamalizeze intreaga situatie. Profesorul Popescu si-a exprimat convingerea ca Universitatea din Bucuresti va cere anularea diplomei de doctor in drept a premierul Victor Ponta.

 

CITITI declaratia prof.dr. Marian Popescu, Președintele Comisiei de Etică a Universității din București:

 

"Citesc scrisoarea dlui Victor Ponta adresată domnului rector al Universității din București prin care anunță că renunță la titlul de doctor în Drept primit în 2003. În 2012, după apariția dovezilor privind plagiatul comis prin teza cu care și-a obținut titlul, două comisii academice dovedesc plagiatul. Domnul Victor Ponta nu le-a luat în seamă atunci.

 

A fost orchestrată o adevărată operațiune de mușamalizare și de “albire” a acestei “afaceri”. În 20 iulie 2012, Comisia de Etică a UB prezenta, în conferință publică, dovezile plagiatului și verdictul fără dubiu. Prima reacție a domnului Ponta a fost: “comisia e politică”. Dânsul dădea tonul la ceea ce astăzi consideră că “a devenit în timp o temă eminamente politică”.

 

Nu mai menționez alte fapte petrecute atunci. În acea conferință de presă, la întrebarea unui ziarist (“Ce-ar trebui să facă acum dl. Ponta?”), spuneam, și nu eram singurul, că ar trebui să facă ceea ce și alții făcuseră la vremea lor (președintele Ungariei, ministrul german al apărării ș.a.), și anume să recunoască faptul indubitabil al plagiatului și să își dea demisia din funcția publică. Nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum. Dar parțial. În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomenește odată cuvântul plagiat și faptul că o treime din teză e preluată din alți autori și surse necitate.

 

CITITI SI: Victor PONTA RENUNTA la titlul de DOCTOR IN DREPT: Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult

 

Ce pot să mai spun? Mai bine mai târziu decât niciodată? Desigur, se poate spune și așa.

 

Cred că Universitatea din București va cere anularea diplomei de doctor. Ar fi a doua oară căci o mai ceruse și în septembrie 2012. Iar ministrul de acum va trebui să semneze anularea vechiului ordin de ministru prin care dl. Victor Ponta primea titlul în 2003.

 

Speranța este ca, prin acest gest, chiar tardiv, dl. Victor Ponta va da un semnal în ce privește credibilitatea demersului științific în universitatea românească. Oricâte analize vor fi care să vadă motivații de tot felul privind acest gest, el rămâne. Chiar târziu. Nimeni din aceia care am avut de suportat atunci presiuni, declarații ofensatoare la adresa noastră, nu cred că așteaptă și scuze."

 

CITITI SI: Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, despre anuntul lui Victor Ponta: Nu are NICIUN EFECT. Nu se poate renunta la titlul de doctor

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22