CĂTĂLIN PREDOIUL "Am avut un președinte-jucător, e momentul să avem un guvern-jucător"

Interviu Realizat De,andreea Pora | 20.01.2015

Pe aceeași temă

Domnule Predoiu, sunteți premierul  desemnat al președintelui Iohannis, calitate în care vă ocupați de programul de guvernare. Vedem că unii dintre cei care coordonează grupurile de lucru sunt persoane asupra cărora planează mari semne de întrebare în ce privește competența, onestitatea, expertiza. Sunt figuri controversate și obosite – Eugen Nicolăescu, ministrul USL al Sănătății, e doar un exemplu. Se vor regăsi ei în lista viitorului guvern?

 

Redactarea proiectului de program trebuie să fie un exercițiu de profesionalism. Cei care se implică pot demonstra că sunt profesioniști. Dar nu discutăm acum de lista miniștrilor. Proiectul de program va fi ulterior discutat în partid, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri.

 

Ați dat exemplul Sănătății, care va trebui să fie un domeniu prioritar. Sunt peste cinci persoane care lucrează numai în acest grup, dar ele lucrează cu specialiști din domeniu și vor lucra în continuare cu partidul și cu societatea civilă. Deci, ar fi o greșeală să limităm discuția la o anumită persoană. E un efort colectiv structurat, aflat într-o fază incipientă. Fiecare dintre cei care participă are responsabilitatea să convingă că suntem capabili să punem în operă o politică mai bună pentru România. Important este să dăm un guvern care să fie rezonant cu ce au vrut oamenii în 16 noiembrie, să fie rezonant cu ce face președintele Iohannis în aceste prime săptămâni și luni de mandat, cu proiecția pe care a făcut-o de nouă politică, un guvern care să nu izoleze Cotroceniul, ci să sprijine Cotroceniul și care să fie deschis către oameni.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1296/predoiu/Constanta.jpg

„A da timp PSD să rămână la guvernare și să se refacă este extrem de periculos și pentru țară, și pentru PNL. Dacă vreți, chiar și pentru succesul mandatului prezidențial.”

 

 

Tocmai de aceea insist: pe lista guvernului se vor regăsi coordonatorii acestor grupuri de lucru? Va fi un guvern cu fețe noi, cu o nouă viziune sau va fi presărat cu oameni care și-au dovedit deja limitele în guvernele anterioare?

 

Cum spuneam, grupul de lucru are un mandat privind redactarea proiectului. Lista miniștrilor e alt subiect, se discută în partid, la momentul potrivit. Probabil va conta mult performanța din grupul de lucru, dar va conta și ce a făcut fiecare până acum, ce performanțe a avut. Nu există un egal total între grupul de lucru și viitorul guvern. Nu pleacă nimeni din start în pole position. Primul proiect va fi lansat pe 28 februarie, acesta este termenul care s-a stabilit în partid, după care începem discuțiile cu organizațiile, îmbunătățirea lui pe baza propunerilor, discuții cu societatea civilă și mediul de afaceri și bancar.

 

Aș insista pe viziune și profesionalism dovedit prin rezultate, criterii de bază. Partidul a înțeles sensul votului din 16 noiembrie, președintele Iohannis și cei doi copreședinți ai PNL au subliniat acest lucru. Va fi un guvern pentru viitor, care să abordeze provocările prezentului cu viziune pe termen lung. Am avut un președinte-jucător, poate e momentul să avem un guvern-jucător, în sensul unui guvern vizionar, activ, creativ, eficient.

 

Aveți să-mi dați niște principii care vor sta la baza programului, niște măsuri care vor fi luate de acest guvern, spre deosebire, de exemplu, de Guvernul Ponta?

 

Nu voi discuta despre program înainte de a fi finalizat. Diferența esențială va fi în modul în care acest viitor guvern va înțelege relația și interacțiunea sa cu mediul de afaceri, cu parlamentul, cu instituțiile europene, cu mediile internaționale de afaceri. O diferență de abordare, de mentalitate. Un guvern modern, care să fie un magnet pentru interesul acordat României de către români și partenerii lor occidentali. Pe de altă parte, va fi și o diferență de obiective. Mă preocupă decalajele dintre România și Vestul Europei în privința competitivității și a nivelui de trai al cetățenilor. Ca să ne apropiem de Vestul Europei în termeni de creare a PIB, avem nevoie de o creștere economică de 5% timp de 10 ani, doar ca să reducem decalajul la aproximativ 20%, pentru a ne apropia de nivelul lor de trai prezent. Pentru că, în ultimii 25 de ani, noi am eșuat în acest obiectiv. Pentru asta am intrat în Uniunea Europeană, printre altele. Am intrat pentru alte valori, pentru altfel de instituții, am luptat pentru altfel de securitate. Le-am îndeplinit, avem și instituții compatibile, avem și legi, am integrat acquis-ul comunitar, cred eu că toată societatea împărtășește valorile și modul de viață al democrațiilor occidentale – s-a văzut asta în 16 noiembrie. Dar acum trebuie să rezolvăm și problema, la fel de importantă, a nivelului de trai și a unor activări pe termen lung a atuurilor noastre specifice – creativitate, resurse energetice, fertilitatea solului, poziția geostrategică, „spațiul economic” pentru investiții și dezvoltare.

 

Dacă privim harta investițiilor străine directe în România, vedem că sunt predilect în Vest și în partea centrală a țării. Există un decalaj enorm între aceaste zone și cele din sud și din Moldova, unde în general au guvernat PSD și baronii PSD. Acesta este un factor de subminare a dezvoltării României. Toate aceste provocări trebuie abordate printr-o altă viziune legată de investiții și de politici fiscale, o altă credibilitate în raport cu partenerii economici externi, o altfel de consolidare a parteneriatului strategic american pe zona economică, o altfel de abordare a domeniilor strategice – educație, sănătate. Suntem pe ultimul loc în Europa și chiar în Europa de Est în ceea ce privește bugetele pentru educație și sănătate. Viitorul e doar în mâinile noastre. Viețile noastre sunt ceea ce alegem noi să facem din ele, spunea Churchill. E inadmisibilă această obtuzitate strategică a mai tuturor guvernelor din ultimii 25 de ani. Sunt politici economice de detaliu pe care le vom prezenta și veți vedea diferențe majore față de modul de abordare al PSD, care este unul cu mize mici, cu un buget care în continuare a tăiat investițiile, a inclus pomeni electorale, îndreptat către interesele politicenilor, nu către interesele cetățenilor.

   

 

Criteriile fuziunii

 

Procurorul general în CSAT

Printre aceste criterii cred că ar fi foarte important de văzut și performanța de la europarlamentare, care a fost cel mai recent test prin care cele două partide au trecut. Dar învățămintele campaniei prezidențiale trebuie să ne călăuzească și acum, atunci am pus înaintea intereselor individuale un interes colectiv mai mare. E aici o responsabilitate a oamenilor politici de care nu se pot deroba pentru mize mici.

 

Poți să conciliezi principiul separațiilor puterii cu cel al integrării informației și armonizării instituționale, în sensul că procurorul general poate fi formal membru CSAT, cu drept de a participa la ședințe limitat la chestiuni care țin de securitatea națională cu efect pe plan judiciar. E o temă a cărei legitimitate, cel puțin în planul dezbaterii, este dată și de precedentele în care procurorul general a fost invitat în CSAT.

Guvernul la care mă gândesc trebuie să fie unul care creează o ruptură, în sensul pozitiv, cu mentalitățile  trecute. România creativă și dinamică trebuie cuplată din toate punctele de vedere la UE.

 

Pare că s-a intrat în epoca consensului și a pactelor. Cum vedeți dvs. această problemă? S-a semnat pactul pentru armată, PSD vine și plusează. Sunt dispuși PNL și chiar președintele Iohannis, care nu s-a pronunțat încă pe subiect, să achieseze la astfel de pacte propuse de premierul Ponta?

 

Premierul Ponta este ilegitim, din punct de vedere politic și moral. Moral, pentru că a făcut tot ce a făcut în ultimii trei ani, începând cu minciuna publică legată de plagiat, continuând cu atacurile la justiție, cu atitudinea arogantă și jignitoare la adresa partenerilor politici, la adresa chiar a poporului, a unei bune părți din electoratul român. A primit votul de blam în 16 noiembrie, de aceea e ilegitim politic. Degeaba flutură d-l Ponta teza că el a fost ales în alegeri generale. Între timp a dezamăgit, între timp a fost delegitimat prin vot. Pactele propuse de d-l Ponta sunt umbrele pentru baronii PSD. De exemplu, d-l Ponta nu a făcut ce a promis în infrastructură,  a desenat cu carioca pe hartă, cot la cot cu d-l Șova, timp de trei ani și acum spune că nu mai poate face autostrăzi dacă nu are pact. Până ieri nu putea să guverneze d-l Ponta pentru că îl oprea d-l președinte Băsescu, astăzi nu mai poate să guverneze pentru că n-are pact. În realitate, e vorba despre incompetență. D-l Ponta nu are niciun fel de credibilitate să ne propună astfel de pacte; poate să propună pacte colegilor de partid să nu mai fure, să  respecte legea.

 

E chiar jignitor să spui că nu poți să faci autostrada pentru că n-ai pact politic, când Master Planul nu respectă nici interesele României privind dezvoltarea infrastructurii, pe bani europeni, și nici interesele paneuropene. Mi-am petrecut ultimele zile revăzând  politicile europene în domeniul transporturilor. E o viziune de care putem beneficia, inclusiv financiar, dacă ne încadrăm în ea. Master Planul e pe alocuri o deviație de la această viziune, pentru interese care îmi scapă în acest moment. Am văzut siderat toată discuția asta legată de prețul autostrăzii Comarnic-Brașov. În 2013 d-l Ponta spunea că are  o obsesie cu Comarnic-Brașov, că-și dă demisia dacă nu e gata în 2016 și acum vine și spune „n-o construiesc, pentru că n-am pact”. Acesta este de fapt adevăratul domn Ponta.

 

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1296/predoiu/foto_guvern_premier_interimar.jpg

„Guvernul la care mă gândesc trebuie să fie unul care creează o ruptură, în sensul pozitiv, cu mentalitățile  trecute.”

 

 

Deci vor fi refuzate fără drept de apel, inclusiv de președinte?

 

Acum d-l Ponta folosește această poveste a împăcării, a coeziunii, până trece valul pornit împotiva sa în 16 noiembrie. Și după ce va ajunge pe teren solid, îi vom vedea așa cum îi știm, și pe el, și PSD, capacitatea lor de regenerare își va spune cuvântul.

 

Sau, văzând din alt unghi lucrurile, PSD preia agenda președintelui Iohannis și a PNL.

 

O preia la nivel discursiv, pentru a calma spiritele, pentru a se reface, pentru a-și rezolva disensiunile mari din partid, pentru a se reconsolida. Pasul următor va fi îndiguirea Cotroceniului, izolarea președintelui și îngroparea PNL în opoziție. Asta este strategia PSD. Ea se poate rupe într-un singur fel: scoțându-l pe Ponta de acolo, scoțând PSD de la guvernare. Asta va fi bine pentru cetățeni în primul rând și va fi sănătos pentru viața politică din România. Obiectivele convenite de d-l Ponta cu partenerii strategici vor fi cu adevărat îndeplinite doar de un guvern PNL. D-l Ponta nu are nici credibilitate și nici cuvânt.

     

Modelul de țară

 

Relația cu partidele noi

Programul de guvernare trebuie să fie un instrument prin care ajungem la alt tip de societate, o altfel de Românie. Începând de la setul de valori al democrației occidentale, care înseamnă respectarea regulii de drept, respectarea proprietății, a familiei, respectarea liberei inițiative. Programul trebuie să rezoneze cu un model de țară pe care îl dorim, o țară activă, competitivă și creativă, o țară dinamică care să mizeze pe atuurile ei.

 

Oamenii au arătat ce vor în 16 noiembrie. Vor o scenă politică echilibrată, cu partide reformate. Deci calea cred că trebuie să fie consolidarea PNL și cine vrea să facă politică mare să vadă dacă propriile valori sunt în linie cu ceea ce propune PNL. Ușile partidului sunt deschise pentru orice persoană fizică care dorește să facă politică. Rămâne de văzut și dacă ea întrunește condițiile necesare pentru a păși în interiorul PNL.

Cum veți face asta, concret? Majoritatea parlamentară e solidă? Pe de o parte, spuneți că partidul nu vrea traseiști, plus că v-ar trebui peste 100, o moțiune de cenzură, cel puțin deocamdată, nu are șanse.

 

La momentul potrivit, discuția trebuie centrată pe programul de guvernare. Să venim cu soluții pentru România  și să vedem cine se raliază acestor soluții și valorilor care le stau la bază. Deci, trebuie să plecăm de la valori, de la program. E prematur să facem o astfel de discuție tehnică, se pot întâmpla multe de aici și până în martie-aprilie.

 

Informațiile că, de fapt, se poartă negocieri subterane sunt adevărate sau nu?

 

Eu nu fac astfel de negocieri, nu am mandat pentru astfel de negocieri și nu știu să aibă cineva în acest moment mandat pentru un anumit tip de negociere și nu vom abdica de la principiile cu care s-a câștigat în 16 noiembrie.

 

În privința venirii la guvernre, teoretic vorbind, există mai multe abordări, argumente pro și contra. Există și în PNL curente diferite?

 

Am avut o discuție foarte substanțială în comisia de organizare a unificării legată de această chestiune. În mod unanim s-a conchis să încercăm în paralel două obiective, adică să pregătim guvernarea și în același timp să mergem cu desăvârșirea fuziunii în interior. A da timp PSD să rămână la guvernare și să se refacă este extrem de periculos și pentru țară, și pentru PNL. Dacă vreți, chiar și pentru succesul mandatului prezidențial. Altfel, riscul ca PSD să-și recapete și curajul, și îndrăzneala, și capacitatea de luptă, și să-și refacă deficitul de credibilitate pe care îl are acum este foarte mare. Și mai e ceva. Oamenii vor fi dezamăgiți văzând că refuzăm să ne asumăm mai multe responsabilități și ne cantonăm doar în construcția internă de partid. Exista riscul să se spună că alegem interesul nostru. Trebuie să ne asumăm și responsabilitățile pentru țară sau cel puțin să încercăm să o facem. Mai cred că fuziunea va fi mai rapid desăvârșită în momentul în care ești și la guvernare.

 

Normal, toată lumea vrea la ciolan.

 

Nu e vorba de ciolan, e vorba de o anumită emulație și o orientare a energiilor când ai și responsabilități.

 

Concret, cum veniți la guvernare, că strâns uniți în jurul programului pare utopic?

 

Pasul unu, programul; pasul doi, discuțiile, negocierile cu programul pe masă. Asta este calea normală și profesionistă. Altfel va fi o discuție despre cum reașezăm scaunele pe Titanic în timp ce se scufundă și atunci n-am făcut nimic.

 

Acum Ponta este „reformistul”, propune schimbarea statutului PSD, mai are puțin și preia Codul etic al Monicăi Macovei. Există șansa ca Ponta să reușească să se impună în partid și să-l reformeze?

 

În prezent, dincolo de aparențe, frica este sentimentul definitoriu în PSD. Frica baronilor sau a celor care au comis fapte penale că denunțurile de la DNA se vor generaliza, frica că anchetele vor fi duse la bun sfârșit, frica lui Ponta legată de pierderea guvernării și a propriului scaun în fruntea partidului. Dacă Ponta este cu adevărat sincer în demersul său de reformare a partidului, atunci trebuie să înțeleagă și ce s-a întâmplat în 16 noiembrie. Ar fi prima probă de sinceritate, cel puțin la nivel discursiv, să nu mai vină cu teza asta că el a fost ales în alegeri generale, că la prezidențiale a fost altceva și că de acum ne vedem fiecare de jucăria lui. Nu. În 16 noiembrie i s-a transmis foarte clar: încrederea pe care ai câștigat-o prin vot în 2012 s-a dus. Iar argumentul său că nu poate fi schimbat guvernul și va crea instabilitate... Cea mai mare instabilitate va fi în menținerea statu-quo-ului, pentru că asta va permite revenirea la acele practici pe care le știm în PSD. Oricum, teza sa nu are nici argumentul consecvenței, fiindcă atunci când a luat puterea în 2012, prin moțiune, mai erau șase luni până se făceau alegeri generale. De ce n-a stat în banca lui să aștepte alegerile generale? Astea sunt manevre, strategii. Dacă Ponta voia reformă, o pornea imediat ce a ajuns în fruntea PSD și în fruntea guvernului. El acum se raliază reformei pe care DNA o face în PSD.

 

Dacă vorbim de reformă, cum stă PNL cu propria reformă? Și președintele a vorbit de o schimbare nu doar în stilistică, dar și în PNL.

 

Sunt două căi prin care aceasta se poate concretiza. Una este acum, când se trece la desăvârșirea fuziunii în teritoriu și la reorganizarea, într-un fel, în profunzime a partidului. Este o bună ocazie de a se da un semnal că oamenii despre care s-a demonstrat că nu îmbrățișează cu adevărat anumite valori, care au probleme penale să facă un pas în spate. Un alt moment important este formarea guvernului, unde iar se poate demonstra clar reforma politică a partidului, faptul că și PNL a învățat lecția votului din 16 noiembrie.

 

Până atunci, iată, d-l Chiuariu nu este exclus din partid, deși este condamnat defintiv și pus sub urmărire în alte două dosare. Partidul s-a rezumat cu autosuspendarea și asta tardiv.

 

Din punctul meu de vedere, d-l Chiuariu trebuie să facă un pas în afara partidului.

 

Sunt deja multe voci în spațiul public care acuză că, de fapt, și președintelui Iohannis i-ar conveni această politică a consensului. Credeți că ar trebui să fie mai ferm, mai critic?

 

Este o falsă problemă aici. Președintele Iohannis a anunțat că va fi strict în limita Constituției și va fi din punct de vedere politic echidistant. Nu putem să-i cerem președintelui să se amestece în formarea de majorități și fabricarea de guverne. Este un alt stil pe care l-a anunțat, care a fost cauționat politic prin vot și este, după părerea mea, consecvent în ceea ce face cu ceea ce a anunțat și cred că așa trebuie să și continue. Va fi o garanție, în același timp, că noi suntem capabili, prin noi înșine, și să elaborăm programe, și să găsim oameni, și să-i punem pe liste, și să convingem poporul, prin reprezentanții săi în parlament, că e mai bun programul pe care îl propunem. Deci, este un test și pentru noi. Va ajuta și partidul în același timp să catalizeze în interior ambiția și resursele, creativitatea politică necesară pentru a reuși. Altfel ne întoarcem la vremea în care cineva te ia de urechi și te duce la Palatul Victoria și pe termen lung s-a dovedit că nu e bine așa. Deci, sunt beneficii pe care le putem culege din acest nou stil prezidențial. În orice caz, este un stil care a fost cauționat prin vot.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22