Arabia Saudită: combaterea fenomenului terorist sau libertate de expresie?

Mihai Patru | 27.01.2015

Pe aceeași temă

Arabia Saudită a fost în permanență criticată pentru îngrădirea libertății de expresie și maniera brutală de a suprima orice formă de opoziție la adresa autorităților. Pe de altă parte, autoritățile de la Riad au justificat măsurile adoptate prin necesitatea de a asigura stabilitatea regatului, în condițiile în care amenințarea teroristă se dovedește a fi greu de combătut.

 

În contextul dezbaterii privind libertatea de expresie generată de evenimentele tragice de la sediul publicației Charlie Hebdo, atenția comunității internaționale a fost atrasă și de cazul lui Raif Badawi, un blogger saudit condamnat în mai 2014 de un tribunal din Arabia Saudită la 10 ani de închisoare, plata unei amenzi de 260 000 USD și aplicarea a 1000 de lovituri. Deși cunoscută încă de acum un an, situația lui Badawi a stârnit un interes major la începutul lunii ianuarie, când acesta a primit primele 50 de lovituri (ulterior, autoritățile au decis oprirea aplicării pedepsei din motive medicale).

 

Cazul lui Badawi este departe de a fi singular în Arabia Saudită, procesele intentate activiștilor din mediul on line unde critică autoritățile prin intermediul blogurilor personale fiind extrem de frecvente. Principalele motive folosite de către autorități pentru a justifica arestarea, detenția îndelungată și, în final, condamnarea se referă la amenințarea pe care activitatea acestor persoane o reprezintă pentru siguranța statului, fiind de cele mai multe ori asociată și cu fenomenul terorist. Din punct de vedere al cadrului legislativ, autoritățile saudite invocă noua lege anti-terorism, intrată în vigoare la începutul anului 2014, permanent criticată pentru definirea în termeni extrem de generali a unor concepte precum terorism, siguranță a statului, destabilizarea ordinii publice sau periclitarea unității naționale.

 

Dezbaterea privind granița dintre lupta împotriva terorismului și libertatea de expresie în context saudit și relansată de cazul Badawi aduce în discuție situația complicată din Arabia Saudită, unde autoritățile sunt supuse unei presiuni constante din cauza creșterii amenințărilor teroriste. Una dintre îngrijorările majore ale liderilor de la Riad este atracția generației tinere față de doctrina extremistă promovată de grupări precum Statul Islamic (SI) sau ramura Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQPA) – conform unui raport publicat de un centru de cercetare din Dubai, în 2014 peste 4000 de saudiți s-au alăturat SI, numărul acestora fiind în creștere. La presiunea exercitată din plan intern, se adaugă și situația regională în condițiile în care numeroase zone din Yemenul și Siria sunt sub influența totală a diverselor grupuri teroriste. La începutul lunii ianuarie, 3 soldați saudiți au fost uciși de SI la frontiera dintre Arabia Saudită și Irak, SI fiind doar unul dintre grupurile teroriste care atacă în mod repetat și posturile de control de la granița cu Yemenul.

 

În absența unui spațiu sigur care să permită dezvoltarea unei opoziții reale, mediul online a devenit un cadru mai sigur, ferit temporar de cenzura cotidiană, pentru vehicularea opiniilor critice la adresa conducerii regatului, a familiei regale, a clerului sau a societății saudite în general. Nu în ultimul rând, mediul online este folosit chiar și pentru lansarea unor mișcări sociale, toate aceste demersuri fiind asociate de către autorități cu fenomenul terorist, măsurile luate fiind în consecință. Impactul real pe care publicațiile online îl au asupra generației tinere din regat este greu de cuantificat. Până în prezent, orice tentativă de creare a unei mase critice necesare organizării unui protest public s-a dovedit un eșec, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Primăvara Arabă din 2011 nu a avut succesul așteptat în Arabia Saudită. Cu toate acestea, bloggerii au devenit o categorie aparte în spațiul virtual saudit, dar și subiectul predilect al presiunii exercitate de către autorități aflate în alertă în permanență în încercarea de a elimina orice factor cu potențial destabilizator.

 

Din punctul de vedere al bloggerilor, activitatea lor din mediul online este asociată unei mișcări de protest și are ca scop declanșarea reformării sistemului și a societății saudite. Din perspectiva autorităților însă, demersurile bloggerilor activiști sunt puse pe același palier cu amenințarea teroristă și acțiunile online demarate de grupările teroriste în vederea recrutării de adepți și a strângerii de fonduri. Conducerea de la Riad vede în postările critice la adresa sistemului nu doar potențialul de destabilizare a societății saudite și a regiunii, dar și un pericol pentru menținerea la putere a actualului regim. 

 

 

Mihai Pătru este visiting research fellow la Universitatea John Hopkins, Washington DC, și cercetător nerezident în cadrul Institutului Diplomatic Român.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22