Avocatul Poporului, Victor CIORBEA, reactie la MCV: Nu ne implicam în controlul Legilor sau Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter POLITIC SAU ELECTORAL

P.c. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declara, joi, ca institutia pe care o conduce isi asuma criticile prezente in raportul MCV dar reitereaza in acelasi timp faptul ca nu s-a implicat si nu se va implica in controlul unor Legi sau Ordonante de urgenta ale Guvernului care au puternice implicatii politice sau electorale. Victor Ciorbea, a fost criticat in Raportul MCV pentru ca nu a atacat la Curtea Constitutionala anumite ordonante de urgenta ale Guvernului Ponta, in conditiile in care doar el putea face o astfel de actiune, relateaza Hotnews.

 

"Ne asumăm cele menţionate în raport, cu observaţia că, aşa cum am informat opinia publică şi pe reprezentanţii Comisiei la întâlnirea pe care am avut-o în cursul anului trecut, la nivelul instituţiei Avocatului Poporului exista practica de a nu ne implica în controlul de constituţionalitate a Legilor sau Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter politic sau electoral", arata Ciorbea, intr-un comunicat de presa transmis catre HotNews.ro . 
 

Avocatul Poporului a sustinut ca va "actiona in consecinta" dupa observatiile Comisiei Europene privind activitatea sa din anul 2014.  "Faţă de cele prezentate în raportul Comisiei Europene vom acţiona în consecinţă", mai spune Ciorbea in comunicat. 

 

CITITI SI: Victor Ciorbea, membrilor CE veniti la Bucuresti in cadrul MCV: Avocatul Poporului trebuie sa fie IMPARTIAL si OBIECTIV, fara a se angaja ca ARBITRU in diferendele cu nuanta POLITICA


"Utilizarea OUG poate fi contestată de către Avocatul Poporului. Rapoartele MCV trecute au menționat importanța acestei funcții în ceea ce privește echilibrul puterilor și a calității procesului legislativ. Actualul Avocat al Poporului, ales în luna aprilie, cu sprijinul unui singur partid, și-a exprimat opinia că el nu ar trebui să se implice în probleme care privesc echilibrul competențelor între autoritățile statului, ci ca trebuie să se concentreze în principal pe probleme de drepturi individuale", il critica Raportul MCV pe Ciorbea. 
 

"Este lipede ca Avocatul Poporului are o marjă de apreciere cu privire la momentul de a-si folosi puterea pentru a sesiza la Curtea Constitutionala ordonanțele de urgență, dar această auto-limitare creează în mod eficient un decalaj, care, în cadrul instituțional actual din România nu poate fi surmontat de alți actori", mai atrage atentia Bruxelles-ul.


Una dintre ocaziile in care Victor Ciorbea a fost dur criticat de societatea civila si de Opozitie a fost cand Guvernul Ponta a emis o ordonanta de urgenta prin care a permis primarilor, sefilor de consilii judetene si celorlalti alesi locali sa treaca de la un partid la altul, fara sa-si piarda finctiile din administratie, cu derogare de la statutul alesilor locali.

 

CITITI SI: Comisia Europeana a adoptat Raportul MCV: Parlamentul Romaniei, RETICENT in a aplica deciziile instantelor. CORUPTIA, PROBLEMA MAJORA

 

In cazul ordonantelor de urgenta, pana la transformarea lor in legi, Avocatul Poporului este singurul care poate sesiza Curtea Constitutionala, insa Victor Ciorbea nu a facut-o. Astfel, ordonanta guvernului Ponta si-a produs efectele, permitand migratia in masa a multor primari de la Opozitie catre PSD, in preajma campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.


Abia dupa ce ordonanta si-a produs efectele, Opozitia a putut sa atace actul normativ - ca lege de aprobare a ordonantei de urgenta - iar Curtea Constitutionala a declarat migratia primarilor ca fiind neconstitutionala.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22