Victor CIORBEA, criticat in MCV, mandru in fata Parlamentului: Am desfăşurat o ACTIVITATE SUSŢINUTĂ in vederea apararii drepturilor şi libertăţilor PERSOANELOR FIZICE în raport cu AUTORIT&#2

P.c. | 02.02.2015

Pe aceeași temă

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, transmite, in raportul de activitate pe 2014 trimis Parlamentului, ca institutia pe care o conduce a avut o activitate sustinuta de aparare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raport cu autorităţile publice. Ciorbea precizeaza, ca si cum ar fi fost un lucru pozitiv, ca numarul de aparitii referitoare la Avocatul Poporului in presa, in 2014, a fost cel mai mare de la infiintarea institutiei. In fapt, majoritatea aparitiilor se datoreaza probabil criticilor legate de pasivitatea lui Ciorbea in fata ordonantelor de urgenta privind migratia alesilor locali sau privind modificarile legii educatiei, fapt pentru care acesta a fost criticat si in ultimul raport MCV, relateaza Hotnews.

 

Legat de criticile Comisiei Europene din raportul pe Justitie, Ciorbea arata in documentul citat ca este vorba de "aspecte mai delicate" si sustine ca " În mandatul meu de până acum în fruntea instituţiei, nu am făcut decât să continui o practică deja existentă, aceea de a nu implica Avocatul Poporului în controlul de constituţionalitate a legilor sau ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, care au un pronunţat caracter politic sau electoral". Pus in fata criticilor, Ciorbea sustine "îmi însuşesc cele menţionate în cuprinsul acestuia şi transmit oficialilor de la Bruxelles că Avocatul Poporului va acţiona în consecinţă".

 

Raportul MCV l-a criticat pe Victor Ciorbea pentru ca nu a contestat ordonantele de urgenta ale guvernului: "Utilizarea OUG poate fi contestată de către Avocatul Poporului. Rapoartele MCV trecute au menționat importanța acestei funcții în ceea ce privește echilibrul puterilor și a calității procesului legislativ. Actualul Avocat al Poporului, ales în luna aprilie, cu sprijinul unui singur partid, și-a exprimat opinia că el nu ar trebui să se implice în probleme care privesc echilibrul competențelor între autoritățile statului, ci ca trebuie să se concentreze în principal pe probleme de drepturi individuale".
 

"Este limpede ca Avocatul Poporului are o marjă de apreciere cu privire la momentul de a-si folosi puterea pentru a sesiza la Curtea Constitutionala ordonanțele de urgență, dar această auto-limitare creează în mod eficient un decalaj, care, în cadrul instituțional actual din România nu poate fi surmontat de alți actori", mai atrage atentia Bruxelles-ul.

 

La capitolul realizari, Ciorbea mentioneaza crearea si implementarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, în vederea consolidării protecţiei persoanelor private de libertate în locurile de detenţie, dar atrage atentia ca institutia are nevoie de un sediu nou, "deoarece actualul sediu este insuficient şi impropriu desfăşurării activităţii de către personalul existent. Urgenţa soluţionării acestei cerinţe este cu atât mai mare în condiţiile înfiinţării noului Domeniu privind prevenirea torturii".
 

CITITI SI: Avocatul Poporului, Victor CIORBEA, reactie la MCV: Nu ne implicam în controlul Legilor sau Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter POLITIC SAU ELECTORAL

 

Reamintim ca Victor Ciorbea, numit Avocat al Poporului in mai 2014,  le-a cerut bancilor sa-l pasuiasca pentru o datorie de 1,5 milioane euro. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, are de platit rate la banca, lunar, de cel putin 12.000 de euro, in conditiile in care veniturile familiei sale sunt putin peste 3.000 de euro lunar, scrie publicatia Romania Libera.

 

Potrivit acesteia, Ciorbea are credite si imprumuturi in valoare de aproape 1,6 milioane de euro. Victor Ciorbea a declarat pentru ziarul citat: "Sigur ca banca ne-ar putea executa, sa ne ia casa, dar stie si banca: in perioada asta nu ar scoate prea multi bani pe casa. Asa ca avem o perioada de gratie".

 

CITITI SI: Comisia Europeana a adoptat Raportul MCV: Parlamentul Romaniei, RETICENT in a aplica deciziile instantelor. CORUPTIA, PROBLEMA MAJORA

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22