Elena Udrea, începutul sfârșitului

Mariana Bechir | 03.02.2015

Pe aceeași temă

În primul dosar deschis pe numele Elenei Udrea, apendice la Microsoft, deputata es­te acuzată de fals în declarațiile de avere și spălare de bani. Procurorii spun că parte din mita de 9 milioane de euro încasată de so­țul său în 2009 a ajuns la ea, care cu­noș­tea foarte bine proveniența sumelor, în pofida declarațiilor sale publice potrivit că­rora n-a avut nicio legătură cu acest caz. Do­vada o reprezintă declarația de avere din 2010, unde nu sunt menționate îm­pru­muturile date de Cocoș firmei sale Euro Ho­tels International Co SRL, așa cum pre­ve­dea legea, cu toate că sunt detaliate di­vi­dendele venite de la companie.

 

DNA suspectează că Elena Udrea știa sursa ile­gală a fondurilor utilizate pentru achi­zi­țiile de bunuri de după 2009, anul în care Cocoș ar fi repatriat în tranșe cele 9 mi­li­oane de euro. Fondurile au fost scoase din conturile elvețiene de tenismenul Dan Pes­cariu și introduse în țară în gențile pentru rachetele de tenis de câmp.

 

O a doua acuzație este că Udrea era în te­mă și cu strategia lui Cocoș de a folosi chi­tanțe antedatate de restituire a unor îm­pru­muturi fictive acordate de Pescariu. Prieten al familiei Cocoș, el și-a recunoscut faptele și i-a ajutat pe procurori să culeagă dovezi împotriva prosperului cuplu. Do­sa­rul conține, de altfel, stenograma unei dis­cuții dintre Dorin Cocoş și Dinu Pescariu în care apare numele „Elena“ legat de folo­si­rea acestor chitanțe: „Cocoș: Las-o așa, că e mai bine. Las-o așa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine. Pes­ca­riu: Da? Cocoș: Da.“

 

După divorț, când procurorii au per­che­zi­ționat casa lui Dorin Cocoș, au descoperit 21 de chitanțe și pixurile folosite la în­sce­narea poveștii cu împrumutul.

 

Gala Bute, dosar redeschis după atacul la SRI

 

După un weekend acaparat de Elena Udrea, în urma interviului dat HotNews și în care l-a acuzat pe adjunctul SRI, Florian Coldea, că vrea să dețină „controlul total asu­pra țării“ și că are comportament de mafiot, noua săptămână a debutat la fel de tumultuos, cu un alt dosar de corupție al acesteia – celebra Gală Bute. Cazul a fost redeschis în forță, cu 18 percheziții, prilej de o nouă victimizare pentru Udrea.

 

În noiembrie 2013, dosarul s-a finalizat cu scoaterea de sub urmărire penală sau ne­începerea ei, pentru angajații ministerelor Turismului și Economiei. După o lună, so­luția era infirmată.

 

DNA a cerut luni, 2 februarie, încuviințarea începerii urmăririi penale a doi par­la­men­tari – deputata Elena Udrea și senatorul Ion Ariton. Acuzațiile vizează fapte din perioada când cei doi erau miniștri, iar le­gea impune în cazul parlamentarilor foști membri ai guvernului avizul Camerelor le­gis­lative din care fac parte cei suspectați de ilegalități.

 

În ceea ce-l privește pe senatorul Ariton, el a a declarat că dorește ridicarea imu­ni­tă­ții: „Ancheta își urmează cursul. N-o să cer colegilor mei să tergiverseze ancheta, dim­potrivă, vreau să se termine cât mai repede“.

 

Senatorul ar fi cerut unor companii de stat din subordinea Ministerului Economiei să spon­sorizeze Gala Bute. Zece companii, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Transgaz, au contribuit cu un total de 1,7 milioane de lei la acest eveniment.

 

Foloase necuvenite

 

În cazul Elenei Udrea acuzațiile sunt de abuz în serviciu, tentativă de folosire de do­cumente și declarații false și folosirea in­fluenţei pentru obținerea de foloase ne­cu­venite.

 

Udrea și-ar fi obligat subalternii să gă­seas­că o soluție pentru finanțarea Galei, menite să-i aducă „beneficii electorale, prin aso­cierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bu­te“, cel mai renumit sportiv român al mo­mentului.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1298/foto_dosar_3.jpg

Elena Udrea şi Dorin Cocoş

 

Legal, evenimentul nu putea fi plătit de stat și organizat de o companie privată, Eu­roplus Computers, a lui Rudel Obreja, așa încât DNA a calculat că toată suma de­contată de minister (8 din cele 10 milioane de lei contractate) reprezintă prejudiciu.

 

Udrea se mai face vinovată, potrivit pro­curorilor, și de influențarea unui funcționar bancar și a secretarului general al Minis­te­rului Dezvoltării și Turismului, pentru ca primul să accepte un credit acordat Eu­roplus Computers în regim de urgență și con­diții avantajoase, iar al doilea să emită un document prin care ministerul se an­ga­ja să returneze creditul.

 

În dosar ar fi acuzat, potrivit unor surse, și Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, care ar fi primit mascat 700.000 de lei de la una dintre companiile sponsor la eveniment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22