Propaganda rusa in Polonia: Sputnik, un grup media CONTROLAT de Kremlin, lanseaza un site de stiri si un post de radio. Urmeaza Romania si Moldova

P.c. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Grupul media rus Sputnik News, controlat de Kremlin, a lansat in Polonia un post de radio si un portal de stiri. Marek Biernacki, seful comisiei parlamentare poloneze pentru servicii speciale, a declarat ca Rusia cladeste o "coloana a cincea" in Europa. The Guardian anunta la inceputul lunii ianuarie ca Sputnik News, lansat de Kremlin in noiembrie 2014, intentiona sa isi deschida birouri in mai multe capitale, printre care, si Bucuresti si Chisinau. Reactionand la presiunile media ale Kremlinului, Republica Moldova a suspendat emisia postului Rossia 24 in timp ce Letonia a deschis un centru de comunicare NATO pe teritoriul sau.

 

"Nu avem nicio iluzie ca Rusia este pregatita sa furnizeze o suma substantiala de bani si de asemenea capacitati organizatorice pentru a forma asa-numita "coloana a cincea", care opereaza in Polonia, in principal pe Internet", a spus oficialul polonez citat de Hotnews.

 

Prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov a anuntat lansarea noului site si post radio, reunite sub brandul Sputnik News, subliniind ca acestea vor continua traditia propagandei sovietice, in incercarea de a contracara ceea ce el a numit pozitiile pro-americane agresive ale mediei Occidentale.
 

Prezentata ca un inlocuitor al serviciului de radiodifuziune international al Guvernului rus, Vocea Rusiei, platforma Sputnik News difera de predecesorul sau in primul rand prin marime. Continutul noii platforme media va fi produs in 130 de orase din 34 de tari din intreaga lume, a anuntat Kiseliov. Sputnik News va avea birouri, printre altele, in Bucuresti, Chisinau, Kiev, Minsk si Belgrad. Reteaua de radio Sputnik va opera in 30 de limbi straine din anul 2015 si va transmite peste 800 de ore de continut pe zi.
 

Fiecare birou Sputnik News va avea intre 30 si 80 de angajati, iar in biroul din capitala ucraineana Kiev ar urma sa lucreze o echipa de 100 de persoane. Potrivit The Guardian, Sputnik News va avea centre regionale in capitale importante, precum Beijing, Washington si Cairo.

 

CITITI SI: Sputnik, grup media controlat de KREMLIN, intentioneaza sa deschida birouri la Bucuresti si Chisinau

 

Moscova a marit bugetul pe 2015 pentru mass media destinata spatiului international, acordand 400 de milioane de dolari canalului TV Russia Today (RT) si 170 milioane dolari agentiei de stat Rossiya Segodnya, care include Sputnik News si care este condusa de Kiseliov.

 

Confruntata cu strategia Moscovei, Uniunea Europeana a propus sa contracareze expansiunea media rusa prin lansarea unei televiziuni in limba rusa, care sa reprezinte o sursa alternativa de informatii fata de presa controlata de Kremlin.

 

Sputnik, la Bucuresti si Chisinau

 

Grupul media Sputnik intentioneaza sa isi deschida birouri la Bucuresti si Chisinau. Site-ul oficial al Sputnik News informa ca grupul multimedia de stiri are in plan sa produca din 2015 continut in 30 de limbi, intre care se numara si limba romana."Cea mai mare parte din continut (continutul Sputnik News - n.red.) (...) va fi pregatit local, de catre jurnalisti locali, tinand cont de dicutiile locale si cerintele audientei locale", a mai aratat Kiseliov in noiembrie, cand a anuntat schimbarile. În prezent, Sputnik News are versiuni în opt limbi, între care engleză, abhază, belarusă, germană, spaniolă şi chineză.
 

RussiaToday, in online-ul romanesc

 

Un nou site, RussiaToday.ro, este activ de la finalul anului 2014 in Romania, fiind lansat "in versiune beta”. Site-ul are alte elemente de identitate vizuala decat site-urile RT – considerat a fi unul dintre principalele instrumente de propaganda ale Kremlinului pe plan international - ce folosesc principalele limbi de circulatie internationala.

 

CITITI SI: Activitatea institutiilor de presa proruse, in crestere in Romania. Dupa lansarea site-ului RussiaToday.ro, apare agentia de presa SPUTNIK

 

Potriviti descrierii prezentate, site-ul este "un proiect editorial independent al carui scop este schimbarea perceptiei publice fata de Rusia din Rusia este o amenintare pentru Romania in Rusia este o oportunitate pentru Romania". Pe site se precizeaza ca "pasii urmatori vor fi print si TV".

 

Totusi, site-ul RussiaToday.ro contine link-uri ce trimit catre varianta internationala a site-ului RT, dar si catre “Vocea Rusiei”, doua dintre cele mai active voci ale propagandei Kremlinului la nivel international.

 

In septembrie, DailyBusiness.ro scria ca Dan Musetoiu, fost director in cadrul The Money Channel si unul dintre cei care semneaza pe RussiaToday.ro, a cerut la OSIM inregistrarea brandului "Russia Today". Intrebat atunci de site-ul citat daca proiectul va fi in colaborare cu televiziunea rusa, el a spus ca nu poate da mai multe detalii.

 

Site-ul RussiaToday.ro a transmis ca nu este afiliat retelei internationale RT, transmite televiziunea rusa. Postul TV rusesc sustine ca nu are, in prezent, operatiuni sau aflilieri in Romania si nici planuri in acest sens, in viitorul apropiat, potrivit Hotnews.

Precizarile transmise de Anna Belkina, Head of Communications RT:

 

  • RussiaToday.ro nu este un canal afiliat la RT
  • RT International se difuzeaza in Romania si in intreaga Europa, dar, altfel, RT nu are nicio operatiune sau afiliere in Romania si nici planuri imediate de a initia astfel de activitati.
  • RT ia foarte serios in considerare folosirea marcilor sale de catre terte parti neautorizate si incercam sa evitam astfel de utilizari prin toate mijloacele adecvate.

 

Reactia Letoniei in fata presiunilor Moscovei: deschiderea unui centru strategic de comunicare NATO

 

Letonia a anuntat deschiderea, la Riga, a unui nou centru strategic de comunicare sustinut de NATO. Misiunea centrului va fi de a contracara tentativele Kremlinului de a influenta importanta minoritate rusofona din aceasta tara baltica. Deciziile vin in contextul crizei din Ucraina si a agresivitatii crescande a Moscovei.

 

Tarile baltice denunta o campanie de propaganda in mass-media, condusa de Rusia, tinta fiind populatia rusofona ce reprezinta in jur de un sfert din populatia Letoniei si Estoniei.


Potrivit premierului leton Laimdota Straujuma, Rusia duce un "razboi al informatiilor" in aceasta republica fost-sovietica care a aderat la UE si NATO in 2004."Guvernul leton nu poate autoriza ca tari straine sa se amestece in afacerile sale interbe si sa submineze statul", a declarat joi premierul in fata Parlamentului leton.
 

Deputatii letoni au aprobat joi o lege pentru creseterea cheltuielilor pentru aparare la nivelul minim de 2% din PIB pana in 2020 stabilit de NATO.
 

Reactia Republicii Moldova: Retransmisia postului Rossia 24, suspendata

 

Autoritatile de la Chisinau au suspendat retransmisia postului rusesc Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), autoritatea audio-vizuala din R. Moldova, a suspendat vineri retransmisiunea postului rusesc Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova pana la 1 ianuarie 2015, conform sursei citate. Autoritaile moldovene au invocat drept motiv "necorespunderea programelor acestuia cu prevederile Codului Audiovizualului din Republica Moldova"


Postul rus a fost monitorizat de reprezentantii CCA pe parcursul a trei zile, in perioada 18-20 aprilie, arata sursa citata, precizand ca "postul rus de televiziune Rossia 24 a realizat o serie de reportaje manipulatorii despre Republica Moldova, cat si alte state din fosta CSI".

 

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbea in luna mai intr-un interviu despre modul in care propaganda rusa incearca sa influenteze decizia politica in statele membre ale aliantei nord-atlantice si despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei: "Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO", a declarat reprezentantul NATO intrebat daca are informatii despre cresterea spionajului rus in Romania, in contextul in care in Norvegia, Suedia, si chiar si in Ungaria au aparut informatii publice despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei.

 

CITESTE SI:

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22