Noul Cod Penal, coșmarul PSD, ar putea fi spulberat

Narcisa Iorga 24.03.2015

De același autor

Schimbarea la față a PSD e doar o iluzie optică pentru naivi. În spatele oglinzii, se trag sforile pentru cea mai mare lovitură la adresa luptei anticorupție.

 

S-a dus vremea când Adrian Năstase era aplaudat în picioare de Congresul PSD, în ciu­da faptului că abia ieșise pe poarta pe­ni­ten­ciarului. S-a dus și vremea când era așezat cu grijă în tribuna oficială la mitingul de Ziua Națională, așa încât să-i dea onorul Ar­mata Română, laolaltă cu ofi­cialitățile statului. Ion Iliescu, și el, pare deja trecut în filele de istorie a partidului. Pentru că nu se dă dus, PSD îi va des­ființa funcția onorifică la congresul din noiembrie. Par­tidul nu mai vrea să fie aso­ciat cu comunismul. PSD se schimbă. Adoptă cod de integritate, spune că va scăpa rapid de corupți. A înțeles greșelile trecutului şi mesajul de la alegerile din 2014, renaște ca pasărea Phoenix.

 

Aiurea! Schimbarea la față a PSD e doar o ilu­zie optică pentru naivi. În spatele oglinzii, se trag sforile pentru cea mai mare lovitură la adresa luptei anticorupție. La fel au procedat și în „marțea neagră“, când una arătau pu­blicului și alta făceau în culise. Jocul a fost oprit, dar asta nu înseamnă că nu îl pot relua ori­când. În marțea neagră, pretextul pentru mo­dificarea Codului Penal a fost o inițiativă le­gislativă veche de doi ani, de a elimina o pre­ve­dere neconstituțională. Nimic malign, au spus pesediştii. Acum, Codul Penal face vic­ti­me însemnate în toate partidele, dar PSD de­ți­ne majoritatea. În interiorul formațiunii, în spa­tele oglinzii, tensiunile sunt mari. Ponta mi­mea­ză calmul, dar e întins în toate di­rec­țiile, ca un elastic, să facă ce­va. Da­că punctele de sprijin îi dau dru­mul, zboară de nu se vede.

 

Săptămâna aceasta au în par­lament două cazuri: Dan Șova și Darius Vâlcov, ambii cu solicitări din partea DNA de în­cuviințare a arestării. Pri­mul la votul parlamentarilor e Dan Șova, despre care fos­tul procuror Victor Ponta se în­treba retoric și senin „dar ce-a făcut?“. Socrul Ilie Sâr­bu deține con­tro­lul la votul în plen. Dacă Șo­va scapă, va fi sem­nalul că PSD începe ofen­siva față de DNA. Scăderea partidului în po­pu­laritate nu e alar­mantă, iar până în 2016 mai e destul. Și-ar pu­tea permite un șoc, cu atât mai mult cu cât România și-a luat gândul de la Schengen. De rapoartele MCV, și par­la­men­tarii, și gu­ver­nul au dovedit deja că nu le mai pasă: Vos­ganian și Borbely n-au fost lăsați pe mâna pro­curorilor, iar ministrul Justiției a fă­cut ne­transparent selecția pentru șefia DIICOT, în ciu­da recomandării exprese din ultimul ra­port de țară al Comisiei Europene. Nici „ți­petele am­basadelor“, nici „strigătele deon­to­lo­gilor“ nu trebuie să-i mai impresioneze pe ju­riștii din PSD, care „să se așeze pe Codul Pe­nal și pe Codul de Procedură Penală și să vină cu propuneri, să le votăm. Nu să spunem că, da­că ne legăm de asta, avem probleme“. Ăs­ta-i Georgică Severin. El nu e un oarecare, ci e o por­tavoce puternică a lui Victor Ponta la An­tena 3 și România TV. Declarația lui nu tre­bu­ie ignorată. Ne putem aștepta la orice, în timp ce Victor Ponta ne ia ochii cu noul Cod fiscal şi cu reforma partidului. Spre exemplu, proiectul de modificare a Codului Penal inițiat de Șerban Nicolae și adoptat tacit de Senat se află la Camera De­pu­taților din octombrie 2014, dar nu are încă un raport al Comisiei ju­ridice, ceea ce înseamnă că poate apărea ori­când pe ordinea de zi a acesteia. Amen­da­mentele la proiectul lui Șer­ban Nicolae pot con­ține orice modificare a Co­dului Penal. În co­misia ju­ri­di­că, PSD și aliații săi sunt în număr de 17 din­tr-un total de 26 de membri. În plenul Ca­me­rei, PSD nu are ni­ciun fel de pro­blemă cu ma­jo­ritatea, poate tre­ce cu ușu­rință orice lege.

 

Șerban Nicolae a depus la Senat și o inițiativă de modificare a Codului de Procedură Penală, căreia îi expiră în această săptămână ter­me­nul de dezbatere, deci urmează a fi adoptată tacit. Va ajunge și aceasta la Camera De­pu­taților. În acest caz, senatorul PSD are ocazia să profite de nemulțumirea deja exprimată de CSM, dar și de președintele Iohannis, cu pri­vire la telejustiție. Mă îndoiesc că n-o va fa­ce, în așa fel încât să ofere argumente pentru necesitatea adoptării în regim de urgență a le­gii care, așa cum ne-am obișnuit, doar apa­rent oferă soluții, în realitate reprezentând sal­varea de la acțiunile DNA. Inițiativa lui Șerban Nicolae modifică articolele referitoare la ares­tarea preventivă, impunând încătușarea doar a acelor inculpați acuzați de fapte vio­lente. Nemaifiind încătușați, dispare și spectacolul mediatic. Doi iepuri dintr-un foc. Dincolo de această prevedere care va lua ochii opiniei pu­blice, se ascunde cea care vizează revenirea la vechea formă a Codului Penal de definire a pericolului social, care impune arestarea pre­ven­tivă doar pentru pericole concrete sociale. Adică, doar pentru infracțiuni cu violență, ca­re pun în pericol viața sau siguranța națională ori în funcție de antecedentele persoanei care comite infracțiunea. Altfel spus, inculpații pen­tru corupție, care nu reprezintă, deci, un pe­ricol social concret, să nu mai fie trimiși în arest preventiv, ci să li se aplice alte măsuri preventive. În noul Cod Penal, s-a renunțat la sintagma „pericol concret social“, existând doar termenul „pericol social“.

 

„Dacă se merge în ritmul acesta, o să ră­mâ­nem fără guvern, fără parlament, probabil, fă­ră primari… Fără președinți de consilii ju­de­țene aproape am ajuns: nu mai avem.“ Dis­perarea de pe chipul unui membru PSD pre­zent la ședința Consiliului Național e mul­ti­pli­ca­bilă. Într-un interviu în care vorbea despre „coș­marul“ arestărilor, el a afișat doar aceas­tă disperare. Liderii o disimulează. În spatele oglinzii trebuie să ne uităm.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22