Chemarea istoriei - Scrisoare catre domnul Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova

Benedict Sergentu* | 24.03.2009

Pe aceeași temă

Stimate domnule presedinte Voronin,

E adevarat, nu foarte des, dar se întâmpla uneori ca un om de rând sa scrie unui presedinte de tara. Cu atât mai mult, cu cât nu am nimic a va cere pentru mine însumi.

Va scriu cu speranta (minuscula) ca ma veti citi si ca veti afla, astfel, ce gândeste un om de rând. Mai ales pentru ca sunt multi cei ce-mi împartasesc opiniile.

Patru împrejurari îmi dau curajul sa ma adresez dvs.: facem, orice s-ar zice, amândoi parte din aceeasi specie de vietuitoare de pe aceasta planeta; ne-am nascut, amândoi, pe aceeasi parte a planetei, undeva între Prut si Nistru; este un fenomen mai degraba rar ca un oarecare sa se adreseze unui presedinte de tara, dar nu imposibil; în virtutea unei legi ancestrale, ascendentul de vârsta pe care îl am (75 de ani) m-ar autoriza sa am curajul sa ma adresez unui semen mai tânar.

Nascut dincolo de Prut (ca si sotia mea), ne aflam de multa vreme departe; dar nu suficient de departe spre a ni se sterge complet radacinile. Foarte, foarte departe de mine gândul de a va face o lectie de istorie, mai ales ca istoria o avem cu totii în fiinta noastra, ca fundal al existentei. Ziua când, în 1990, românii de pe cele doua maluri ale Prutului au realizat acel emotionant „pod de flori“ peste Prut n-am uitat-o. Atunci când, în cele câteva contacte pe care le avem cu români din „Republica Moldova“, aceleasi sentimente revin, nu putem ramâne indiferenti. Când istoria ne interpeleaza, de la domnitori si pâna la Alexandru Ioan Cuza, iarasi nu putem ramâne indiferenti.

Dar, stimate domnule presedinte, când istoria, nu cea trecuta, ci aceea ce va sa se scrie va vorbi de Voronin ca despre unul care nu i-a unit pe români, ci i-a împiedicat sa se uneasca? Nu ati vrea, oare, nicicum, ca sa ramâneti altfel în istorie? E drept, ca pe orice fiinta omeneasca, prezentul ne intereseaza cel mai mult, dar, oare, de la înaltimea unui conducator de stat, constiinta istoriei viitoare poate fi ea chiar total lipsita de interes?

Basarabia, azi Republica Moldova, este, de fapt, România si în viitorul – mai mult sau mai putin apropiat – este neîndoielnic ca unirea se va face. O spune totul: istoria (iar de ea vorbim), limba, cultura si chiar drapelul tricolor.
Va lasa, oare, total indiferent toate acestea, domnule presedinte?

Cu deosebita stima!

*Elvetia

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22