Atentate sinucigase la un miting, in Ankara: Cel putin 95 de morti si 246 de raniti

I. P. | 10.10.2015

Două explozii puternice au provocat sâmbătă moartea a 95 de persoane și rănirea altor 246, în capitala turcă, Ankara, într-un loc unde urma să aibă loc o manifestație organizată pentru încheierea conflictului cu kurzii, informează agențiile de presă străine preluate de Agerpres.

Pe aceeași temă

UPDATE: Aproximatv 10.000 de persoane au denunțat sâmbătă seara la Istanbul responsabilitatea guvernului în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestație pentru pace a opoziției la Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres.

 

 

UPDATE: Un oficial din Partidul Popular Democrat (HDP), pro-kurd din Turcia, a declarat sâmbătă seară pentru agenția DPA că bilanțul morților dublului atentat cu bombă de la Ankara se ridică la 97, adăugând că numărul ar putea să crească în continuare.

 

Oficialul, care nu a fost autorizat să vorbească despre această problemă cu reprezentanții mass-media, a respins afirmațiile prim-ministrului Ahmet Davutoglu că militanți kurzi sau de stânga ar fi fost în spatele atacului ce a vizat un miting de pace organizat de grupuri pro-kurde.

 

"Acest lucru este un nonsens", a declarat el, adăugând că gruparea Statul Islamic este suspectată, dar că partidul său de asemenea dă vina pe statul turc susținând că "fie l-a organizat sau nu l-a împiedicat".

 

Oficialul a avertizat că există temeri că guvernul va încerca să anuleze alegerile generale anticipate de la 1 noiembrie, adaugă DPA, preluată de Agerpres.

 

UPDATE: Dublul atentat sinucigaș ce a vizat sâmbătă o manifestație pentru pace organizată de opoziția pro-kurdă la Ankara a făcut cel puțin 95 de morți și 246 de răniți, potrivit unui nou bilanț publicat sâmbătă noapte de biroul prim-ministrului Ahmet Davutoglu și citat de agențiile France Presse și Reuters.

 

UPDATE: Mesajul Casei Albe: "Poporul american este solidar cu poporul turc în lupta contra terorismului și provocările comune de securitate în regiune", a declarat Obama într-un comunicat al Casei Albe.

 

Președintele SUA i-a transmis condoleanțe lui Erdogan, precum și "cea mai profundă și personală simpatie... răniților în aceste atacuri teroriste odioase".

 

Consiliul Național de Securitate (NSC) al Casei Albe a denunțat cu câteva ore înainte "perversiunea" autorilor dublului atentat "terorist oribil" ce a avut loc la Ankara, la mitingul pentru pace.

 

UPDATE: Președintele francez, Francois Hollande, a condamnat "atacul terorist odios", în timp ce omologul său rus,Vladimir Putin, a trimis un mesaj de condoleanțe președintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

UPDATE: Bilanțul - încă provizoriu - al dublului atentat care a vizat sâmbătă dimineața, la Ankara, o manifestație pentru pace, organizată de opoziția prokurdă, a crescut la cel puțin 86 de morți, a anunțat ministrul turc al sănătății, Mehmet Muezzinoglu, citat de Agerpres.

 

"62 de persoane au fost ucise pe loc și alte 24 au decedat la spital", a precizat ministrul, într-o conferință de presă în capitala turcă, adăugând că alte 186 de persoane au fost rănite în aceste două atentate care intervin cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din Turcia la 1 noiembrie.

 

UPDATE: Premierul României, Victor Ponta, a calificat drept "oribile" și "inacceptabile" actele teroriste care au avut loc sâmbătă la Ankara.

 

UPDATE:  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "atacul plin de ură" de sâmbătă îndreptat împotriva militanților opoziției care urmau să participe la o manifestație pentru pace la Ankara, atac soldat cu cel puțin 30 de morți și 126 de răniți, scrie Agerpres.

 

UPDATE: Potrivit Ministerului de Interne al Turciei, bilanțul atacului s-a agravat, ajungând la cel puțin 30 de morți și 126 de răniți.

 

 

UPDATE: HDP a anunțat pe Twitter că poliția i-a atacat pe manifestanții care cărau victimele în afara zonei unde au avut loc exploziile, pentru a fi preluate de salvări.

 

Nervoși, mai mulți oameni au atacat mașinile poliției, potrivit undei declarații făcute la BBC de către un localnic.

 

Incidente asemănătoare au avut loc în Diyarbakir, unde la un miting electoral al HDP a avut loc o explozie.

 

Mark Lowen, de la BBC spune că existau temeri că astfel de atacuri se vor repeta în campania de acum, înaintea alegerilor anticipate ce vor avea loc luna viitoare.

 

CITIȚI ȘI: Presedintele Erdogan a anuntat data alegerilor anticipate - 1 noiembrie

 

 

UPDATE: Exploziile s-au produs la ieşirea din gara centrală din capitala turcă, unde se adunau susţinătorii Partidului Democrat al Poporului (HDP), partid de opoziție pro-kurd.

 

UPDATE: Oficiali guvernamentali susțin că este vorba despre atacuri teroriste și investighează varianta unor atacuri sinucigașe.

 

Exploziile au avut loc sub estacada care duce spre gară.

 

 

La fața locului au fost trimise mai multe ambulanțe.

 

Deocamdată, nu este cunoscută cauza exploziilor, însă potrivit postului de televiziune CNN Turk ele ar avea legătură cu planificatul "marș pașnic de protest" organizat de formațiuni sindicale în acord cu autoritățile, în susținerea păcii și pentru condamnarea organizațiilor teroriste kurde.

 

Martori oculari relatează că poliția încercuise anterior zona unde au avut loc exploziile și unde se adunau participanții la marșul de protest, percheziționându-i înainte să-i lase să treacă.

 

În prezent, locul este încercuit, iar căile de acces spre el sunt blocate. La fața locului se află medici și polițiști.

 

Confruntarea dintre armata turcă și PKK, formațiune interzisă, a reizbucnit în sud-estul țării, zonă cu populație majoritar kurdă, ca urmare a încetării armistițiului în iulie, și a atins o intensitate ce n-a mai fost văzută din anii 1990. Peste 120 de membri ai forțelor turce de securitate și sute de militanți kurzi au fost uciși.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22