Candidatul Liviu Dragnea: Alegerile acestea pot fi un inceput de drum nou pentru PSD

I. P. | 11.10.2015

Președintele interimar al social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, că a votat cu speranța că ziua acestor alegeri poate fi un început pentru un drum nou pentru PSD.

Pe aceeași temă

''Am votat cu speranța că ziua de astăzi poate să fie un început pentru un drum nou pentru PSD. Este vorba de încheierea unui ciclu politic. Avem în față multe provocări. Probabil că la sfârșitul zilei voi fi ales președinte PSD, sper. Și s-ar putea să fiu singurul președinte al PSD care a plecat dintr-o organizație mică și care a parcurs toate treptele în partid. Este prima probă serioasă pe care o dă acest partid ca și existență, ca și prezență ca și activitate și ca și dorință de a se implica într-un minim exercițiu de democrație'', a spus Dragnea, citat de Agerpres.

 

Acesta a adăugat că, în ziua scrutinului intern pentru șefia PSD, se va putea observa "cât de activ este acest partid, cât de bine organizat este, cât de importantă este această acțiune pentru fiecare membru de partid".

 

Întrebat dacă colegii săi social-democrați sunt îngrijorați cu privire la dosarul din Justiție care îl vizează, Liviu Dragnea a replicat: "Nu vreau să amestecăm în niciun fel acțiunea politică a unui partid cu acțiunea Justiției. Sub nicio formă. Eu am în continuare speranța că nevinovăția mea va ieși la iveală. De asemenea, partidul are cursul său. Este o decizie simplă pe care am luat-o, este o decizie simplă pe care au luat-o toți membrii de partid și votul de azi sau numărul membrilor de partid care vor vota vor arăta cât de îngrijorați sau nu sunt ei și câtă încredere au în mine pentru că, de fapt, asta este principala concluzie care se poate trage la finalul acestei zile în afară de rezultatul meciului".

 

De asemenea, Liviu Dragnea a ținut să precizeze că, prin introducerea sistemului de vot direct în alegerea președintelui partidului, PSD are șansa de a deveni "într-adevăr un partid de stânga".

 

"Prin exercițiul de azi și prin acțiunile pe care le vom întreprinde zilele următoare, cred că PSD are șansa să fie primul partid care înțelege că cetățenii români își doresc din ce în ce mai mult să participe la decizie, să fie consultați, să se țină cont de părerile și de propunerile lor, să se țină cont de modul cum doresc ei să arate țara și societatea. PSD are șansa să devină într-adevăr un partid de stânga, o stângă modernă care să sprijine și să-și asume principiile fundamentale ale stângii — solidaritate, justiție sociale, egalitate de șanse. Dar, poate în mai mare măsură, ceea ce a și arătat în acești ani de guvernare, că PSD poate fi partidul progresului social și economic", a detaliat Liviu Dragnea.

 

Referitor la prezența social-democraților la urne, el a spus că nu se așteaptă la o prezență de 100% întrucât unii membri ai partidului se află în afara granițelor țării.

 

"Din ce am mai vorbit cu colegii din Kiseleff, sunt multe localități care sunt spre încheierea procesului electoral, au venit majoritatea membrilor. Am înțeles că și aici în zonă 90% au venit la vot până acum. La Turnu Măgurele, înțeleg că mai mult de jumătate. Cred că pesediștii vor veni la vot", a mai spus Dragnea, citat de Agerpres.

***

Membrii PSD din toată țara se pregătesc să îşi aleagă, duminică, 11 octombrie, preşedintele. Aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republica Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea.

 

Dragnea a rămas singurul candidat la șefia PSD după ce alți doi pretendenți, Șerban Nicole și Daniel Savu, au fost descalificați pentru că nu îndeplineau o condiție introdusă recent în regulament și anume să aibă susținerea organizației din care fac parte și a încă patru filiale din țară.

 

Pentru prima dată președintele PSD nu este votat în cadrul unui Congres, sistemul de vot introdus la aceste alegeri dând ocazia tuturor membrilor de partid să-și aleagă liderul.

 

Astfel, au fost amplasate urne de vot în toată țara, iar pentru a-și spune opinia cu privire la viitorul președinte sunt așteptați în jur de 531.000 de membri de partid. Dragnea a precizat vineri că aceștia pot vota indiferent dacă și-au plătit cotizația la partid sau nu.

 

Urnele vor fi deschise duminică între orele 8,00 și 20,00, după care rezultatele votului vor fi centralizate la București.

 

Întrebat dacă președinții de organizații au voie să amenajeze secții de votare la ei acasă, Dragnea a spus că au voie să organizeze "în orice spațiu unde pot avea acces cu documente legale și unde se pot asigura condiții civilizate pentru organizarea alegerilor", dar este interzisă organizarea de secții de vot în restaurante, spații comerciale și școli.

 

Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.

 

Alegerile de duminică reprezinta o premiera in istoria PSD. Dincolo de asta, situatia va supune partidul la un efort logistic si administrat considerabil, urmand ca sectii de vot sa fie deschise in sediile PSD din tara, in birourile parlamentare sau in spatii inchiriate.

 

CITIȚI ȘI: Organizarea PSD pentru votul de duminica: fara buget clar, cu sectii in propriile locuinte

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22