Monica Macovei: M10 nu se va alia cu Traian Băsescu şi cu reteaua de crima organizata PSD

Paul Cristescu | 13.10.2015

Monica Macovei, liderul M10, a declarat ca Traian Băsescu a parasit pozitia luptei anti-coruptie fiind posibil sa ajunga chiar apropiat de PSD din acest punct de vedere. Macovei a mai spus ca actualul presedinte, Klaus Iohannis, este responsabil pentru eşecul votului prin corespondenţă.

Pe aceeași temă

 

Macovei a mai declarat, la Adevărul Live, ca partidul pe care il conduce are deja candidati pentru marile orase ale tarii si ca acestia vor fi anuntati la momentul potrivit. Ea a precizat de asemenea care sunt partidele cu care M10 nu se va alia in mod sigur: "N-am face cu PSD, cu reţeaua de crimă organizată, nu cu PNL, care e la fel ca şi PSD, şi nu cu PMP."

 

Despre Traian Basescu
 

Europarlamentarul a mai spus ca intoarcerea lui Traian Basescu in politica nu o sa aiba mare succes: "Săptămâna trecută nu excludea o posibilă alianţă cu M10. Creează o zonă de indiferenţă în mare parte. După ce ai fost 10 ani preşedintele şi spui că te întorci în politică ca să-ţi aperi mandatele, mi se pare nejustificat. Nu cred că va avea succes. Discutăm de preşedintele Băsescu care va fi preşedintele PMP sau, oricum, va determina decizia politică în acest partid. Ceea ce vedem acum că face este lupta împotriva DNA, lupta împotriva celor anchetaţi sau trimişi în judecată. Practic, contrazice ceea ce a susţinut în cei 10 ani de mandat. Acum, Traian Băsescu loveşte în Justiţie, în anticorupţie. Nu avem cum să facem vreo alianţă cu el."

 

Macovei crede ca o alianta intre Traian Basescu si PSD nu ar fi cu totul exclusa. "Băsescu şi-a dezamăgit electoratul pentru că luptă împotriva anticorupţiei la fel ca PSD. PSD şi Traian Băsescu luptă împotriva DNA. Nu este exclus să vedem o alianţă între PSD şi PMP, pentru că sunt împreună împotriva Justiţiei. În momentul în care  luptă cu PSD împotriva Justiţiei, şi-a dezamăgit electoratul. Să nu ne surprindă o alianţă cu PSD în 2016, chiar dacă acum dă în PSD. Am învăţat şi noi că prietenii din politică se ceartă la TV şi fac afaceri în spate. Prin declaraţia că ar face alianţă cu noi, Băsescu vrea să împiedice lumea să vină la noi, la M10. Un al doilea efect este încercarea de a opri plecările din PMP, pe ideea că o să ne aliăm cu M10 şi o să fim mai mulţi. Foarte mulţi au pleca din PMP în ziua alegerilor, când au ales-o pe doamna Udrea.

 

Vedem că domnul Băsescu o apără pe Elena Udrea. Sunt stupefiată. Traian Băsescu atacă DNA, atacă SRI. Nu mai este consecvent. Nu mai este luptătorul anticorupţie. S-a încheiat. De asta spun că şi-a dezamăgit electoratul."

 

Despre M10

 

Macovei a precizat ca vrea sa creeze un partid anti-sistem: "Nu vrem să fim un partid ca toate celelalte. Suntem un partid antisistem. Îl ştiţi pe primarul Vrabie din comuna Peştera, independent,care a făcut o bijuterie din acea comună. Cred că e vreme independenţilor. Independent de tot acest sistem putred din politică. Independenţă e şi la noi. Fără partid nu poţi candida la alegerile parlamentare, dar asta nu înseamnă că nu sunt independentă în sinea mea. Poate că până ne rodăm va mai trece timp, dar nu mult.

 

Am văzut ieri la PSD că au votat 400.000 de oameni. Nu cred în cifrele PSD. La PSD cotizaţie era 50 de bani pe lună. Vă daţi seama că poţi să faci un cartier întreg de membri şi să le plătească şeful de organizaţie cotizaţia.La noi vin foarte mulţi români din diaspora. Dacă vin românii din diaspora în ţară pentru doi ani, se schimbă România. Să vină în 2016 în ţară, an cu două rânduri de alegeri, şi schimbă ţara."

 

Despre presedintele Iohannis si legea votului prin corespondenţă

 

Macovei considera ca esecul adoptarii legii votului prin corespondenta i se datoreaza presedintelui Iohannis: "Iohannis a promis legea votului prin corespondenţă şi nu s-a ţinut de cuvânt. A spus şi în campanie şi imediat după, când am vorbit şi eu cu el la telefon de două ori. Să iasă de câteva ori pe săptămână şi să ceară Guvernului un proiect de vot prin corespondenţă. Proiect există, nu există voinţă politică. Nici PSD, nici PNL nu vor ca românii din diaspora să voteze.

 

E inadmisibl ca după atâtea luni de zile şi a câştigat datorită românilor din străinătate să nu mai facă nimic. Nu face nimic pentru că e subjugat intereselor partidelor. Românii din diaspora le vor spulbera pe amândouă. Lumea e sătulă de aceste partide vechi. E rândul partidelor mici şi al independenţilor."

 

Despre refugiati

 

Europarlamentarul a mai spus ca pozitia Romaniei in privinta refugiatilor e dovada unei lipse de diplomatie care va izola Romania: "O poziţia care arată prostie şi lipsă de diplomaţie, care te duce la izolare. Tu, România, când vezi că vei fi alături de alte patru ţări care se opun, deci trece decizia, şi că tot vei primi refugiaţi, e doar o chestie populistă, că vii acasă şi spui că noi n-am primit refugiaţi. Poţi să negociezi cota obligatorie. Asta e politica externă. Tu ai nevoie de UE, iar tu te situezi împotrivă când ştii că pierzi. Deci nu eşti deştept. Care este marele principiu la care am ţinut? Să existe cote voluntare. Poate avem principii mai înalte decât acesta. Poate avem ca principiu unirea cu Moldova. Populism, asta a fost. Ne-am făcut de râs. Ne-am pus în rând cu Orban care ridică ziduri. Am pierdut credibilitate, am arătat ca o ţară mică şi care nu înţelege diplomaţia. Eu am votat pentru cotele obligatorii, mi-am luat multe comentarii negative. Am votat cu grupul PPE. Sunt ok şi cotele obligatorii, dacă eşti într-o ţară cu onoare. Numai că noi trăim într-o lume în care dacă laşi cote voluntare sunt ţări care n-ar lua pe nimeni."

 

Despre declaratiile lui Juncker legate de Rusia

 

"Categoric sunt împotriva acestui fapt, apropierea de Uniunea Sovietică, de Rusia care vrea să devină Uniunea Sovietică. Este ultimul lucru pe care noi ni–l dorim şi pe care şi-l doresc restul statelor estice. Declaraţia lui Juncker este inacceptabilă, o spun clar. Nu ne mai lăsm vânduţi încă o dată. Slavă Domnului, există SUA! Nici Obama n-a fost un mare jucător cu Rusia, l-a interest mult politica internă, dar oricum America a reacţionat mult mai rapid şi mai vocal deâct oricine din Europa. Senatul american e deja republican şi vin alegerile. Republicanii au fost întotdeauna împotriva expansiunii ruseşti. Noi nu trebuie să mai cădem în zona de influenţă rusească. Pericolul e foarte mare."

 

Despre dosarul Microsoft si imunitatea lui Dan Nica

 

"Comisia Juridică din PE a decis că nu este nevoie pentru cercetarea lui Dan Nica de aprobarea PE. Eu îl văd în sală pe domnul Nica, e foarte vesel. Orice imunitate ai în Parlamentul naţional, ţi se aplică în Parlamentul European. În România, dacă eşti în Parlament şi eşti fost ministru, ca să fii anchetat îţi trebuie aprobarea Parlamentului. Şi s-a cerut aprobarea Parlementului European. Dacă Comisia Juridică din PE a decis că nu e nevoie de aviz, că nu e treaba PE, n-a spus că nu trebuie cercetat, nu s-a respins ridicarea imunităţii, atunci să fie anchetat. Eu, dacă aş fi la DNA, l-aş chema la DNA. Dar şi instituţiile europene trebuie reformate. Nu este posibil ca acea Comisiei să ţină o cerere un an de zile şi apoi să spună că nu e treaba ei."

 

In finalul interviului, Macovei a mai spus ca sustine înfiinţarea unui Tribunal pentru crimele terorismului find necesar si considera ca este necesar si un Tribunal pentru judecarea crimelor totalitarismului.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22