Mutari politice la Chisinau. Filat, retinut. Plahotniuc se autosuspenda din partid

Tudor Despina | 15.10.2015

Scena politica de la Chisinau sufera mutari semnificative. Unul dintre cei mai controversati politicieni si oameni de afaceri moldoveni, Vlad Plahotniuc, a anuntat ca intentioneaza sa se autosuspende din Partidul Democrat. Asta in timp ce fostul premier Vlad Filat a fost retinut de procurori.

Pe aceeași temă

 

Cu opt voturi “pentru” si trei “impotriva”, Comisia juridica pentru numiri si imunitati parlamentare din Legislativul moldovean a aprobat, joi ridicarea imunitatii deputatului FIlat, anunta presa de la Chisinau.

 

Vin cu o solicitare care nu a mai existat în istoria Republicii Moldova privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în fraudele de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, el fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin, de la tribuna parlamentului.

 

In replica, Filat a spus ca actiunea este regizata si pregatita din timp: “Instituțiile statului sunt acaparate, Parchetul General și Centrul Anticorupție sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, a spus fostul premier.

 

La scurt timp, Filat a fost ridicat si dus la Centrul National Anticoruptie. Ulterior, anchetatorii au anuntat retinerea pentru 72 de ore a fostului premier, pentru “corupere pasiva si trafic de influenta”.

 

In tot acest timp, Vlad Plahotniuc si-a anuntat autosuspendarea din functia de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat. Considerat unul dintre cei mai puternici oligarhi de la Chisinau, Plahotniuc a transmis ca renunta si la calitatea de membru al formatiunii:

 

“Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar daca nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de primvicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM”, transmite Plahotniuc pe Facebook, citat de presa moldoveneasca.

 

Anuntul lui Plahotniuc vine la doar cateva ore dupa ce si Igor Corman, fost presedinte al Parlamentului si membru in Partidul Democrat (controlat de Plahotniuc) si-a anuntat demisia din Parlament si din partid, potrivit Hot News.

 

Plahotniuc este percept de opinia publica drept cel care controleaza o mare parte a institutiilor statului moldovean. Potrivit Deutsche Welle, numele sau “figureaza aproape in toate scandalurile de coruptie din Moldova”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22