Ce a mai rămas din conceptul de multiculturalism?

Raluca Alexandrescu | 29.09.2015

SHARE 1

Pe aceeași temă

Căderea Cortinei de Fier a fost momentul determinant al introducerii în Europa a politicilor multiculturale ca manifestare ultimă a democrației consolidate și victorioase.

 

La sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 ai secolului XX, în Occident au început să circule din ce în ce mai insistent diferite mo­dele multiculturaliste care teoretizau avan­tajele par­ti­cu­la­ris­me­lor reunite sub umbrela ins­ti­tuțională a unui stat ideal, post-național. În epoca res­pectivă, ideea diversității culturale, a amestecului ge­neros și tolerant de culturi, religii a fost înțeleasă de ma­joritatea mai mult sau mai puțin acceptantă ca un soi de contract suficient de explicit pentru a ga­ran­ta spațiul de libertate al celuilalt. În en­tu­ziasmul acestei noi forme de toleranță cul­turală și politică s-a citit și triumful fără re­zerve al democrației, care urca, iată, treap­tă după treaptă, spre încoronarea uni­ver­sa­lă. Multiculturalismul a fost, de altfel, multă vreme interpretat ca formă su­pre­mă a democrației universale, suficient de puternică încât să înglobeze, fără pro­ble­me majore, coabitarea culturală, religioasă și, până la urmă, și politică. Sistemele po­litice occidentale s-au estimat suficient de puternice și consolidate democratic pen­tru a putea gestiona consecințele accep­tării modelului multicultural. Uni­ver­sa­lis­mul Luminilor se vedea, peste două se­co­le, nu detronat, ci fortificat cu asupra de măsură, încât să accepte, generos, coabi­ta­rea multiculturală.

Voci sceptice au existat, firește, încă de atunci, mai puțin însă în Europa și mai mult peste mări și țări. La jumătatea ani­lor ’80, critica multiculturalismului avea de­ja reprezentanți consolidați în spații mar­cate de altfel de colonialismul european, cum a fost cazul Australiei. Principalele re­zerve formulate de istorici și politologi erau legate tocmai de incapacitatea instituțiilor statului de a gestiona – păs­trând neatinse principiile de­mocrației și statului de drept – coexistența unor gru­puri care se revendicau adesea nu numai de la tra­diții culturale extrem de diferite, dar și de la sisteme legale uneori incompatibile (existau voci, suficient de sonore, precum cea a is­to­ri­cului Geoffrey Blainey, care vorbea de riscurile întoarcerii la tri­ba­lism).

Tradițiile politice și instituționale sunt în­să determinante în acceptarea și ur­mă­ri­rea consecventă a unui model mul­ti­cul­tural. La începutul anilor ’90, când Eu­ro­pa sărbătorea încă euforic prăbușirea co­munismului și căderea Cortinei de Fier, sentimentul de invincibilitate a uni­ver­sa­lismului democratic a devenit amețitor – deși, după cum s-a văzut nu mult după ace­ea, înșelător. Acesta a fost momentul determinant al introducerii politicilor mul­ticulturale ca manifestare ultimă a de­mo­crației consolidate și victorioase. În­cre­de­rea în caracterul universal valabil al de­mo­crației a fost atât de mare, încât Occi­den­tul a dat semne că ar crede într-o posibilă expansiune a acesteia în spații străine, până atunci, de democrație, cum era cazul Orientului Mijlociu.

Introducerea politicilor multiculturale nu a fost un semn al conștiinței fragilității de­mocratice, ci mai degrabă dimpotrivă, al credinței în puterea acestui regim politic de a impune valori comune, tradițional ata­șate statului de drept: respectul legii, ega­litatea în drepturi, libertatea cetă­țe­neas­că etc. Or, după cum se vede în cazul Ger­maniei ori, mai recent, în cazul Fran­ței covârșite de incapacitatea statului de a gestiona problemele apărute în multe comunități musulmane care funcționează în regim de societăți închise, politicile mul­ticulturale au dovedit, indirect, li­mi­tă­rile democrației.

E dificil de susținut până la capăt o com­parație, în acești termeni, între Statele Unite si Occidentul european: pornind de la tradiții și modele diferite de acceptare a practicilor culturale ale Celuilalt, până la politici diferite în materie de imigrație con­trolată, deosebirile sunt suficient de frapante încât să reclame o analiză di­fe­rențiată a cazurilor. Iar una dintre po­si­bilele chei de interpretare a impasului ma­jor în care se află astăzi principiile mul­ti­culturalismului e­uropean se pot identifica tot în paradoxurile unei democrații clă­di­te, concurent, pe de o parte, pe principiile universaliste, iar pe de alta, de statele-națiune aflate în construcție începând cu jumătatea secolului XIX.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1332/desen_raluca.jpg

Secolul XIX a inventat perspectiva scin­da­tă a statului-națiune din dubla perspectivă etnică și civică. Primul război mondial a încercat să răspundă, într-un fel, acestui nou capitol, în fața muribundului Imperiu chezaro-crăiesc. Europa contemporană, mai cu seamă în partea de centru și de est, se luptă și azi cu modelul de urmat. Lo­calismele, patriotismele locale pot fi interpretate ca forme de răspuns și nu re­prezintă, în sine, riscuri, decât atunci când semnalele transmise sunt ignorate de establishement.

La aceste elemente s-au adăugat și pro­ble­ma­ticile suplimentare create și po­ten­ța­te de regimurile totalitare ale secolului XX: pe de o parte, tentația Occidentului, va­lo­ri­le Eu­ropei, deschiderea, diversitatea cul­tu­ra­lă, lingvistică, toleranța religioasă, iar pe de alta, naționalismul exacerbat, dis­prețul și neîncrederea față de străini, opa­ci­tatea fa­ță de reformă. Intoleranța, ob­tu­zi­tatea, fun­damentalismul religios, ura fa­ță de stră­ini, autoglorificarea nu sunt nu­mai simptome ale postcomunismului. Evi­dent că porția consistentă de tota­li­ta­rism înghițită pe ne­mestecate de două, chiar trei generații nu a stimulat în niciun fel crearea unei stări sociale democratice – ca­re include, evi­dent, toleranță, deschidere, ame­nitate.

Însă și proiectul european ratează ocazie după ocazie pentru a demonstra că poate, structural vorbind, să facă față acestor pro­vocări. Răspunsurile lipsite de con­sis­tență, factuale, punctuale în criza re­fu­gia­ților o­ arată încă o dată.

TAGS:

Comentarii 1

Vasile Popa - 10-02-2015

Uitati ca imigrantii, la fel ca si romanii, vin din tari primitive si totalitare. Altfel nu ar fi venit. Ei nu sunt mai putin intoleranti la cultura, cutumele si legile tarilor in care se transplanteaza. Nu este vorba numai de respingerea grefei de catre organismul gazda dar si de respingerea organismului de catre grefa oaspete. In SUA, multiculturalismul se limiteaza la restaurante cu caracter etnic, la care de pbice te duci o data in viata. In magazinele urat mirositoare ale arabilor nu vezi americnai get beget. Chiar si filmele produse in tarile dezvoltate europene sunt vazute doar la muzeele de arta de catre cei cu pretentii intelectuale. Cat despre dispretul europenilor fata de americani, ce sa mai vorbim? Cand eram copil, Ceausescu a primit refugiati comunisti dupa lovitura de stat din Chile. Acestia, la 1 noaptea, 7 seara la ei in tara, ieaseau afara si cantau cat ii tinea gura cantece revolutionare, numai de ei intelese. Inutil sa mentionez ca rezultatul a fost o lupta cu pietre intre copii.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22