Altercatii la Dresda, intre simpatizantii si opozantii formatiunii anti-islamiste PEGIDA

I. P. | 19.10.2015

Mii de simpatizanți și adversari ai mișcării populiste germane PEGIDA, principala organizație care se manifestă publică împotriva primirii refugiaților, au ieșit în stradă luni seara, la Dresda, între cele două grupuri existând și o mică altercație, transmite AFP.

Pe aceeași temă

Aproape 20.000 de persoane s-au adunat într-o piață din centrul Dresdei la apelul Patrioților Europeni împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA, în germană), înființată pe 20 octombrie 2014 în același loc, pentru a sărbătorii un an de la înființarea mișcării, scrie Agerpres.

 

Numărul participanților a reprezentat dublul prezenței la mitingurile din ultimele două săptămâni, însă departe de recordul înregistrat de PEGIDA la 12 ianuarie, cu 25.000 de persoane prezente. Organizatorii se așteptau la 50.000 de protestatari.

 

În același timp, circa 13.000 de contramanifestanți au participat la diferite marșuri în oraș pentru a denunța această mișcare populistă, potrivit estimărilor universității.

 

"Rezistență! Rezistență!", au scandat simpatizanții PEGIDA sau "Noi suntem poporul!", folosind celebrul slogan al manifestațiilor contra dictaturii comuniste din fostul RDG, de la sfârșitul anului 1989.

 

"Merkel, afară!", se putea citi pe o pancartă. Cancelarul german a devenit ținta predilectă a simpatizanților PEGIDA din cauza politicii sale de deschidere în fața a sute de mii de migranți în ultimele luni, pe care mișcarea populistă o consideră o amenințare pentru Germania.

 

Țara așteaptă în 2015 până la un milion de solicitanți de azil, un record.

 

Liderul PEGIDA, Lutz Bachmann, a afirmat luni seară în fața mulțimii că Angela Merkel este un "dictator" și a cerut ca Dresda - bastion istoric al PEGIDA - să devină "centrul rezistenței" la politica guvernului german.

 

Contramanifestanții s-au îndreptat spre mitingul PEGIDA, în mijlocul unei importante desfășurări a forțelor de ordine pentru a evita ciocnirile violente între cele două tabere.

 

O scurtă altercație a avut loc în primele ore ale serii când simpatizanți și adversari ai PEGIDA au aruncat cu artificii unii împotriva celorlalți, înainte ca poliția să disperseze mulțimea, potrivit unui corespondent al agenției France Presse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22