NATO deschide un centru de contrainformatii in Polonia. Romania, parte a acestui proiect

Paul Cristescu | 05.10.2015

Conform unui articol publicat de Welt am Sonntag, care citeaza surse din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, NATO urmeaza sa construiasca un centru un centru de competenta si de formare pentru contraspionaj si combaterea terorismului, la Cracovia, in Polonia.

Pe aceeași temă

 

Centre of Excellence for Counter Intelligence (CI) urmeaza a fi deschis la finele anului 2015, iar „infiintarea sa ar trebui sa fie un semnal demonstrativ catre Moscova”.Conducerea centrului va fi asigurata de Polonia si Slovacia, in proiect fiind implicate zece state, printre care si Romania, transmite Hotnews.

 

Contraspionajul, mai cu seama impotriva serviciilor de informatii rusesti, urmeaza a fi imbunatatit prin relationarea cunostintelor in domeniu, venite de la statele membre ale NATO. Zece tari sunt implicate in acest proiect: Polonia, Slovacia, Germania, Croatia, Lituania, Republica Ceha, Italia, Romania, Ungaria si Slovenia. „Este insa de asteptat ca si alte state sa se implice, dupa deschiderea Centrului de Excelenta”, mentioneaza publicatia citata. 

 

NATO are pana in prezent un total de 23 de centre de excelenta la nivel mondial, inclusiv facilitati care se angajeaza in mod special in razboiul din munti (Mountain Warfare), in operatiuni militare in conditii meteorologice nefavorabile (Cold Weather Operations), sau in interventii militare contra dispozitivelor explozive improvizate (Counter Improvised Explosive Devices).

 

CITITI SI: Scutul antiracheta intra in linie dreapta. Americanii trimit distrugatoare in Mediterana

 

Intocmirea de ”liste negre” cu diplomati, oameni de afaceri si alti nedoriti fie in tarile NATO, fie in Rusia, indica macar in parte ca printre acestia existau si spioni. 

 

In luna aprilie, mai multi diplomati ai Rusiei aflati la cartierul NATO de la Bruxelles ar fi fost retrimisi in tara. „NATO ii da afara pe diplomatii rusi”, ar fi fost stirea din presa care consemna inchiderea usilor sediului Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles, „cu exceptia ambasadorului rus, al adjunctului sau si a doi angajati”. 

 

Secretarul genaral al NATO, Jens Stoltenberg, s-ar fi plans ca, „in timp ce alte natiuni au in total maximum treizeci de trimisi, Moscova si-a stationat in capitala belgiana cateva duzini de reprezentanti”. „Era vorba de spionaj”, mentioneaza Welt.de, precizand ca „din informatiile serviciilor de securitate europene, multi angajati ai ambasadei ruse activeaza pentru serviciile secrete rusesti, profitand de imunitatea pe care le-o ofera statutul diplomatic”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22