Consiliul Fiscal: Cresterile salariale sunt insuficiente fara infrastructura de lucru

Tudor Despina | 28.10.2015

Cresterile salariale din Educatie si Sanatate nu sunt suficiente daca mediul de lucru nu primeste imbunatatiri, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Pe aceeași temă

 

La capitolul stabilitate, Romania sta bine, insa acestul lucru nu e suficient, afirma Dumitru. Seful CF crede ca problema majora a tarii ramane infrastructura.

 

Poți să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiții pe termen lung, de la investitori serioși. În plus, la nivel de educație și sănătate primară, România are probleme serioase.

 

Nu este suficient să crești salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să își poată face meseria. (...) După 10 ani de învățat (în cazul medicilor — n.r.) să iei un salariu decent este o precondiție, dar și să îți faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze”, a aratat Ionut Dumitru, citat de Agerpres.

 

Avem in continuare, ca tara, cele mai mici alocari bugetare la Educatie si Sanatate: “Avem o lege care spune 6% din PIB pentru Educatie, uite ca in 2009-2013 am avut o medie de 3,5%. Media europeana e 5,5% din PIB. La Sanatate am cheltuit 3,8% din PIB, media europeana este 6,4%”, a mai aratat seful Consiliului Fiscal.

 

In opinia sa, economia tarii creste in continuare pe consum, in timp ce investitiile publice sunt in cadere, fiind asteptat cel mai redus nivel din ultimii zece ani: “Daca continuam asa, putem discuta de sustenabilitate sau nu?”, a subliniat Dumitru.

 

Guvernul Ponta, majorari in lant

 

Luna Octombrie a fost marcata de doua majorari salariale. La 1 Octombrie, Guvernul Ponta a majorat cu 25% salariile angajatilor din sistemul de Sanatate.

 

Majorarea vizeaza un numar de 228.000 de persoane din sistemul public de sanatate, iar impactul bugetar anual se situeaza la 1,7 miliarde de lei.

 

De la 1 octombrie, 25% pentru toate salariile actuale pentru toata lumea care lucreaza in sistem sanitar. Trebuie sa gasim o solutie si pentru asistentii sanitari. Trebuie sa gasim resursele pentru o crestere a veniturilor. Mergem mana in mana cu ministerul Sanatatii si cu Casa de Asigurari. Atat putem azi, 25% acum, 25% la anul”, spunea premierul intr-o sedinta de guvern din August.

 

Ulterior, si sistemul de Educatie a beneficiat de lefuri marite. In 12 Octombrie, ministrul Sorin Cimpeanu iesea intr-o sedinta de Guvern si anunta ca “a fost acceptata” o crestere de 15% a remuneratiilor din intreg sistemul de invatamant.

 

Masura urmeaza a fi aplicata de la 1 Decembrie si va fi legiferata printre Ordonanta de Urgenta.

 

"A fost acceptata solicitarea ca, in educatie, dupa ce s-au acordat cresterile salariale de 10% pentru personalul didactic si dupa ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic in august, sa se mai acorde in acest an, incepand din decembrie o crestere de 15% pentru tot personalul din invatamant", a spus Cimpeanu la Guvern.

 

In acest caz, efortul bugetar ar urma sa se ridice la 1,7 miliarde de lei pentru anul 2016. Astfel ca, Educatia beneficiaza, in medie, de o crestere salariala cumulata de 26,7% pe anul 2015.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22