Motivarea deciziei care a redus cu peste 800 de milioane sechestrul de la Lukoil

I. P. | 07.10.2015

Ordonanta prin care s-a dispus măsura sechestrului asigurător în dosarul Lukoil nu conține referiri la probele din care reies constatările procurorilor și sumele de bani, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova care a redus cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului.

Pe aceeași temă

Avocații Lukoil au arătat, în sala de judecată, că 'un sechestru până la concurența sumei de două miliarde de euro echivalează cu încetarea activității societății', inculpatele SC Petrotel Lukoil Ploiești și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda invocând în contestație mai multe aspecte, între care cel privind nemotivarea ordonanței prin care s-a instituit măsura asigurătorie.

 

Instanța a fost de acord cu acest aspect, arătând că motivarea este una 'destul de sumară'.

 

'Nemotivarea este un aspect cu care și judecătorul de cameră preliminară este de acord, motivarea fiind destul de sumară și nefiind astfel de natură să poată asigura controlul jurisdicțional al acesteia. Se face astfel referire, la pag. 4 a Ordonanței, că în perioada analizată, respectiv 2008-2014, suspecta SC Petrotel Lukoil SA a rambursat (...), cu titlu de împrumut, acționarului majoritar Lukoil Europe Holdings Bv Olanda, suma de 1.526.293.530,93 dolari SUA și 552.977.284,35 EURO, cu justificare restituire creditare. Urmează apoi o analiză a activității societății și a pierderilor anuale, fără a se face referire la probele din care reies aceste constatări și sume de bani', se menționează în documentul citat.

 

Totodată, instanța reține că nu se precizează în documentele procurorilor nu se explică modul în care s-a ajuns la suma de 2.007.103.675,74 euro în momentul instituirii sechestrului.

 

CITIȚI ȘI: Prahova. Magistratii reduc sechestrul in dosarul Lukoil cu peste 800 de milioane de euro

 

'Deși se acceptă teza potrivit căreia măsura asigurătorie a avut în vedere toată perioada infracțională, nu doar cea dedusă judecății, se constată că sumele de bani transferate între societăți, cu titlu creditare și restituirea creditare, nu sunt defalcate pe perioade determinate, pentru a se realiza un minim control asupra acestora. Din contră, prin Rechizitoriu sunt menționate ca obiect al infracțiunii de spălare a banilor anumite sume de bani, corespondente pentru un număr de 83 acte materiale, pentru ca ulterior, prin procesul verbal de îndreptare a erorii materiale să fie indicate sume mult mai mici, corespondente unui număr de 60 acte materiale', se mai precizează în motivarea instanței.

 

În acest context, judecătorul a decis să ia în considerare doar sumele aferente perioadei pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților din acest dosar, 'doar pentru că are la dispoziție un act ulterior care le prezintă detaliat'.

 

Tribunalul Prahova a redus, în septembrie, cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului instituit în dosarul Lukoil, după ce a admis contestațiile formulate de SC Petrotel Lukoil Ploiești și SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda împotriva ordonanței Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești prin care anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro.

 

Astfel, în urma deciziei instanței, instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând inculpatei SC Petrotel Lukoil Ploiești și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 642.285.263,48 euro, iar instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare aparținând SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 542.262.283,28 euro.

 

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploiești la data de 3 august, în acest dosar fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești — Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

 

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22