Ce ascunde diversiunea anticomunistă a lui Dragnea

Andreea Pora 20.10.2015

De același autor

Miza stratagemei cu desprinderea de comunism și alungarea formală a lui Iliescu a fost acoperirea imensei probleme a corupției.

 

Cacealmaua începută cu alegerea prin vot pesedist universal a unicului candidat a fost desăvârșită la Congres. Liviu Dragnea, con­damnatul și tătucul en titre al baronilor, ar fi reușit, sub atenta și competenta îndrumare a noului guru Vasile Dâncu, o mistificare ca la carte, dacă nu ar fi sărit pârleazul ridicolului și al bunului simț. Cele două mari re­for­me promise și anunțate de bătaia gongului timp de o săptămână - de­ba­ro­ni­zarea și alungarea co­rup­ți­lor din raiul PSD - au fost băgate sub salteaua diversiunii cu des­prin­derea de comunism. Fabulosul moment de re­cu­le­gere în „memoria victimelor dic­taturii co­muniste“, cerut de noul stăpân al PSD, a șocat. Pe bună dreptate. Ineditul si­tua­ției și regia proastă au făcut însă toate pa­ralele - însuși „bătrânul bolșevic“ Iliescu a fost trezit din picoteală și pus să se ri­di­ce în picioare că să-și ceară iertare, la uni­son cu asistența buimăcită, pentru lip­sa „de curaj“ în condamnarea crimelor odi­oa­sei dictaturi și a „greșelilor făcute du­pă Re­vo­luție, cum ar fi violențele din Piața Uni­versității“. Nu lipsea mult și re­ieșea că te­ro­riștii și minerii au fost și ei an­ti­co­mu­niști sadea. Oricum, FSN era încă din năs­care și lui ar trebui să-i mul­țu­meas­că ța­ra toată, a declamat Oprişan. „A aso­cia PSD cu comunismul este cea mai ma­re por­cărie pe care am auzit-o vreodată. Noi am dat regimul comunist jos și tot ce reprezenta el rău în țara noastră.“ Spe­cialiștii în di­ver­siuni au mizat corect. La o așa rescriere grosolană și dintr-un condei a istoriei, dez­baterile post-congres au avut ce toca.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1335/desen_pora.jpg

Aparent, avem de-a face cu o mai veche ob­sesie a PSD, deranjat de „nedreapta“ ștam­pilă de partid comunist aplicată vre­me de 25 de ani. În realitate, chestiunea este repusă strategic pe ta­pet de însuși PSD în mo­men­tele critice, ca justi­fi­ca­re pentru pierderea ale­ge­ri­lor sau pentru a abate aten­ția de la adevăratele pro­bleme. Până în 1996, tema a fost cu adevărat im­por­tantă, diviza societatea, iar Emil Constantinescu a câș­tigat cu un mesaj an­ti­co­mu­nist și a revenit în atenția pu­blică la actul de condamnare a co­mu­nis­mului făcut de Traian Băsescu (gest care continuă să producă frustrări memorabile și nevindecabile), dar după aceea a trecut în plan secund - singura satisfacție re­pa­ra­torie, relevantă doar în plan moral, nu și politic, rămânând condamnarea lui Ili­es­cu. Sigur că întreaga evoluție a partidului și chipul schimonosit de astăzi se da­to­rea­ză adâncilor rădăcini comuniste și se­cu­ris­te, genei care s-a transmis din generație în generație, de la Iliescu la Năstase, Pon­ta și Dragnea, dar marea problemă a PSD din ultimii ani este corupția și indes­truc­ti­bila predispoziție de partid-stat, cu tot ce înseamnă asta. Acestea sunt motivele de fond ale eșecurilor din diferitele alegeri. Când vrea să escamoteze adevăratele pro­ble­me care îl macină, PSD se dă victima acu­zei de comunism, mută fals în direcția asta și îl scoate pe Iliescu în vitrină. Așa a făcut Sebastian Ghiță după rateul lui Pon­ta de la prezidențiale, așa face acum Drag­nea, care, iată, l-a și pus pe Iliescu pe fă­raș din Biroul Permanent Național (BPN), a doua zi după congres. Motivul? Fiind pre­ședinte de onoare, „nu poate participa efectiv la structurile executive“ și „era ne­cesar să-l scoatem din acest for­ma­lism“. Mișcarea e inteligentă și cred că es­te succesul lui Dâncu, un vechi susținător al îndepărtării lui Iliescu, ca soluție pentru desprinderea de PSD a ștampilei co­mu­niste, dar tot praf în ochi rămâne.

 

În fapt, Dragnea a vrut să ascundă prin lo­vitura cu Iliescu și momentul de re­cu­le­ge­re o realitate mult mai deranjantă: co­rup­ția, baronizarea, clientelismul și apu­că­tu­ri­le feudale. A pitit astfel sub covor faptul că așa-zisa debaronizare este doar de fa­ța­dă. În BPN și-a plantat locotenenți, unii fi­guri noi, dar fără nicio greutate, care nu-i pot pune în discuție scaunul sau deciziile. Iar baronilor, membri ai Comitetului Exe­cu­tiv Național (CEX), le-a dat în realitate o imensă putere de control, prin noi pre­ve­deri introduse în statut. Astfel, Dragnea poate cere CEX un vot de încredere pen­tru activitatea membrilor BPN și pentru activitatea miniștrilor PSD. Altfel spus, ba­ronii capătă o putere mai mare decât până acum, au un cuvânt decisiv, în caz că Dragnea vrea să scape de vreunul dintre cei 14 vicepreședinţi sau de un ministru, in­clusiv de premier. Bine lucrat și mai ales bine împachetat.

 

Dar principala miză a stratagemei cu des­prinderea de comunism și alungarea for­mală a lui Iliescu a fost acoperirea imensei probleme a corupției. Faimoasele criterii de integritate cu care a defilat Ponta în mar­tie, pe când poza și el în mare re­for­mist, nu au mai fost introduse în statut așa cum promisese Dragnea și au fost amâ­nate sub pretextul punerii lor în dez­ba­te­rea pesediștilor și a introducerii lor într-un cod etic. Să fim serioși, cine crede așa ceva! Principalele victime de lux ale ace­lor criterii, primii pe listă ar fi chiar Drag­nea și Ponta.

 

Comic de-a dreptul e cum a început Drag­nea să facă precum Hrușciov cu Stalin și să înfiereze ororile regimului Ponta. În­de­păr­tarea conducerii ICR a fost o „mare greșeală“ care „ne-a lăsat răni adânci în percepția publică“. Relația deplorabilă cu intelectualitatea este și ea criticată și, ne spune Dragnea, „PSD trebuie să-și asume efortul de a reface punțile rupte cu in­te­lectualitatea critică de stânga și, de ase­menea, comunicarea normală cu inte­lec­tualitatea de dreapta“. Dragnea bate șaua să priceapă Ponta, cel care n-a avut re­ți­neri în a insulta intelectuali de dreapta, ca­talogându-i drept „fasciști“, „neo­na­ziști bătrâni“, „slugi băsiste“ sau „cozi de to­por“. Oare ce mai urmează, acum că Drag­nea este superliderul votat de toată su­fla­rea pesedistă? Ne spune chiar el: „ce­va schim­bări în structura Executivului, poa­te că membri ai Guvernului sau poa­te că se­cretari de stat“. Adică o re­ma­nie­re. Una care ar putea să-l cuprindă pe în­suși Pon­ta. Pentru că tot Dragnea spune că nu va re­fuza o invitație de la Iohannis pe această temă. Terenul începe să fie pregătit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22