Partidul lui Erdogan castiga alegerile. Ciocniri intre politie si tineri militanti kurzi

Iulian Popescu | 01.11.2015

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat detașat alegerile legislative cruciale organizate duminică în Turcia, conform rezultatelor parțiale, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

După numărarea a 52% din buletinele de vot, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 51,8% din voturi, potrivit canalelor NTV și CNN-Turk, și pare în măsură să recâștige majoritatea absolută în parlament pierdută în urmă cu cinci luni.

 

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 22,1% din voturi, urmat de Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), cu 11,4% din voturi, cu procente semnificativ mai mici decât cele obținute pe 7 iunie.

 

Surpriza a venit însă din partea Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), cu 11,2% din voturi, înregistrând o scădere cu cinci procente față de precedentul scrutin.

 

Un oficial AKP a declarat că se așteaptă ca partidul să obțină la final circa 45-46% din voturi.

 

Cu toate acestea, rezultatele s-ar putea schimba semnificativ în condițiile în care numărarea buletinelor de vot nu s-a încheiat în cele mai mari orașe din Turcia.

 

Anunțarea rezultatelor a fost urmată de ciocniri între forțele de poliție și tineri protestatari kurzi, în orașul Diyarbakir (sud-est).

 

Incidentele au avut loc în apropierea sediului Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd). Conform ultimelor rezultate, formațiunea ar putea obține un procent mai mic de 10%, pragul necesar pentru a fi reprezentat în parlament.

 

Câțiva zeci de tineri au improvizat o baricadă din anvelope în flăcări și protestatarii au tras numeroase focuri de armă în aer.

 

"Dacă HDP va rămâne sub 10% va fi război (...) ne-au furat voturile", a afirmat unul dintre ei. "Dacă HDP rămâne sub pragul (de 10%), va fi apocalipsă la Diyarbakir", a strigat un altul.

 

Poliția a intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea aflată pe străzile din jur, unde tensiunile sunt încă puternice.

 

"Capitală" a sud-estului majoritar kurd din Turcia, orașul Diyarbakir este scena a numeroase confruntări după reluarea, în vara acestui an, a luptelor dintre rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și forțele de securitate turce.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22