Incendiul de la Colectiv scoate oamenii in strada. 20.000 de oameni in Bucuresti

Tudor Despina | 03.11.2015

Mai multe mii de persoane s-au adunat, marti seara, in Piata Universitatii, pentru a cere demisia primarului Sectorului 4 din Capitala, Cristian Popescu Piedone, in contextul incendiului din clubul Colectiv de vineri.

Pe aceeași temă

LIVE:

 

UPDATE: Agențiile Reuters și France Presse au fost preluate au fost preluate de mai multe instituții străine de presă, știrea despre protestele din România fac înconjurul lumii.

 

UPDATE: Tinerii s-au întors în marș spre Piața Universității și spun că nu vor pleca până nu demisionează Guvernul.

 

Multimea a ocupat carosabilul din rond si de la KM 0.

 

Se striga "E doar inceputul, vrem demisia". 

 

UPDATE: Proteste au loc în mai multe orașe din țară: Sibiu, Brașov, Brăila, Vâlcea.

 

UPDATE: De la Primăria Sectorului 4 s-a plecat spre Patriarhie. Aici se strigă: "Am venit sa ne spovedim" / "Am venit sa cantam colinde!"

 

UPDATE: Sunt în jur de 10.000 , majoritatea tineri, care scandează: ''Rușine, rușine să vă fie'', ''Hoții'', ''Colectiv'', ''Nu aveți coloană decât oficială''.

 

România, strigă ei, este ''țara dezinteresului național''.

 

UPDATE: Zeci de sibieni s-au rugat, marți seara, în Piața Mare din Centrul istoric al municipiului, pentru victimele din clubul ''Colectiv'' din Capitală, ei aprinzând lumânări și solidarizându-se cu protestul de la București.

Alături de oameni s-a aflat și preotul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Nicolae Lațchescu, dar și patroni ai mai multor localuri din oraș, care au susținut că își plătesc toate dările la stat și funcționează legal.

 

UPDATE: Manifestantii se indreapta spre Primaria sectorului 4. Se scandeaza "Piedone, demisia!"

Coloana de manifestanti a pornit, de la Natiunile Unite, spre Parlament. Se striga "Parlament penal, mars la tribunal". Circulatia pe Splai e oprita

 

Lumea din fata balconului CC scandeaza "Demisia", "La puscarie", "Criminalul". Multimea pleaca din Piata Revolutiei si din fata sediului MAI si o ia din nou pe Calea Victoriei
 

 Dupa circa zece minute petrecute in fata MAI, Claudiu Craciun a dat la portavoce semnalul "Inapoi pe calea Victoriei" si multimea l-a urmat instantaneu
 

O parte a coloanei condusa e Claudiu Craciun s-a indepartat de MAI. Alti protestatari au venit chiar in fata MAI si striga Iesi afara, javra ordinara / In cele din urma , si Claudiu Craciun a venit in fata sediului MAI. Lumea striga: La puscarie si Demisia
 

 Piata Revolutiei se umple. In fata MAI se huiduie copios si se striga "Demisia" si "Izmanar cu girofar"
 

 Coloana s-a oprit in Piata Revolutiei si, la cererea lui Claudiu Craciun, oamanii s-au asezat in genunchi pentru un moment de reculegere in memoria victimelor Revolutiei
 

 Coloana a ajuns la Piata Revolutiei, unde este sediul MAI, in fostul sediu al Comitetului central de unde a fost izgonit Ceausescu la Revolutie din 1989

 Calea Victoriei e populata in acest moment de la bd. Dacia si pana la Piata Victoriei. Potrivit numaratorii reporterilor HotNews, pe Calea Victoriei marsaluiesc acum circa 15.000 de oameni

 

21.00: Potrivit unor surse citate de unele posturi, mulțimea ar fi ajuns la 20.000 de persoane. În acest moment se îndreaptă spre sediul Ministerului Afacerilor Interne, pe Calea Victoriei.

 

 

20.40: Proteste se desfășoară în acest moment și la Ploiești și Brașov, potrivit realitatea Tv.

 

Protestatarii au scandat "Demisia, demisia", "Piedone nu uita, te așteapă DNA", "Solidaritate", "Jos corupții".

 

Cei prezenți la protest au aprins candele lângă unul dintre zidurile Prefecturii și au intonat Imnul Național, apoi au plecat în marș spre Piața Sfatului unde au stat 10 minute, după care au coborât pe str.Mureșenilor, bulevardul Eroilor, la Prefectură.

 

UPDATE: Se cere demisia Guvernului corupt.

 

 

20.34: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat pentru B1 Tv că au fost mobilizate mai multe efective pentru a menține ordinea publică pe parcursul manifestării.

"Mai mulți negociatori ai Jandarmeriei discută cu unii dintre liderii acestei adunări și vom încerca să aflăm intenția lor și finalitatea acestei manifestări. Nu este o adunare publică organizată, cu o coerență în activitate, sunt mai multe grupuri, este o adunare eterogenă și vom încerca să adaptăm dispozitivele noastre de protecție ca să asigurăm măsurile de ordine publică", a declarat Enache, la B1 TV.

 

20.27: Unii dintre manifestați poartă pancarte pe care se poate citi "Noi suntem generația care schimbă istoria!", "Corupția ucide!".

 

 

20.00:  Aproape 20.000 de persoane sunt în Piața Victoriei și cer demisia Guvernului.

 

19:48 Mii de manifestanti sar si striga: Cine nu sare, nu vrea schimbare!

 

19:45 Numarul protestatarilor se apropie de 15.000, potrivit reporterilor HotNews aflat in piata Victoriei

 

19.41 Protestatari au rupt cordonul de jandarmi din fata Palatului Victoria, au fost imbranceli

19:38 In Piata Victoriei continua sa vina grupuri mari de oameni de pe Lascar Catargiu

 

19.35 Lume foarte variata in randul multimii. Tineret mult, oameni in varsta, persoane in costum venite direct de la munca, vedete, fani din galerii de fotbal

 

19:33 Un grup mare de tineri striga "Jos Ponta"/ "Voi i-ati omorat!". Grupul condus de cei care par sa faca parte din galeria sportiva striga "Jos Oprea!"

 

19:27 Numarul protestatarilor a ajuns la circa 10.000, transmite reporterul HotNews. Multimea striga "Demisia"

 

19.23 Se scandeaza "Ponta, demisia", "Iesi afara, javra ordinara" si "Ne-am saturat"

 

19.22 S-a intrat in Piata Victoriei scandandu-se "Demisia" si "Veniti cu noi". Traficul e blocat total

 

19:18 Protestatarii au intrat in Piata Victoriei, unde se afla circa o suta de jandarmi care delimiteaza un perimetru. Se scandeaza "Iesiti javrelor", "Jos Oprea", "Demisia"

 

19.15 Un jandarm din dispozitiv a declarat pentru reporterul HotNews.ro ca acum sunt estimati circa 7-8.000

 

Mitingul a fost organizat pe Facebook si a inceput la ora 18.00 si nu a durat mult ca oamenii sa blocheze arterele de circulatie rutiera. Se vorbeste despre o prezenta intre 2.000 si 3.000 de oameni, acestia pornind in mars pe Bulevardul Magheru.

 

Mitingul a fost organizat pe Facebook si a inceput la ora 18.00 si nu a durat mult ca oamenii sa blocheze arterele de circulatie rutiera.

 

UPDATE: Protestatarii au pornit in mars spre Piata Victoriei. Coloana a intrat peste traficul de pe Lascar Catargiu, masinile claxoneaza in semn de sustinere. Unii soferi au iesit din masina si s-au alaturat coloanei

 

Un participant care detine una din putinele portavoci si se afla in primul rand al marsului incearca sa coordoneze marsul alaturi de cativa apropiati. El a incercat sa opreasca coloana pentru a-i astepta pe cei aflati mult in urma, dar alti participanti au zis: "Haideti sa mergem mai departe, de unde stim ca nu e al lor".

 

***

Acestia au scandat "Jos Ponta, jos Oprea", "Rusine sa va fie", potrivit Hot News. Toata zona de la fantana, de langa Universitate, si trotuarul de la TNB sunt in aceste momente pline de lume.

 

Alte scandari: "Jos Oprea" si "Jos Ponta", "Toate partidele aceeasi mizerie", "Iesiti din casa, daca va pasa" si "Pacat, pacat, de sangele varsat".

 

Protestatarii au adus flori si lumanari pe care le-au depus in zona fantanii, acolo unde au format o cruce, arata Mediafax.

 

Primarul Cristian Popescu a declarat sambata, in fata clubului Colectiv, ca localul nu detinea autorizatii de la ISU pentru ca avea o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.



Cristian Popescu Piedone a spus ca nu are ce sa-si reproseze din punct de vedere legal si ca, din punctul de vedere al Primariei, clubul a functionat legal.

 

"Avem la dosar toate actele, am indeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de functionare (...) Legea Politiei locale spune ca pentru eliberarea acordului de functionare trebuie sa avem acordul locatarului, contractul de inchiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comertului. Locatarul da declaratie pe proprie raspundere despre ce activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate instititutiile", a sustinut primarul Sectorului 4, prezent la clubul Colectiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22