Ponta DEMISIONEAZA. Protestatarii considera ca nu e suficient. 100.000 de oameni in strada

Iulian Popescu | 05.11.2015

Victor Ponta a demisionat astazi din functia de prim-ministru al Romaniei, premierul Cristian Popescu Piedone și-a depus și el mandatul, președintele Klaus Iohannis a anunțat pentru joi începerea consultărilor cu partidele politice, dar oamenii nu sunt mulțumiți. Aproape 100.000 de persoane au protestat miercuri. Ei au deja un set de revendicări concrete.

Pe aceeași temă

 

Protestatarii vor reforme profunde, schimbarea mentalităților și restartarea României.

 

Revendicările lor, care acum se coagulează pe platforma mișcării conțin cereri precum:

  • Legislativ unicameral, cu 300 de parlamentari
  • Demisia Parlamentului
  • Guvern de tehnocrați din care să nu facă parte niciun membru al cabinetelor de până acum, până la alegerile anticipate
  • Criterii de integritate pentru candidații ce vor figura pe listele partidelor
  • Niciun urmărit penal pe listele partidelor
  •  

Manifestanților le-au fost împărțiți fluturași în care oamenii sunt îndemnați să aplice pe o platformă online și să facă nominalizări și să voteze persoane în diferite funcții de conducere și administrare.

 

"Degeaba îi dăm jos pe ăștia de acum dacă nu găsim pe alții mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsați oameni incompetenți să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi și susține oameni corecți, care merită acele funcții. Oamenii care își asumă responsabilități în fața poporului, nu a partidelor politice", scrie pe fluturași.

 

LIVE TEXT:

 

UPDATE 00.00: În Piața Universității continuă demonstrația, mai sunt câteva sute de persoane, dar circulația a fost reluată pe Bulevardul Magheru.

 

Bilanțul celei de-a doua zile de proteste:

Au ieșit oameni în stradă la Botoşani, Bacău. Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov, Bacau, Craiova, Pitesti, Satu-Mare, Botosani, Tg Jiu, Tulcea, Galati, Braila, Deva, Ploiesti, Lugoj, Rm Valcea, Vaslui, Baia-Mare, Buzau, Targoviste, Petrosani, Focsani, Sibiu, Oradea, Petrosani.

 

In străinatate: Paris, Londra, Chișinău, Copenhaga,

 

UPDATE 23.30: Circa 2.000 de protestatari sunt încă în Piața Universității. Metrorex a prleungit programul până la ora 01.00.

 

UPDATE 22.30: Oamenii au început să plece din Piața Universității, nu mai sunt acolo decât aproximativ 10.000 de persoane.

 

UPDATE: Se scandează "Daniel, Daniel, du-te după Viorel".

 

UPDATE: Între 100 şi 150 de protestatari români s-au adunat în centrul Parisului, pe Esplanada Trocadero - Piaţa Drepturilor Omului, miercuri seara, într-o manifestaţie de solidaritate cu protestele care au loc la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. Ei scandează "Singura soluţie, încă-o revoluţie", potriivt site-ului ŞtirileTVR.ro. 

 

UPDATE: Pe pancarte sunt scrise mesaje precum: "Eu cred în România", "The day we give in is the day we die" (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), "Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc", "Nu mă cumperi cu două demisii", "România curată, corupţia ucide", "Jos labele de pe justiţie", "Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie".

 

 

La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: "Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi", "Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi", "Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi", "DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi", "Nou partid, nou început", "Jos mafia politică", "Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie", dar şi a Patriarhului Daniel - "Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel".

 

Alte scandări: "Peste tot corupţie, nicăieri justiţie", "Toate partidele fură prin rotaţie", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Vrem spitale, nu catedrale", "Daniel, Daniel, o să te deranjăm niţel", "Vrem 300, nu 600", "Colectiv", "România, trezeşte-te", "Corupţia ucide", "Jos sistemul mafiot" şi "Anticipate".

 

UPDATE: La Londra și la Chicago au loc proteste la Ambasadele României. Câteva sute de români scandează în fața Ambasadelor României din Anglia și SUA. 

 

UPDATE: Proteste de amploare în același scop au loc în marile orașe din țară.

Zeci de mii de români sunt în stradă în acest moment în Bacău, Iași, Cluj, Ploiești, Pitești, Brașov, Focșani, Craiova, Oradea, Constanța, Timișoara și alte orașe din România.

În localitățile din țară protestatarii cer demisia primarilor și prefecților, transmite Realitatea Tv. 

 

UPDATE: În Piata Universitatii au avut loc doua mici incidente: o persoana a lesinat (medicii de pe ambulanta au intervenit imediat) si o drona care survola piata a cazut peste multime.

 

Peste 35.000 de oameni, in continuare, la Universitate și pe bulevardele si stradutele invecinate.

 

UPDATE: 1.000 de persoane au protestat și la Oradea, alte câteva sute în Focșani - fief al PSD de 26 de ani

 

UPDATE: În Piaţa Universităţii se împart în mulţime exemplare ale”Ziarul Colectiv” - coli A 4, pe care sunt tipărite patru texte ”adunate de la oameni care fac pe Facebook ceea ce presa a uitat să facă sau nu vrea să facă”, primul text fiind al lui Adrian Rugină.

 

În mulţimea adunată în Piaţa Universităţii, mai mulţi tineri împart ”Ziarul Colectiv”, datat 4 noiembrie 2015.

”Adunăm texte de la oameni care fac pe Facebook ceea ce presa a uitat să facă. Sau nu vrea să facă. Noua presă suntem noi”, scrie sub titlul ”Ziarul Colectiv”.

 

Primul text este scris, în 16 noiembrie 2014, de Adrian Rugină, toboşar al trupei ”Bucium”, care şi-a pierdut viaţa în incendiul de vineri seară din Clubul Colectiv.

 

 

UPDATE: 21.30: În Piaţa Universităţii, oamenii demonstrează de peste trei ore împotriva corupţiei şi a clasei politice, scrie Mediafax.

 

Oamenii scandează "Peste tot corupţie, nicăieri justiţie", "Toate partidele fură prin rotaţie", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Vrem spitale, nu catedrale", "Daniel, Daniel, o să te deranjăm niţel", "Vrem 300, nu 600", "Colectiv", "România, trezeşte-te", "Corupţia ucide", "Jos sistemul mafiot" şi "Anticipate".

 

A fost oprită circulația între Piața Unirii și Piața Universității, mulțimea este pe bulvard, cu pancarte 

 

 

UPDATE: Aproximativ 100.000 de oameni se află în stradă în toată țara, circa 35.000 numai în București.

 

Toți strigă: Nu plecăm Până nu plecați!

 

20.45: Un protest a fost organizat și la Londra:

 

 

20.30: Aproximativ 5.000 de oameni sunt în centrul Craiovei și un miting de protest există și la Tg Jiu, în circumscripția deputatului Victor Ponta.

 

UPDATE: Cei care au ajuns în fața Palatului Parlamentului au afișat un banner pe care scrie "De 26 de ani, furați prin rotație", "Groparii României".

 

Ei scandează "Parlament penal", "Dizolvare", "Plecați cu toții", "Demisia", "Hoții, hoții".

 

 

20.35: Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi și vineri partidele și formațiunile parlamentare la consultări, informează Administrația Prezidențială.

 

 

UPDATE: Aproape 500 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat, miercuri, în fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț pentru a se solidariza cu victimele din Club Colectiv.

 

Aceștia au parcurs apoi un traseu de circa doi kilometri prin centrul orașului, scandând 'Colectiv', 'Ieșiți din casă, dacă vă pasă', 'Corupția ucide'.

 

După marșul prin oraș, manifestanții au mers pe platoul din Curtea Domnească unde au aprins lumânări la Biserica Sfântul Ioan Domnesc.

 

20.30: O parte dintre protestatari au rămas în Piața Universității,a proximativ 9.000, iar peste 10.000 sunt la Parlament.

 

Protestatarii de la Parlament strigă "Afară, afară, cu mafia din ţară", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Plecaţi cu toţii", "Dizolvare, dizolvare", "Singura soluţie, înc-o revoluţie" şi "Păcat, păcat, de sângele vărsat".

 

Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piaţa Universităţii, care s-a umplut de asemenea, chiar şi după plecarea convoiului la Parlament.

 

La Timișoara se află în stardă circa 3.000 de oameni, la Sibiu - 4.000, la Iași - 3.000.

 

20.15 Potrivit Realitatea Tv, aproximativ 15.000 de persoane se îndreptă spre Parlament, primele rânduri au ajuns deja în Piața Constituției.

 

Se scandează: Rușine/Rușine/Să vă fie.

 

La Cluj sunt aproximativ 3.000 de oameni în stradă și strigă: București, Clujul este alături de tine.

 

Și cșujenii spun că demisia lui Ponta nu este suficientă, că vor demisia Parlamentului și reformarea întregii Românii.

 

19.45: Aproximativ 9,000 de persoane se îndreaptă acum spre Piața Unirii, de unde vor merge în fața Parlamentului.

 

 

Se scandează lozinci împotriva întregii clase politice: "Jos sistemul mafiot", "Toate partidele, aceeași mizerie", "Nicăieri justiție, peste tot corupție", "Jos Parlamentul", "Parlament penal, marș la tribunal".

 

Pe pancarte pe care se poate citi: "Guvern tehnocrat", "Nu vrem ratați, vrem tehnocrați".

19:10 Circa 350 de persoane s-au adunat si in fata Prefecturii din Constanta, arata Hot News. Ei cer anticipate si scandeaza Constanta, trezeste-te!

19:05 Si in Craiova s-au strans oameni in piata central

18:58 In Bucuresti, numarul protestatarilor a ajuns la aproape 6.000.

18:57 La Brasov protesteaza circa 500 de oameni

18:57 La Timisoara s-au adunat circa 800 de oameni in strada, potrivit Digi 24.

18:51 La Cluj, cate sute de oameni scandeaza "Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn"

18:50 Se scandeaza "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa", "Iesiti din casa, daca va pasa", "Ale, ale, Romania libera", "PSD si PNL, aceeasi mizerie", "Romania, trezeste-te", "Colectiv", "Vrem spitale, nu catedrale", "Coruptia ucide", "Jos sistemul mafiot".

18:45 Numarul manifestantilor a crescut rapid pana la circa 2500 de persoane care ocupa bulevardul, zona fantanii si TNB. Pe centrul bulevardului se striga "Parlament penal, mars la tribunal" si "Anticipate"

18:44 Staturi pentru participantii la proteste

18:43 Numarul protestatarilor a urcat la circa 2000.

18:41 Manifestantii au ocupat carosabilul, intrand pe bulevard de la TNB, de unde se striga "Jos Iohannis!"

18:34 Sunt circa 1000 de manifestanti. Deocamdata multimea este linistita. S-au aprins lumanari pe asfalt si s-au pus pozele celor decedati.

18:32 Pe treptele de la TNB sunt cateva zeci de persoane care scandeaza "Jos Iohannis" si "Demisia". Sunt oameni mai in varsta, multe fete cunoscute de la protestele din 2012. printre scandarile acestui grup se numara si "Basescu la puscarie".

18:15 Numarul manifestantilor a crescut la peste 400, transmite reporterul HotNews.ro aflat la fata locului.

 

UPDATE: Cateva mii de oameni s-au strans din nou, miercuri seara, in Piata Universitatii. Oamenii au ocupat din nou bulevardul. Manifestatii de strada au loc si in Cluj, Timisoara, Pitesti, Brasov, Constanta, Craiova, Targu-Jiu, Sibiu, Iasi. La Cluj, oamenii striga: "Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn!"

 

(Captura Digi 24, Piata Universitatii, 4 Noiembrie)

Oamenii incep sa se adune din nou la proteste, in Piata Universitatii, in cea de-a doua zi de manifestatii publice. Si in alte orase sunt organizate proteste.

 

UPDATE: Protestele de marti seara atrag declaratii controversate. Liberalul Mihaita Calimente si (deja) fostul consilier al premierului demisionar Ponta au avut doua iesiri neplacute la adresa oamenilor care au iesit in strada.

 

  • Intrebat daca liberalii vor fi acceptati la Putere de manifestantii de strada, Calimente a spus la Romania TV ca “daca strada nu ne vrea nici pe noi, atunci sa-i voteze pe bulgari”.
  • De cealalata parte, un alt nume controversat este cel al lui Mirel Palada. Fostul consilier al lui Victor Ponta ironieaza protestele de marti seara. “Ce are Ponta cu tragedia de la clubul Colectiv”?, a intrebat si a raspuns tot el, “Pai are. N-are direct. Dar are. Ca nu are basca”. (Citeste integral)

 

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis sustine, in aceasta seara, inceapand cu ora 17.00, o declaratie de presa.

 

Principalele declaratii ale sefului statului:

 

  • In 20 Octombrie a avut loc un accident, politistul Bogdan Gigina a murit intr-o coloana oficiala. Acest lucru a produs multa emotie si indignare. Dupa zece zile, in 30 Octombrie, a avut loc tragedia de la Colectiv. Tragedia a atins nervul natiunii.
  • Oamenii care, initial, au fost doar indignati au devenit revoltati. Au asteptat actiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care au esuat.
  • Oamenii au asteptat ca cineva sa isi asume raspunderea, sa apara in clasa politica acea responsabilizare.
  • Majoritatea politicienilor nu a inteles aceste cerinte decat foarte tarziu. Au inteles ca nu pot face orice, nu pot ignora vointa poporului.
  • Acele accidente – politistul Gigina si tragedia de la Colectiv – s-au produs fiindca legi au fost ignorate, fiindca cei care au fost responsabili de impunerea legii nu si-au facut datoria.
  • Oamenii, tot mai vocali, au cerut o schimbare. Aseara, indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica. Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a-si arata indignarea, revolta, nemultumirea. In Bucuresti si multe alte orase. Trebuie sa recunoastem, manifestantii au avut dreptate, ei au solicitat lucruri de bun simt, au solicitat raspunsuri si clarificari.
  • Aseara au avut loc cele mai potrivite manifestatii de strada pe care le-am vazut. Oamenii au iesit, au protestat, si-au spus nemultumirile, nu au fost incidente. Oamenii au aratat clar ce asteapta. Schimbarea.
  • Tarziu, foarte tarziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca.
  • Daca legile ar fi fost respectate, niciunul n-ar fi trebuit sa moara.
  • Acum avem o situatie noua, un Guvern demisionar. Astept ca premierul demisionar sa imi inainteze demisia. Imediat dupa aceea voi lua legatura cu partidele parlamentare si voi convoca consultari. In varianta optima, consultarile vor avea loc maine, cel tarziu poimaine.
  • In cursul acestei saptamani vreau sa finalizez prima runda de consultari politice.
  • Vom avea un Guvern interimar. Vom avea o solutie pe care o voi comunica atunci cand ea se cristalizeaza. Astazi, si partidele si analistii au vehiculat fel si fel de variante. Nu intru in detalii tehnice.
  • Dupa ce vom parcurge urmatorii pasi voi veni in fata opiniei publice, voi expune primele concluzii si opinia mea in demersul ulterior.
  • Aceste schimbari sunt doar un pas, important, in directia schimbarii politicii romanesti, in directia imbunatatirii clasei politice, inspre o politica eficienta, pragmatica, transparenta. Mai e mult de facut.
  • Nu putem sa credem ca o simpla schimbare a Guvernului schimba problemele tarii. E nevoie de mult mai mult.
  • Sunt dispus sa imi asum aceste demersuri pentru un altfel de politica, o politica pentru cetateni.
  • Sper ca urmatorii guvernanti nu vor repeta greseala de a ignora cerintele oamenilor.

 

 

UPDATE: Dragnea, la Parlament: “Suntem suparati ca un Guvern performant a trebuit sa demisioneze din cauze care nu ne privesc. Fiecare partid merge la consultarile cu presedintele cu propunerea sa. Am urmarit protestele de marti seara cu mare intensitate si cu o profunda frustrare. Tara are nevoie de o guvernare stabile. O instabilitate guvernametala nu rezolva problemele. Cu presedintele Iohannis am vorbit mai devreme, mi-a transmis ca va hotara in orele urmatoare, dar dupa ce va primi demisia premierului“.

 

UPDATE: Bucurestenii pregatesc pe Facebook noi proteste de strada in urmatoarele zile. (Integral)

 

 

UPDATE: Demisia premierului Victor Ponta a trecut de granitele tarii. Reuters, BBC, Euronews au transmis despre caderea Guvernului de la Bucuresti pe fondul protestelor de strada.

 


(Demisia premierului Ponta, la Reuters)

 

Informatiile publicate in regim de Breaking News au fost preluate de publicatii si posturi TV de pe intreg globul, data fiind acoperirea larga de care dispun marile institutii media internationale.

 

UPDATE: Primarul demisionar Piedone: "Transmit condoleante familiilor. Vreau sa imi intelegeti impactul emotional. Am fost la nici 20 de minute la locul accidentului. Cu toate toate prerogativele pe cere le-am avut, m-am implicat, am ajutat. Acele clipe nu le voi uita toata viata. Am vazut pompieri iesind cu copii in brate, cu oameni care urlau. Este o greseala si mi-o asum, prea tarziu, dar mi-o asum, ca nu am procedat la demisie din prima zi sau imediat dupa acident. Imi voi reprosa toata viata acest lucru.

 

Cand v-am pus la dispozitie documentele, nu am vrut sa fug de responsabilitate, organele abilitate vor spune acest lucru in perioada urmatoare. Am vrut sa transmit mult prea multe mesaje. Nu m-a consiliat nimeni. Pe un fond emotional incarcat atat am putut sa comunic. Am iesit in fata cu atatea lucruri, acum nu am putut sa ies din cazua emotiilor. Sunt si eu om, am si eu copii acasa, vreau sa ma intelegeti ca om. Am demisionat. Era un act de normalitate", a spus primarul demisionar, astazi, in fata primariei Sectorului 4.

 

 

UPDATE: Calin Popescu Tariceanu, in aceasta dupa-amiaza: “Actuala coalitie vrea sa isi duca la bun sfarsit mandatul la guvernare asa cum a fost votat de cetateni, in 2012. Nu sustinem ideea de alegeri anticipate, acest lucru ar insemna o perioada de instabilitate intr-un moment critic pentru tara. Romania nu trebuie sa creeze ingrijorari suplimentare in Uniunea Europeana. Alegerile anticipate ar paraliza institutiile statului”.

 

UPDATE: Liberalii vor alegeri anticipate: "Alegerile anticipate inseamna un nou Parlament, care are legitimitatea votului popular", a spus Alina Gorghiu.

 

Liviu Dragnea, insa, spune ca PSD nu agreeaza ideea de alegeri anticipate lansata de liberali: “Ar insemna sa avem un guvern instabil cu un premier interimar, iar un guvern instabil nu poate tine lucrurile sub control. Vrem sa ramanem la guvernare pana in 2016, vrem sa ducem lucrurile la bun sfarsit”. Dragnea e evaziv cu privire la numele unui viitor premier.

 

UPDATE: PNL anunta ca vrea alegeri anticipate.

 

UPDATE: Gabriel Oprea a declarat ca a discutat marti seara cu premierul si impreuna au decis ca trebuie sa asculte glasul strazii si sa isi dea demisia. "UNPR si eu intotdeauna ne-am tinut de cuvant, am sprijinit guvernul din care am facut parte si am demonstrat acest lucruAseara banuiesc ca dl prim-ministru Ponta o sa va coNfirme ca in urma targediei de la Colectiv am avut o discutie intre 21 si 23 si impreuna am decis ca trebuie sa ascultam glasul strazii, sa ascultam ratiunea romanilor, si ca cea mai bun decizie este ca dl Ponta sa isi depuna mandatul", a explicat liderul UNPR.

 

UPDATE: Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a anuntat astazi ca isi da demisia, asumandu-si vina morala pentru tragedia din Clubul Colectiv"Dupa toate reactiile din ultimele zile, dupa emotia si furia total justificate si exprimate in spatiul public in cautarea vinovatilor, dupa miting-ul de ieri din Capitala in care mii de bucuresteni mi-au cerut demisia, am avut timp sa reflectez si am ajuns la urmatoarea concluzie: Imi prezint astazi demisia de Primar al Sectorului 4, in semn de respect fata de victimele tragediei si sper ca vidul legislativ si carentele administrative sa traga un semnal de alarma, de la cel mai simplu functionar, pana la cel mai inalt for legislativ. Poate ca atunci cand mii de oameni ies in strada sa-ti ceara sa pleci si alte mii cer acelasi lucru pe retelele de socializare, e bine uneori sa asculti",

 

UPDATE:  Kelemen Hunor: "Este exclus sa sustinem actuala coalitie, eu cred ca actuala coalitie nu poate continua. Sustinem un eventual guvern tehnocrat, guvern minoritar, chiar si alegeri anticipate." Hunor a precizat ca va prezenta optiunile UDMR la consultarile de la Cotroceni. "Scopul nu este sa ajungem la guvernare" a mai spus liderul UDMR, conform Hotnews.

 

UPDATE: UNPR a anuntat astazi, intr-un comunicat de presa, ca ar fi dispusa sa faca o noua majoritate guvernamentala alaturi de PSD, dupa demisia premierului Ponta.

 

 

UPDATE: Mircea Cartarescu: Parlamentul trebuie dizolvat si sa urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem "Omul care-a facut cel mai mult rau Romaniei, Victor Ponta, a demisionat. Sistemul e insa in picioare. Urmeaza zile decisive. Parlamentul trebuie dizolvat si trebuie sa urmeze alegeri anticipate. Reset la sistem", scrie Cartarescu, pe pagina sa de Facebook

 

UPDATE: Intrebat despre modul in care vede PNL noul guvern, Ludovic Orban a spus ca nu poate da un raspuns acum, dar cu siguranta nu se va face nicio alianta cu UNPR. "Dupa motiunea de cenzura noi am spus foarte clar ca nu vrem niciun fel de dialog cu UNPR. Este o formatiune toxica care intruneste toate pacatele vietii publice si politice din Romania. Nu mai poate sa faca parte din niciun guvern onorabil", a spus Orban, conform ziare.com "Este clar ca este toleranta zero fata de tot ce inseamna coruptie, clientelism, traseism, toate naravurile din ultimii 25 de ani. Oamenii care sunt implicati in viata politca trebuie sa inteleaga ca asa nu mai merge. Vom lua toate deciziile in cadrul PNL in consultare cu presedintele Romaniei".

 

UPDATE: Fostul presedinte Traian Basescu a declarat la B1 TV ca aceasta demisie trebuia sa vina cu mult timp in urma: "Trebuia sa demisioneze demult, a intarziat foarte mult. Motivatia demisiei lui, cel putin asa o percep eu, nu este istoria, ci prezentul, adica tensiunile sociale". Basescu a afirmat ca protestele au aratat ca "poporul roman este viu si a reactionat, cum a reactionat si in timpul meu la reducerea de salarii". In ceea ce priveste viitorul premier, Traian Basescu a spus ca s-ar consulta cu partidele, insa el ar fi cel care ar alege si si-ar asuma un sef de Guvern care sa faca fata la situatia actuala: "Daca as fi presedinte as nominaliza un premier care as crede ca ar face fata la situatia actuala. As face consultarea cu partidele, dar as merge pe un premier pe care mi l-as asuma", a spus fostul presedinte, conform ziare.com

 

Ponta: Imi depun mandatul de prim ministru si pe cel al Guvernului

 

"Incepand cu ziua de astazi imi depun mandatul de prim ministru si implicit pe cel al Guvernului Romaniei", a anuntat miercuri Victor Ponta.


"Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta legitima de a avea responsabilitati mai mari decat patronii unei firme. Nu cred ca este corect sa las aceasta responsabilitate nici pe seama celor care au fost pe teren. Nu ma bat cu oamenii, cred ca ar fi o mare greseala si am avea toti de suferit", a afirmat Victor Ponta. 
 

"Sper ca depunerea mandatului meu si a guvernului sa satisfaca cererile protestatarilor."
 

"Pana la formarea unui nou guvern vom asigura interimatul. La ora 4 vom avea o sedinta de guvern ca sa le multumesc tuturor colegilor si sa asiguram tranzitia catre un nou guvernCei care speculeaza politic acest moment vor plati scump", a mai spus premierul.

 

Liviu Dragnea: Premierul își depune mandatul; la ora 13 00 va fi o ședință a Coaliției

 

Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat miercuri că premierul Victor Ponta își depune mandatul iar la ora 13,00 va avea loc o ședință a Coaliției pentru a se stabili calea de urmat.

 

"Am avut astăzi de dimineață o discuție cu Victor Ponta, am discutat despre situația actuală, despre ce s-a întâmplat în zilele trecute și ce s-a întâmplat aseară. Noi ne-am asumat împreună niște principii la Congres, am stabilit atunci că producem o ruptură totală de trecut, care înseamnă și o ruptură totală de vechiul model de a face politică. Am stabilit că facem o politică pentru oameni și a face politică pentru oameni înseamnă că nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii își strigă nemulțumirea în stradă. Am înțeles că unii parteneri de-ai noștri nu doresc să își asume nicio responsabilitate și nu înțeleg că nu se mai poate face politică rupți de societate sau de ce cer oamenii. Dacă ei nu-și asumă, prim-ministrul a hotărât să își depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua așa. O să avem o întâlnire în coaliție la ora 13,00 cu prim-ministrul să stabilim împreună care este calea de urmat", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului.

 

25 de mii de oameni au cerut, marti seara, in strada demisia Guvernului Ponta, numai in Capitala. Marsuri de protest au avut loc si in alte orase ale tarii, in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv. "Coruptia ucide", "Asasinii" si "Premier penal, mars la tribunal!" au fost cateva dintre scandarile manifestantilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22