Cotroceni: Cine va reprezenta societatea civila la intalnirea cu presedintele Iohannis?

Paul Cristescu | 06.11.2015

Administrația Prezidențială a anuntat intr-un comunicat ca procedura de selectare a reprezentanților societății civile care se vor întâlni vineri cu președintele Klaus Iohannis este în curs de finalizare.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: La discutia cu Iohannis vor participa :

 

Adrian Despot

Tudor Benga (patronul librariilor Okian), ca reprezentant al strazii

Elena Calistru de la Funky Citizens

Sorin Ionita (Efor)

Catalin Drula (Asociatia Pro Infrastructura)

Edmond Niculusca (ARCEN) 

Nicusor Dan (Asociatia Salvati Bucurestiul). Amintim ca Nicusor Dan este presedintele partidului Uniunea Salvati Bucurestiul 

Cristina Guseth, reprezentanta Freedom House.

Claudia Postelnicescu de la Initiativa Romania.

Liviu Mihaiu, realizator TVR, reprezentant Salvati Dunarea si Delta

Mihai Dragos (Consiliul Tineretului din Romania)

Ionut Sibian (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii)

Ema Stoica (studenta Facultatea de Jurnalism)

Alexandru Bindar (Uniunea Studentilor din Romania)

Horia Onita (Consliul National al Elevilor)

Stefan Darabus (HHC Romania)

Andrei Cornea (GDS)

Clara Matei (Asociata Medicilor Rezidenti din Romania)

Octavian Bercean (Uniti Salvam)

 

***

 

Administratia Prezidentiala a anuntat ca "pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor".

 

Selecția se face pe baza propunerilor primite în cursul zilei de joi. Va fi facuta o centralizare, iar persoanele care vor ajunge pe lista finala a celor care ar putea fi invitati vor fi verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se va ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.

 

Protestatarii au o lista cu revendicari, dar nu merg la intalnirea cu Iohannis

 

Manifestanții din Piata Universitatii au redactat o lista cu revendicari dar i-au transmis presedintelui ca nu vor participa la consultarile de la Cotroceni, chemându-l pe președinte în stradă dacă vrea să ia contact cu ei.

 

O listă cu revendicări, sub sloganul "Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor",  a circulat joi seara în Piața Universității. Ea a fost alcătuită de un grup de tineri care au colectat cererile manifestanților.

 

Printre revendicari se numara urmatoarele solicitari: noul premier să nu facă parte din niciun partid politic, populaţia să poată demite mai uşor un politician, scăderea la 300 a numărului de parlamentari, interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice după alegeri, ridicarea imunităţii în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite şi înăsprirea pedepselor în cazuri de corupţie, majorarea bugetului pentru sănătate, educaţie, securitate şi alte domenii de interes naţional subordonate statului", majorarea salariilor medicilor, profesorilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor, "concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste sectoare", Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, majorarea salariului minim şi "pensii decente pentru toţi românii", stoparea finanţării cultelor şi impozitarea veniturilor acestora se numără în continuare printre revendicări, revizuirea şi scăderea birocraţiei şi simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţilor comerciale, protejarea pădurilor şi înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale, niciun politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcţie în stat după executarea pedepsei.

 

CRJ: Domnule presedinte, nu intelegeti ce inseamna societate civila. Veniti in Piata daca vreti sa aflati doleantele protestatarilor

 

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) i-a adresat președintelui Iohannis o scrisoare deschisă în care îl acuză că ''nu înțelege semnificația termenului de societate civilă”, altfel nu ar folosi termenul de reprezentativitate în invitația adresată protestatarilor.

 

''Domnule Președinte Klaus Iohannis sunteți într-o eroare profundă. Vă explicăm de ce: Nu înțelegeți semnificația termenului de societate civilă. Ea reprezintă tot ceea ce nu este înregimentat în instituțiile publice, fie sub formă organizată, respectiv cu personalitate juridică, fie fără această organizare. Adică și noi, cei de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), dar și cei care se află în stradă, suntem societate civilă. Fiecare dintre noi dorim ceva, uneori același lucru, alteori nu. Nu există termenul 'reprezentativitate', pentru că este incompatibil cu libertatea de asociere, fie aceasta formală sau informală. Prin urmare, nu puteți invita la consultări nici 'coaliții de organizații neguvernamentale cu largă recunoaștere publică' și nici persoane dintre manifestanți care au 'un grad ridicat de reprezentativitate', pentru că nu credem că există așa ceva. Nu au fost inventate până acum, în lumea democratică, cu tradiție asociativă, criterii pentru cerințele dumneavoastră'', se precizează în Scrisoarea deschisă semnată de Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, remisă presei.

 

Din comunicatul instituției prezidențiale nu rezultă care este motivul invitației la consultări, mai spune comunicatul CRJ. ''Dacă motivul consultării este numirea unui premier, cu regret vă informăm că acest lucru face parte, din punct de vedere constituțional, din fișa postului dumneavoastră și a partidelor trimise de noi (trebuie să ne asumăm asta) în Parlament. Dacă scopul invitației dumneavoastră este acela de a afla doleanțele cetățenilor, atunci trebuie să vă deplasați în stradă. Între timp, socotim că e timpul să vă asumați în integralitate mandatul constituțional'', se spune în document.

 

Asociatia pentru Tehnologie si Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH si Militia Spirituala refuza invitatia lui Iohannis

 

ActiveWatch nu participă la consultările de la Cotroceni și îi cere președintelui Klaus Iohannis și partidelor politice parlamentare să nu deturneze revolta societății, adresată clasei politice și corupției sistemice, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

 

"În opinia noastră, alegerile anticipate ar consolida statu-quo-ul politic și ar elimina șansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentanților societății nereprezentate acum politic, care, în virtutea recentelor modificări ale legii partidelor, ar putea să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Având în vedere că legea partidelor a fost modificată în acest an (în luna mai), procesul de formare al acestor partide nu este încă încheiat", se arată într-un comunicat al ActiveWatch.

 

Potrivit sursei citate, ActiveWatch consideră propunerea Partidului Național Liberal ca fiind "cinică și contrară solicitărilor pieței". "Acest partid folosește revolta populară ca temei pentru alegerile anticipate pentru a bloca tocmai șansa reformării clasei politice", mai spune comunicatul.

 

Asociatia pentru Tehnologie si Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH si Militia Spirituala au refuzat invitația vagă adresată de către președintele Iohannis societății civile, deoarece nu vor sa participe la un simulacru de consultari, scrie Hotnews.

 

Cele cinci asociatii au declarat in octombrie ca vor trata ca "irelevanta" orice invitatie primita din partea Presedintiei pentru a le consulta, intrucat toate obiectiile acestor organizatii au fost ignorate de Klaus Iohannis. 

 

***

 

Președintele Klaus Iohannis va avea consultări vineri cu reprezentanții UNPR (ora 11,30) și ai ALDE (ora 12,30). Întâlnirea cu reprezentanții societății civile este programată pentru ora 13,30.

 

Iohannis a invitat coalițiile de organizații non-guvernamentale cu largă recunoaștere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanți să facă propuneri în acest sens până joi seara.

 

"Președintele României invită coalițiile de organizații non-guvernamentale cu largă recunoaștere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, președintele României invită pe manifestanți să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile", precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

 

Propunerile puteau fi transmise la adresa de email consultari@presidency.ro până joi, la ora 24,00, cu specificarea datelor de contact.

 

Joi, la Palatul Cotroceni, au fost delegații din partea PSD, PNL, UDMR și a grupului parlamentar al minorităților naționale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22