Tragedia Colectiv. Bilantul creste la 48 de morti. Alte 14 persoane raman in stare critica

Iulian Popescu | 07.11.2015

Bilanțul deceselor produse de incendiul Colectiv a ajuns la 44, după ce încă 12 răniți, din grupul celor aflați în stare critică, au murit: la Spitalul de Arși (3), la SUUB (1), la Floreasca (5), Bagdasar - Arseni (1) și 3 în timp ce erau transportați spre Olanda, respectiv Elveția.

Pe aceeași temă

 

UPDATE : Un tanar ranit grav in incendiul din clubul Colectiv, care fusese transferat saptamana trecuta la un spital din Birmingham, a murit marti dimineata, bilantul in urma tragediei urcand la 48 de morti, anunta Digi 24.

 

UPDATE: Bilantul incendiului din clubul Colectiv din Bucuresti a crescut la 47 de morti. Inca unul dintre ranitii internati la Spitalul de Arsi a murit in aceasta seara. 72 dintre raniti raman in continuare internati in spitalele din Capitala, 15 dintre acestia fiind in stare critica si grava, transmite Digi 24.

 

UPDATE: Inca un deces in randul celor raniti in incendiul din Colectiv: o pacienta a murit dupa ce a fost transferata in Israel, anunta Digi 24. Bilantul victimelor a ajuns la 46.

 

UPDATE: Opt pacienți răniți în club ''Colectiv'' sunt în stare critică internați la Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat, duminică, medicul primar Florența Mihai.

 

"În momentul de față, în Secția de terapie intensivă se găsesc internați opt pacienți în stare critică iar pentru unul dintre ei se așteaptă o ambulanță aeriană medicalizată pentru transferul în Israel", a afirmat medicul primar.

 

UPDATE: IPP a transmis duminică un comunicat în care critică decizia decizia președintelui de a amâna (suspendând, de fapt, negocierile pentru petrecerea weekendului) găsirea unei soluții guvernamentale în urma demisiei Cabinetului Ponta.

 

UPDATE: NATO s-a oferit să transporte în străinătate răniții din incendiul de la Club Colectiv cu un avion al Alianței, a declarat duminică ministrul Apărării, Mircea Duşa, la B1 TV.

 

O astfel de aeronava poate efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti.

 

UPDATE: Regele Mihai I le-a adresat duminică un mesaj protestatarilor care ies de cinci zile în stradă pentru a cere restartarea României, reformarea radicală a clasei politice. În mesaj, el le spune tinerilor că democrația nu se câștigă pentru totdeauna și că: Timpul României voastre a început!

 

UPDATEUn alt rănit în incendiul din clubul ''Colectiv'' a murit sâmbătă seara, în jurul orei 23,00, la Spitalul de Arși din Capitală, a anunțat, duminică, directorul medical Cristian Nițescu.

 

În total, sâmbătă au murit la Spitalul de Arși patru răniți în incendiul de la ''Colectiv''.

 

UPDATE: Un omagiu a fost adus, sâmbătă seară, la meciul ACS Poli Timişoara - Dinamo, din etapa a XVII-a a Ligii I, victimelor incendiului de la clubul Colectiv, de săptămâna trecută, în minutul 41 al partidei jocul fiind întrerupt pentru scurt timp pentru a marca numărul persoanelor decedate, scrie Pro Sport.

 

În minutul 41 al partidei, crainicul stadionului din Timişoara a anunţat: "Suntem cu 41 mai puţini", moment în care jucătorii s-au oprit şi intreg stadionul a început să aplaude. De asemenea, suporterii au scandat: "Colectiv".

 

 

Înainte de startul jocului, la mijlocul terenului s-au strâns mai mulţi copii şi tineri cu pelerine albe şi care ţineau câte o lumânare în mână. La marginea terenului, în spatele unei porţi, s-a format o cruce din lumânări.

 

UPDATE: "Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical", a declarat șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a spitalului, Ioan Lascăr, citat de Agerpres.

 

Potrivit acestuia, la Spitalul Floreasca mai sunt internați doi pacienți în stare critică, precum și alți pacienți în stare gravă.

 

Ioan Lascăr a explicat că gravitatea cazurilor este dată în special de arsurile de căi aeriene și de substanțele toxice inhalate în incendiul din Colectiv.

 

"La noi, au sosit 56 de răniți, în noaptea accidentului, am oprit 14, în starea cea mai gravă, restul fiind distribuiți la celelalte spitale", a mai arătat Lascăr.

 

În cursul zilei de sâmbătă, nouă persoane rănite în incendiul din Colectiv au decedat, șapte la spitale din București, iar două, în Olanda.

 

UPDATE duminică 09.00: Alte două persoane, un student turc și o angajată a Clubului au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Medicii spun că ceilalți peste 40 răniți aflați în stare gravă și critică au șanse mici de supraviețuire.

 

UPDATE 21.00: Numărul persoanelor decedate din cauza incendiului de la Club Colectiv a ajuns la 41, după ce medicii au confirmat moarta încă unui nărbat, la Spitalul Bagdasar. 

 

UPDATE 20.44: Încă un pacient, o femeie, a murit sâmbătă, bilanțul negru al celor decedați din cauza incendiului de la Colectiv a ajuns la 40 de persoane.

 

Femeia era internată la Spitalul Floreasca.

 

UPDATE 20.44: Încă un pacient, o femeie, a murit sâmbătă, bilanțul negru al celor decedați din cauza incendiului de la Colectiv a ajuns la 40 de persoane.

 

UPDATE: Doi tineri răniți în incendiul de la Colectiv sunt transportați cu două avioane SMURD la un spital din Austria.

 

UPDATE 15.30: Încă un pacient internat la Spitalul de Arși a murit sâmbătă, a declarat directorul medical al instituției, Cristian Nițescu, citat de Agerpres.

 

Potrivit acestuia, decesul a survenit la ora 14,50.

 

La Spitalul de Arși din Capitală mai muriseră alți doi pacienți în cursul dimineții de sâmbătă.

 

În total, numărul pacienților decedați în urma incendiului din Club Colectiv a a ajuns la 39.

 

UPDATE: Există discuţii cu autorităţile din Finlanda şi Norvegia pentru a stabili câţi pacienţi vor prelua fiecare dintre aceste state.

 

Duminică va sosi o echipă de medici francezi pentru a evalua situaţia, iar luni una din Germania.

 

În acelaşi timp, în măsura în care sunt vor exista datele relevante, se va stabili şi câţi pacienţi vor fi transportaţi în Marea Britanie.

 

Ungaria a transmis că Budapesta poate preula cinci pacienţi.

 

Cîmpeanu a mulţumit ambasadelor Belgiei, Olandei, Norvegiei, Finlandei, Austriei, Marii Britanii, Israelului, Turciei şi SUA pentru ajutorul oferit.

 

 

Guvernul român va suporta integral costurile spitalizării pacienţilor transferaţi în afara ţării, dar şi costurile pentru cazarea şi transportul câte unui aparţinător, indiferent de durata şederii.

 

Banii vor fi transferaţi din fondul de rezervă al Guvernului, fie prin intermediul MAE, fie prin intermediul Ministerului Muncii.

 

UPDATE: Premierul interimar a spus că două avioane SMURD urmează să transporte alţi doi pacienţi în Austria, în momentul în care vor avea acceptul medicilor şi la familiilor.

 

UPDATE: Potrivit premierului interimar Sorin Cîmpeanu, mai sunt spitalizate 107 persoane, din care 48 în stare gravă şi critică.

 

UPDATE: Unul dintre cei doi pacienți care au murit la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală trebuia să fie transferat joi la un spital din Israel.

 

Daniel Ciobanu a fost internat, în 30 octombrie, cu arsuri pe aproximativ 50% din suprafata corpului, precum şi arsuri de căi respiratorii.

 

Decizia de transfer a fost luată după vizita profesorului David-Michael Linton, directorul secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Hadassah Medical Center.

 

"Medicii curanţi au considerat că ar avea mai multe şanse în străinătate. S-a luat legătura cu cei din Israel şi a venit un medic de ATI din Tel Aviv. Ei au un protocol care spune că nu pot primi un pacient decât după ce îl vede şi dă acceptul medicul lor. S-a dat acceptul, undeva în jurul orei 14.00 s-au făcut demersurile să vină un avion al lor şi un medic ATI specializat pe zbor. Când au venit să-l ia, la ora 21.30, au considerat ca transferul nu e foarte sigur, ca atare nu a fost preluat de avion şi de spital, pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, pentru că se poate întâmpla ceva în timpul transportului. Medicii de aici nu au nicio legătură. Medicii de aici fac toate eforturile, ei au avut iniţiativa să fie transferat, pentru că este un pacient extrem de grav", a explicat sâmbătă un medic de la Spitalul de Arşi, citat de Mediafax.

 

"Noi am făcut toate eforturile, specialistul din Israel a venit şi a zis că şansele lui sunt de maximum 20-30 la sută. Am trimis toate documentele pacientului", a mai spus medicul de la Spitalul de Arşi.

 

UPDATE: Alți doi pacienți au decedat în timpul tarnsportului spre Olanda, unde au fost transportați  în noaptea de vineri spre sîmbătă, cu un avion militar pus la dispoziție de Ministerul Apărării, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

 

El a mai precizat că este vorba despre un pacient român și unul italian, transportați în Olanda.

 

De asemenea, Cîmpeanu a arătat că tot sâmbătă alte patru decese au fost confirmate la spitalele din București: două la Spitalul de Arși, unul la Spitalul Universitar și altul la Spitalul Floreasca.

 

Sorin Cîmpeanu a mai spus că în România mai sunt 107 persoane spitalizate , dintre care 48 sunt în stare gravă și critică.

 

UPDATE: Bilanțul deceselor produse de incendiul de la Cub Colectiv a ajuns la 36, după ce încă patru răniți, din grupul celor aflați în stare critică, au murit sâmbătă dimineața, la Spitalul de Arși (doi) și la Spitalul Universitar de Urgență (unul). Un alt pacient a murit, sâmbătă, la Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat directorul medical Nicușor Luchi.

 

Ei aveau arsuri pe o suprafață foarte mare a corpului și arsuri ale căilor respiratorii, care le-au agravat starea de sănătate.

 

Doi pacienți internați la Spitalul de Arși, în urma incendiului din clubul Colectiv, au decedat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt Adrian Stănculea, adăugând că, în unitatea medicală, mai sunt opt pacienți în stare critică, iar alți doi bolnavi sunt în stare gravă.

 

"Avem doi pacienți decedați azi noapte, în urma accidentului de la Colectiv. (...) Doi bărbați. Erau în stare critică. Din cauza arsurilor și a arsurilor de căi aeriene. Unul dintre cei decedați avea o suprafață de 75% din corp afectată de arsuri, iar în cazul celuilalt era vorba de o suprafață de 50%", a precizat Adrian Stănculea, care este și șeful secției de terapie intensivă.

 

El a mai precizat că unul dintre cei doi pacienți urma să fie transportat în Israel, în urmă cu două zile, dar s-a renunțat la transfer, deoarece rănitul era în stare prea gravă pentru efectuarea drumului. Stănculea a menționat că un alt pacient, aflat în stare gravă, a fost transportat la un spital din străinătate, în cursul nopții trecute, de către o echipă de medici belgieni. Purtătorul de cuvânt a mai precizat că nu știe să mai existe pacienți care ar putea fi transferați în străinătate, dar, în cazul în care vor exista astfel de cazuri, le va fi oferit tot sprijinul.

 

"Mai sunt opt pacienți în stare critică. Mai sunt doi bolnavi în stare gravă. (...) (Prognosticul rămâne, n.r.) foarte foarte rezervat la cei în stare critică", a adăugat Adrian Stănculea.

 

UPDATE: Numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv se ridică la 35.

 

Cel care a decedat la SUUB, un bărbat de 30 de ani, a decedat nu din cauza arsurilor, ci a gazelor toxice inhalate.

 

În urma incendiului din Colectiv au fost deschise trei anchete penale.

 

Într-una dintre ele, Cristian Popescu Piedone ți două funcționare de la Primăria Sectorului 4 au fost reținuți pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

 

Procurorii îi impută lui Piedone că a eliberat autorizaţia de funcţionare pentru local, deşi clubul era o bombă cu ceas. Anchetatorii vor să afle dacă a fost vorba de inconştienţă sau corupţie.

 

O altă echipă de procurori, tot din DNA, dar militari, verifică autorizaţiile eliberate de pompieri.

 

Iar procurorii de la Parchetul General caută vinovaţii pentru moartea celor 34 de persoane şi rănirea altor aproape 160. În acest caz, patronii clubului au fost arestați preventiv pentru ucidere din culpă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22