PNL: Dacian Ciolos corespunde criteriilor de profesionalism si integritate cerute

Iulian Popescu | 10.11.2015

Liberalii sunt de părere că fostul comisar european pe probleme de agricultură corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească pentru viitorul premier, transmite PNL printr-un comunicat difuzat marți seara.

Pe aceeași temă

 

"Nominalizarea lui Dacian Cioloș în calitatea de prim-ministru desemnat, făcută conform prevederilor constituționale de către președintele Klaus Iohannis, corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească", declară Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, în respectivul comunicat.

 

El precizează că PNL își menține poziția exprimată în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis cu privire la formarea unui nou Guvern.

 

"PNL așteaptă cu interes prezentarea echipei guvernamentale pe care premierul desemnat urmează să o înainteze Parlamentului. Știm că misiunea sa nu este una ușoară și că va trebui să convingă o majoritate parlamentară care să susțină acest Guvern de tehnocrați. PNL are o serie de priorități de guvernare, pe care le-a exprimat de-a lungul timpului, regăsite atât în Parlament în inițiativele legislative, cât și în programul de guvernare al PNL, pe care dorim să le agreăm cu noul Cabinet. În acest sens, avem convingerea că atât noua echipă guvernamentală, cât și programul de guvernare vor fi creionate pentru binele public", spune Stroe.

 

El subliniază că PNL va susține noul Cabinet atât timp cât va face bine pentru România.

 

***

 

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți seara pe Dacian Cioloș pentru poziția de viitor premier și așteaptă ca acesta să-și formeze cabinetul în următoarele 10 zile.

 

„Este nevoie de un premier independent, tehnocrat, o persoana curata, integra, care a dovedit ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate. Este nevoie sa fie promovati ministri performanti asupra carora nu planeaza niciun dubiu”, a declarat șeful statului înainte de a rosti numele lui Cioloș.

 

Ciolos: Neafiliat politic, cu influenta la Bruxelles

 

Nominalizarea ar fi de bun-augur, arata Euractiv, in conditiile in care Ciolos “nu doar ca e bine perceput la Bruxelles, dar reprezinta una dintre rarele figure publice romane asupra careia nu planeaza suspiciuni de coruptie”.

 

Dacian Ciolos este recunoscut drept o persoana independenta politic. Desi in timpul mandatului de comisar pentru Agricultura in mandatului Comisiei Europene conduse de Jose Barroso era vazut ca afiliat al Popularilor de centru-dreapta, el este considerat un om echilibrat.

 

Dacian Ciolos e recunoscut ca avand o puternica sustinere la nivel european din partea Frantei. Este casatorit cu o frantuzoaica, Valerie, a studiat in Hexagon, si – in timpul mandatului in Comisia Barroso – a fost recunoscut si ca “al doilea comisar francez”.

 

Ciolos nu a petrecut mult timp in serviciul public al Romaniei. Inainte de a deveni comisar in 2009, el a lucrat la delegatia CE la Bucuresti. Totusi, Dacian Ciolos a ocupat functia de ministru al Agriculturii in  Cabinetul Tariceanu, intre Octombrie 2007 si Decembrie 2008.

 

IN 2008, Ciolos era cel care a trimis o adresa din partea Ministerului Agriculturii sa se constituie ca parte civila cu 60 de milioane de euro prejudiciu in procesul Voiculescu-ICA. In 2014, Ciolos era propus comisar din partea Romaniei, la propunerea presedintelui de la acel moment Traian Basescu, insa Victor Ponta a intaintat propunerea Corinei Cretu.

 

In prezent, Dacian Ciolos este consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala. A fost Comisar European pe Agricultura din 2009 pana in 2014, mandat in timpul caruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit Hot News.

 

CITIȚI ȘI: Cine e Dacian Ciolos, premierul desemnat: Neafiliat politic, cu influenta la Bruxelles

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22