Dragnea: PSD nu impune ministri. Asteptam sa demonstreze in comisii ca sunt tehnocrati

Iulian Popescu | 11.11.2015

Liviu Dragnea a declarat miercuri, la finalul întâlnirii cu premierul desemnat, că PSD nu impune niciun ministru sau secretar de stat, însă i-a prezentat lui Cioloș un pachet de obiective pe care-l dorește implementat și i-a cerut depolitizarea în teritoriu, mai puțin schimbarea prefecților.

Pe aceeași temă

 

Liderul PSD le-a explicat jurnaliștilor că social-democrații i-au cerut lui Dacian Cioloș ca ei să fie ultimii consultați în vederea obținerii sprijinului în Parlament pentru viitorul guvern.

 

De asemenea, el a avertizat că, dacă tot e vorba de un cabinet format din tehnocrați, atunci miniștrii propuși de premierul desemnat trebuie să vină foarte bine pregătiți la audierile din comisii, pentru că social-democrații au de gând să verifice foarte detaliat cunoștințele acestora în domeniile pe care le-ar putea conduce.

 

"A fost o discuție bună, chiar civilizată și serioasă despre ceea ce vrea să facă. Nu am impus niciun nume de ministru sau secretar de stat.

Nu am discutat dacă vrea să păstreze vreun nume din actualul cabinet.

Ne-a spus că are câteva priorități.

Noi i-am prezentat un pachet de obiective și imediate și pentru anul viitor, care sunt foarte importante pentru noi. I-am spus că parlamentarii noștri vor avea o atitudine corectă în Comisii, i-am spus că le spună miniștrilor săi să aibă o atitudine serioasă în Comisii. Acolo ei trebuie să dovedească faptul că sunt experți. I-am spus că dacă vrea depolitizarea în teritoriu, poate să înceapă cu cei de la PNL și PDL. Prefecții și subprefecții nu sunt membri de partid, sunt funcționari publici. Nu am văzut o dorință la el de a proceda la epurări.

I-am cerut să se asigure de funcționarea statului. Acum, pentru că e un guvern interimar, nu se mai lucrează la capacitate maximă. Unii sunt anunțați că o să plece și nu mai lucrează la capacitate maximă. Să continuie ceea ce am făcut noi pentru creșterea economică. Măsurile adoptate prin Codul Fiscal să fie implementate și să nu fie stopate. Angajamentele României să fie respectate. Discuțiile referitoare la salarizarea bugetară să fie duse până la capăt. Să dea un semnal pentru independența justiției și funcționarea statului de drept.

Duminică avem un Comitet Executiv Național și atunci vom putea lua o decizie politică dacă îl votăm sau nu. Va conta foarte mult ce miniștri vor fi pe lista sa. Ne uităm cu foarte mare atenție", a spus Liviu Dragnea după întâlnirea cu Dacian Cioloș.

 

PSD vrea să depună proiectul de buget înainte de plecarea de la guvernare

 

"Vrem să arătăm într-una din zilele următoare cam cum lasă România guvernarea PSD-UNPR-ALDE. Vorbim de o guvernare foarte bună, vorbim de o perioadă care a început în 2012, când USL-ul a preluat România într-o situație nu foarte fericită din punct de vedere economic și lăsăm România într-o situație foarte bună, cu o creștere economică durabilă și sănătoasă, cu macroechilibrele foarte bine susținute. Și cred că trebuie să prezentăm publicului care este situația actuală, adică ce preia acest Guvern. Nu ne este rușine cu ce-i lăsăm, ba, dimpotrivă, suntem foarte mândri și avem datoria față de români să le spunem ce am făcut în acești ani. Cred că este obligatoriu, cred că este util și pentru actualul Guvern să știe de unde pleacă. Orice derapaj, orice scădere a unui indicator, pe noi ne va face să le atragem atenția că s-a promis că un Guvern de experți va fi un Guvern bun, eficient, și că va aduce bunăstare în țară cel puțin la nivelul la care au adus Guvernele Ponta", a mai spus Dragnea.

 

Președintele PSD a mai spus că i-a solicitat ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să depună la Guvern proiectul legii bugetului pe 2016 pentru ca atunci când se instalează noul premier și Cabinetul acestuia să aibă "toate analizele și tot proiectul de buget cu toate sursele financiare pentru a asigura toate angajamentele și toate legile care au fost adoptate din punct de vedere financiar și fiscal-bugetar".

 

"Ce va face cu proiectul de buget noul Guvern o să vedem și noi. Ce putem spune e că toate măsurile care au fost adoptate în 2015 au susținere bugetară în noul proiect de buget, fără să depășească deficitul bugetar", a mai declarat Dragnea.

 

Audierile vor avea loc luni și marți

 

"Mi-a spus că lucrează la programul de guvernare și la formarea listei Cabinetului. Asta a spus. Astăzi, din păcate pentru dumnealui, nu a putut să facă acest lucru pentru că a mers din partid în partid. Eu i-am sugerat de mâine să se ocupe să finalizeze lista membrilor Guvernului pentru că, după părerea mea, este important ca luni și marți, miniștrii să vină la audieri în așa fel încât, poate marți seara să se voteze Guvernul în Parlament, dacă va trece, și dacă va trece să depună și jurământul marți seară. Așa mi-a spus, la plecare, că se va concentra mâine (joi — n.r.) pe finalizarea listei Cabinetului și, într-o zi, două, să finalizeze și programul de guvernare la care probabil că a lucrat ", a mai declarat președintele PSD.

 

Presiuni

 

"Un guvern tehnocrat nu are bază de resurse umane pe care să o folosească pentru recrutare, pentru a ocupa anumite funcții publice. În aceste condiții cred că are două variante, varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, să schimbe de dragul schimbării (...) sau varianta corectă și echilibrată în care asigură funcționarea instituțiilor statului și implementează programul de guvernare. Se pare că va adopta varianta moderată și înțeleaptă", a declarat președintele PSD.

 

Imediat dupa ce a fost desemnat, marti seara, pentru a forma un nou Cabinet tehnocrat, fostul comisar european pentru Agricultura Dacian Ciolos s-a lansat intr-o negociere cu partidele parlamentare in vederea sustinerii la votul din Legislativ. Prima oprire a fost la sediul PNL, acolo unde a fost primit de co-presedintii Alina Ghorghiu si Vasile Blaga.

 

CITIȚI ȘI: Ciolos negociaza sustinerea Cabinetului. Care e pozitia partidelor in vederea votului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22