Hollande: Atacurile sunt un act de razboi. Franta va fi nemiloasa cu barbarii din ISIS

Iulian Popescu | 14.11.2015

Președintele Francois Hollande a decretat sâmbătă trei zile de doliu național și a confirmat că există informații potrivit cărora atentatele au fost comise de membri ai grupării teroriste Stat Islamic. El a averizat că barbarii din ISIS vor plăti scump, Franța nu va avea pic de milă pentru ei.

Pe aceeași temă

 

"Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh" (n.red. - acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională.

 

"Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei", a adăugat liderul de la Paris, actce a fost pus în practică cu ajutor din interior.

 

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin 128 de oameni au murit, iar alţi 200 au fost răniţi, 99 fiind în stare critică, în urma atacurilor teroriste comise vineri seară la Paris.

 

***

 

Atentatele multiple care au avut loc vineri seara la Paris și s-au soldat cu cel puțin 128 de morți și aproximativ 200 de răniți au fost revendicate sâmbătă de gruparea teroristă Stat Islamic, informează publicaţia The Independent.

 

"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

 

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

 

Simpatizanții ISIS au susținut acest lucru în mesajele lor de pe rețelele de socializare, imediat după comiterea atentatelor.

 

Aceștia au postat numeroase mesaje în care își exprimau satisfacția față de atentate. “Mulțumesc Domnului pentru aceste atentate. Cel puțin 100 de morți și numărătoare continuă", scrie unul dintre susținătorii ISIS pe Twitter și care locuiește în Kuweit. Un altul a spus: “arde Parisul așa cum au ars musulmanii în Mali, Africa, Irak și Palestina”, potrivit publicației Express. Mai mulți simpatizanți ISIS au scris: “următoarele ținte teroriste sunt Londra, Roma și Washington”.

 

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

 

Intr-o sala de concerte de la Bataclan a avut loc o luare de ostatici, presa franceza relatand ca 100 de persoane au fost luate ostatice. Teroriștii care au luat ostatici purtau veste cu explozibili și s-au aruncat în aer când trupele de intervenție au declanșat asaltul. Supraviețuitorii s-au salvat urcând pe acoperiș, alții au reușit să folosească ieșirea de urgență în momentul în care atacatorii și-au reîncărcat mitralierele. Surse din primăria Paris, citate de The Telegraph, au anunțat că la Bataclan ar fi 100 de morți in timp ce in celelalte locuri unde au avut loc atacuri ar fi peste 20.

 

Fortele speciale franceze au luat cu asalt sala de concerte. In urma asaltului au fost ucisi toti cei patru teroristi, nu inainte insa ca acestia sa omoare cu focuri de Kalasnikov circa o suta de oameni. Restul de victime, pana la circa 120, s-au inregistrat pe Stade de France si in celelalte locuri unde au avut loc atacurile, in zonele Fontaine au Roi, Charonne.

 

Sala de concerte Bataclan - cel puţin 82 de morţi

 

 Persoane cu cagule pe feţe au descins vineri seară în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, strigând "Allah Akbar" ("Mare este Allah" - sintagmă folosită de adepţii Jihadului, presupusul război sfânt islamic). Sute de persoane asistau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal. Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti. Cel puţin 82 de persoane au fost ucise.



Arena Stade de France - 4 morţi

 

În paralel, trei terorişti s-au aruncat în aer în faţa arenei sportive Stade de France, situată la periferia Parisului, unde se desfăşura un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei. Preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat în siguranţă.

 

 

Bulevardul Charonne - 18 morţi

 

În estul Parisului, pe bulavardul Charonne, 18 persoane au fost omorâte într-un atac cu armă automată care a vizat terase şi restaurante.



Strada Alibert - cel puţin 12 morţi

 

 În apropiere, schimburi de focuri au izbucnit între terorişti islamişti şi serviciile de securitate, cel puţin 12 persoane fiind ucise.

 

Președintele Francois Hollande, care fusese evacuat de urgenta de pe stadion, a decretat stare de urgență, Franta inchizandu-şi graniţele. Un consiliu al apărării a fost convocat pentru sâmbătă la orele 09:00 (08:00). Deja au fost mobilizați 1.500 de militari suplimentari", se menționează într-un comunicat de presă al președinției franceze. Poliţia din Paris a anunţat pe toate canalele media ca populaţia să nu iasă din case, fiind mobilizată armata, în condiţiile în care a fost decretată stare de urgenţă în Franţa, printr-o lege din 1955.

 

Poliţia îi caută pe unii dintre autorii atacurilor teroriste, acestia reuşind să fugă. Conform unor martori, autorii unuia dintre atentatele teroriste care a invocat intervenția franceză în Siria pentru a-și justifica atacul: "I-am auzit foarte clar spunându-le ostaticilor: Este vina lui Hollande, este vina președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria".

 

In total, fortele de ordine au ucis opt teroristi. Bilantul provizoriu al victimelor: circa 120 de morti, 200 de raniti (dintre care 80 grav).

 

Un corespondent BBC a scris pe contul său de Twitter că deocamdată nicio grupare nu a revendicat atacurile de la Paris, dar că susținători ai Statului Islamic salută atacurile prin intermediul rețelelor sociale, folosind hashtagul "Paris in flames".

 

 

Un martor, care a povestit ceea ce a văzut printre hohote de plâns, a declarat că se afla împreună cu mama sa în sala de spectacole Bataclan, din arondismentul XI, când mai mulți indivizi au intrat în forță și au început să tragă. Martorul a povestit că i-a auzit de mai multe ori pe autorii atacului strigând "Allahu Akbar" și că, după o rafală de împușcături, când se părea că presupușii teroriști au plecat, a reușit să fugă și el împreună cu mama sa.

 

Spectatorii care au asistat vineri seară la partida amicală de fotbal dintre Franța și Germania pe Stade de France au fost invitați de către crainic, dar și cu ajutorul mesajelor înscrise pe ecranele gigant să părăsească incinta prin trei porți — nord, sud și vest, transmite AFP.

 

Franta incepuse in urma cu cateva saptamani atacuri aeriene alaturi de SUA impotriva Statului Islamic in Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22