A inceput identificarea teroristilor. Toti erau tineri, doi aveau cetatenie franceza

Iulian Popescu | 15.11.2015

Atentatele din Paris au fost comise de trei echipe de terorişti tineri, foarte bine coordonate și care au acționat concomitent, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins, scrie Mediafax.

Pe aceeași temă

 

Prima echipă, compusă din trei kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, unde se juca meciul amical dintre Franța și Germania și era prezent și președintele Franței.

 

Cea de-a doua echipă se  afla la bordului unui autoturism Seat Leon, negru și a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo închiriat din Belgia, este cea care a ucis cel puțin 82 de persoane la sala de spectacole Bataclan.

 

UPDATE. Doi dintre teroriștii care au acționat în atentatele de vineri seara de la Paris sunt cetățeni francezi cu domiciliul în Bruxelles, a anunțat duminică Parchetul federal belgian, într-un comunicat. Ambii atentatori au murit în timpul atacurilor.

 

Citand un oficial european apropiat anchetei, The Washington Post a facut publica identitatea a inca trei teroristi: fratii Ibrahim si Salah Abdeslam si un alt barbat, Bilal Hadfi, relateaza The Guardian. Potrivit sursei, toti trei locuiau in Belgia, dar primii doi erau cetateni francezi.

 

'Două automobile înmatriculate în Belgia au fost găsite la Paris' de către anchetatorii francezi, 'una în apropierea (sălii de concerte) Bataclan, iar alta lângă (cimitirul) Pere Lachaise', au explicat procurorii belgieni, potrivit cărora 'ancheta demonstrează că aceste două vehicule au fost închiriate la începutul săptămânii în regiunea bruxelleză'.

 

'O persoană care a închiriat unul din vehicule a făcut obiectul unui control la Cambrai (nordul Franței), la 14 noiembrie, ora 9.10, pe autostrada A2 în direcția Belgiei. Mașina controlată a fost apoi interceptată la Molenbeek-Saint-Jean ieri (sâmbătă) după-amiază', adaugă Parchetul federal.
 

În total, șapte persoane au fost reținute începând de sâmbătă în Belgia în cadrul anchetei privind atentatele de la Paris, iar 'unele dintre aceste persoane ar putea fi deferite judecătorului de instrucție în orele următoare', indică aceeași sursă.

 

Conform Parchetului, poliția a procedat sâmbătă la percheziții la Molenbeek, obiectele confiscate fiind în curs de examinare.

 

Arestări în Belgia

 

Patru persoane având legătură cu atentatele din Paris au fost arestate în Bruxelles, în cartierul Molenbeek, unde au mai locuit în trecut și alți teroriști.

 

Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.

 

 

A fost identificat unul dintre teroriști

 

Unul dintre atacatorii de la Bataclan este Ismail Omar Mostefai, născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, provine dintr-o familie emigrată din Algeria și avea doi frați și două surori.

 

Ar fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.

 

Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis.

 

Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

 

"El a făcut obiectul unei fișe S în 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost niciodată implicat într-un dosar de filieră sau asociație criminală în legătură cu o organizație teroristă", a explicat procurorul general al Parisului, precizând că nu a fost niciodată încarcerat.

 

Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.

 

Locuințele celor două rude ale lui Omar, în Romilly sur Seine (Eure et Loir) și în Bondoufle (Essonne), au fost percheziționate sâmbătă.

 

Fiind vorba de un caz de terorism, cei doi ar putea fi reținuți până la 96 de ore înainte de a fi trimiși în fața unui judecător. Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate.

 

Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. "Este o nebunie, un vis urât", ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor "certuri în familie", dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.

 

Este verificată posibilitatea ca unul dintre teroriști să fie refugiat

 

Potrivit Europe 1, care citează surse de la Institutul Medico-Legal din Paris, vârsta celor șapte teroriști care au comis atentatele de vineri seară din Paris, ar oscila între 15 și 18 ani.

 

 Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat sâmbătă în ediția electronică publicația spaniolă ABC.

 

Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.

 

Un pașaport sirian și altul egiptean au fost descoperite asupra unora dintre autorii atacurilor din Paris.

 

Pașaportul sirian a fost găsit în apropierea cadavrului unuia dintre atacatorii kamikaze dela Stade de France, dar nu se știe încă dacă aparține sau nu respectivului atentator.

 

Potrivit guvernului grec, deținătorul documentului sirian se înregistrase în octombrie, la sosirea pe insula greacă Leros.

 

Ahmad Almohammad, 25 de ani, ar fi intrat în Grecia pe 3 octombrie, iar câteva zile mai târziu a trecut prin Serbia, scrie Blic.

 

Ziarul nu divulgă sursa imaginii pașaportului, dar afirmă că agențiile de securitate franceze au cerut asistență din partea Serbiei și acces la baza ei de date ale migranților.

 

Potrivit cotidianului, sosirea lui Almohammad a fost înregistrată de autoritățile elene pe 3 octombrie. El a intrat în Serbia din Macedonia pe la Presevo la 7 octombrie și a fost aici înregistrat.

 

În centrul de primire a refugiaților de la Presevo, el a cerut în mod oficial azil, o practică comună, dar în curând a plecat în Croația, potrivit Blic.

 

Cotidianul din Zagreb Vecernji List a informat că același bărbat a trecut în Croația din Serbia și s-a înregistrat la centrul Opatovac pe 8 octombrie. Numele lui nu a declanșat o alertă, ceea ce înseamnă că el nu era etichetat pe plan internațional ca suspect, afirmă ziarul croat.

 

Serbia și Croația fac parte amândouă din ruta migrației din Balcani, prin care sute de mii de oameni, mulți dintre ei refugiați din zone de război din Orientul Mijlociu, au trecut în drumul lor spre Europa de Vest, amintește DPA.

 

Legătura din Muntenegru

 

Premierul Bavariei a declarat sâmbătă că poliția germană are indicii pentru a susține că un bărbat arestat la începutul lui noiembrie avea legătură cu teroriștii implicați în atacurile de vineri seara de la Paris.

                                           

Bărbatul, din Muntenegru, avea în mașină explozibili (200 de grame de TNT), grenade de mână și mitraliere Kalashnikov.

 

Datele din GPS au arătat că el se îndrepta spre Franța.

 

Nu au fost oferite mai multe informații și nu există confirmarea că legătura este reală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22