Cei 21 de ministri din Cabinetul de tehnocrati al lui Dacian Ciolos

Iulian Popescu | 15.11.2015

Dacian Cioloș și-a prezentat cei 21 de tehnocrați aleși pentru a se ocupa de guvernarea României pe parcursul următorului an. Cei mai mulți sunt necunoscuți publicului larg, dar au o carieră solidă în spate. Ca o noutate trebuie menționat și numărul mare de femei din componența lui.

Pe aceeași temă

 

1. Ministerul Economiei: Costin Grigore Borc

 

Costin Borc (49 ani). Are un doctorat în economie de la Universitatea din Wisconsin Madison din Statele Unite şi este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti, cu specializarea în energetică.

 

A fost consilier coordonator al premierului Radu Vasile în anii 1998-1999.

 

Și-a început activitatea în cadrul grupului Lafarge în Statele Unite, după care a condus timp de patru ani activitatea de agregate şi betoane din România, iar în perioada 2008-2013 a fost CEO al Lafarge Serbia, scrie Gândul.

 

2. Ministerul Finantelor: Anca Paliu Dragu

 

Anca Paliu Dragu, economist la Comisia Europeana, este noul ministru al Finantelor Publice.

 

Dragu a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013), din 2013 fiind analist economic la Comisia Europeana. Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul BNR. 

 

 

Este licentiata in Finante-Banci, ASE, si in Politici Publice si Integrare Europeana - SNSPA. De asemenea, are un program de studii avansate de Economie si Afaceri Internationale la Universitatea George Washington, si a obtinut titlul de doctor in finante de la ASE.
 

3. Ministerul Dezvoltării: Vasile Dâncu

 

Vasile Dîncu este un politician apropiat PSD, unul dintre liderii Grupului de la Cluj, alături de George Maior şi Ioan Rus, de profesie sociolog. A fost senator PSD intre 2004-2008. Dîncu a detinut diferite functii de conducere in PSD intre 2000-2007, fiind ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) și șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (2003-2004).

 

 

După demisia lui Victor Ponta din funcţia de Prim Ministru, numele său a fost vehiculat ca posibil candidat pentru aceasta functie.

 

Dincu deține Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București, dar și la Facultatea de Sociologie și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

 

4. Ministerul Agriculturii: Achim Irimescu

 

Achim Irimescu, ministru-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles, este noul ministru al Agriculturii.

 

 

Irimescu este de asemenea șeful secției Agricultură si reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014, transmite Agerpres.

 

Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care și-a dorit mai mult un tehnician pe acest post decât un membru de partid. El a coordonat cele două Agenții de Plăți care gestionau fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, și relația cu direcțiile tehnice din cadrul Comisiei Europene.

 

Achim Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 și până a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

 

5. Ministerul Fondurilor Europene: Aura Raducu

 

Aura Raducu, expert in finantari europene si internationale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), este noul ministru al Fondurilor Europene.
 

Aura Raducu are o bogata experienta in problematica fondurilor europene. Inainte de BERD, ea a lucrat ca manager de program si politici UE in Directia Generala Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene. 

 

Aura Raducu, expert in finantari europene si internationale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), este noul ministru al Fondurilor Europene in guvernul Ciolos. In anul 2014, la un seminar orgaizat de Freedom House, ea se exprima pentru o reforma administrativa de jos in sus, pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

 

"Avem o absorbtie asa de mica de fonduri structurale pentru ca avem o faramitare administrativa in mici comune si orase. Este structura cea mai nepotrivita pentru fondurile structurale. Este nevoie de o reforma administrativa de jos in sus, mai intai cu schimbari la nivel de comune", a spus ea,  la seminarul Jurnalisti in dialog, al Freedom House, in anul 2014.

 

6. Ministerul Afacerilor Externe: Lazar Comanescu

 

​Lazar Comanescu, actual consilier prezidential al presedintelui Iohannis, este noul ministru al Afacerilor Externe.

 

 

Comanescu a mai fost ministru al Afacerilor Externe in 2008, iar din februarie 2015 este consilier pe politica externa al presedintelui Iohannis. El a fost si ambasador in Germania. Comanescu este diplomat de cariera, avand si functia de secretar de stat in MAE la un moment dat. Doctor in relatii internationale, Lazar Comanescu lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe din 1972.
 

7. Ministerul Energiei: Victor Grigorescu

 

Victor Grigorescu, membru in Consiliul de Administratie al Electrica, este noul ministru al Energiei. Grigorescu a fost numit administrator la Electrica din pozitia de consilier al fostului ministru delegat pentru energie Razvan Nicolescu. In perioada 2007-2011, a ocupat pozitia de secretar II in cadrul reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, sectia comerciala, cu responsabilitati in domeniul politicii comerciale comune a UE. De asemenea, a fost expert in cadrul Ministerul Economiei si Comertului, in timpul mandatului lui Codrut Seres.
 

 

Pana sa ajunga consilier al fostului ministru Razvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializata in consultanta in domeniul politicilor publice. Din aceasta postura a consiliat clienti din domniul privat abordand, intre altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH.
 

Este absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept.

 

8. Ministerul Apararii: Mihnea Motoc

 

Mihnea Ioan Motoc este noul ministru al Apararii. Motoc este în prezent ambasadorul României în Marea Britanie.

 

Motoc a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, apoi a urmat studii post-universitare în drept internațional privat la Facultatea de Drept a Universității din Nisa și studii de masterat în drept internațional public și comparat la George Washington University. (Sursa: Wikipedia)

 

 

A lucrat ca procuror stagiar la Procuratura din Bolintin Vale și apoi la Procuratura sectorului I din București. In anii '90 s-a angajat în Ministerul Afacerilor Externe. Motoc a fost director al Departamentului Uniunea Europeană (1996-1997) și șef al Departamentul pentru Afaceri Europene și Euro-atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO,OSCE și alte organizații regionale (1997-1999).

 

A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos și reprezentant permanent pe lângă Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). In 2003 Mihnea Motoc a devenit ambasador extraordinar și plenipotențiar și reprezentant permanent al României pe lângă ONU, în 2008 devenit ambassador și șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE. Pe 18 noiembrie 2014, a devenit ministru de externe. In aprilie 2015, a fost numit ambasador al României în Marea Britanie.

 

9. Ministerul Justitiei: Cristina Guseth

 

Cristina GUSETH este noul ministru al Justitiei.  directorul fundaţiei Freedom House România. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România. Din 1998, este director al Freedom House România, fundaţie care organizează concursul „Tânărul Jurnalist al Anului”, susține jurnalismul de investigație și derulează proiecte de pregătire a magistraților în achiziţii publice, concurenţă, confiscare extinsă, relația cu media, integritate și politici anticorupție. Între 2005-2007 a coordonat relaţiile media ale Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

 

 

10. Ministerul Educatiei-Adrian Curaj

 

Adrian Curaj (57 de ani) , director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern si aflata sub asediul comisiei de invatamant din Senat care incearca sa o desfiinteze sau reorganizeze de mai bine de 1 an, Adrian Curaj este profesor la Automatica - Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educatia tertiara, pe politici in stiinta si inovare.

 


Adrian Curaj este din 2010 directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Este profesor la catedra Managementul Cercetarii si Director al Centrului de Management Strategic si Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior la Universitatea Politehnica din Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica (SNSPA), potrivit site-ului Fundatiei Universitare a Marii Negre.
 

In 1983 a absolvit Electronica si Telecomunicatii, iar in 1998 a obtinut titlul de doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In perioada 2001-2003 a urmat un master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle, in 2002-2003 a obtinut un certificat in Administrarea Afacerilor la aceeasi institutie, de data aceasta in parteneriat cu Kennesaw State University, iar in 2007 a obtinut un certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare.

 

11. Ministerul Transporturilor- Dan Marian Costescu

 

A înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess - und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România).

 

 

"A fost responsabil individual sau în echipe complexe, pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat, ori autoritatea tutelară a unor companii precum: Romvag (România), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER)", se arata într-un comunicat al CFR.

 

12. Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii

 

 

Din 2000 este conferenţiar la Catedra de Limba şi Literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, iar din 2001 Director al Centrului de cercetare «Fundamentele Modernităţii Europene» al Universităţii din Bucureşti.

 

Între 2006 și 2011 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg.

 

A fost director al mai multor granturi de cercetare.

 

13. Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale

 

Este unul dintre foştii lideri ai tinerilor ţărănişti, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom, din februarie anul acesta, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

 

 

Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda.

 

14. Ministerul Mediului - Cristiana Pașca Palmer

 

 

Cristiana Pașca Palmer a absolvit Facultatea de Științe Naturale din cadrul Universității București, în 1996. A urmat apoi un master de Știință, Sisteme Ecologice și Management al Capitalul Natural, în cadrul aceleiași universități (1996-1997).

 

Și-a continuat studiile în străinătate, absolvind un master în Administrație Publică la Universitatea Harvard — Kennedy School of Government.

 

Cristiana Pașca Palmer este autoarea volumelor ''Romania Redux as viewed from Harvard'' și ''Caves Beyond Time''.

 

În prezent, este șef al unității de mediu din cadrul Comisiei Europene.

 

15. Ministerul Sportului: Elisabeta Lipă

 

Elisabeta Lipă este noul ministru al Sportului. Lipa este o canotoare română, maestră emerită a sportului. A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României.

 

Este președinte al Federației Române de Canotaj și președinte al Clubului Sportiv Dinamo București.

 

 

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federația internațională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX.

 

In 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general) (sursa: Wikipedia)

 

16. Ministerul de Interne: Petre Tobă

 

Petre Toba este inspector general al Politiei Romane, functie cu rang de secretar de stat din mai 2012, numele sau aparand in 2014 intr-un scandal in care au fost implicati Victor Ponta si baronul de Mehedinti Adrian Duicu, scrie Hotnews.

 

Dacian Ciolos l-a prezentat ca propunere la MAI subliniind cariera sa indelungata in domeniu, lucru aratat si de CV-ul lui Petre Toba.

 

 

Anterior (martie-mai 2012) a fost secretar de stat in MAI, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, iar intre martie 2011 si martie 2012 a fost secretar general adjunct al MAI, se arata in CV-ul ublicat pe site-ul Politiei. 

 

El a mai fost Inspector general intre 2009 si 2010 si adjunct al sefului Politiei Romane in perioada 2007-2009. Intre 2003 si 2007 a ocupat functii de conducere in directia de politie a Capitalei. 

 

Potrivit CV-ului este Doctor in Stiinte militare si Informatii al Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”.

 

In 1989 a absolvit Facultatea de Masini si Utilaje pentru Constructii iar in 2000 a terminat facultatea de drept din Academia de politie “A.I. Cuza." 

 

Numele lui Petre Toba a fost implicat, in iunie 2014, intr-un scandal privind faptul ca seful politiei romane a fost convocat la Guvern, la chemarea lui Victor Ponta, pentru a discuta cu baronul de Mehedinti Adrian Duicu.

 

Intr-un referat DNA se mentiona, printre altele, "declaratia martorului Toba Petre, inspectorul general al Politiei Romane, din care rezulta faptul ca s-a intalnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian in sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urma a facut 'aprecieri pozitive' la adresa inculpatului Ponea Constantin Stefan (fostul sef al Politiei Mehedinti, n.r.)”. 

 

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Stefan, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Stefan un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Toba Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a numitului Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord", se arata in referatul procurorilor.

 

17. Ministerul Sănătății - Alexandru Baciu

 

Andrei Baciu a terminat Facultatea de Medicina in Bucuresti in 2011. In prima jumatate a acestui an a urmat un program de 4 luni de formare in management spitalicesc la Scoala Nationala de Sanatate Publica din Bucuresti. In domeniul managementului sanitar experienta sa mai include un program de formare la Open University din Marea Britanie, finalizat in iulie 2014.

 

Andrei Baciu a terminat liceul militar din Alba Iulia in urma cu zece ani. Din ianuarie 2012 pana in martie 2012 a fost rezident in sectia de chirurgie cardiaca a Spitalului Fundeni, apoi a lucrat doi ani in acelasi domeniu ca medic rezident in Spitalul Universitar din Rouen, Franta. Din august 2014 a revenit in Romania unde a efectuat stagii de chirurgie generala la Spitalul Universitar din Bucuresti si de chirurgie toracica la Institutul "Marius Nasta".

 

18. Ministerul Muncii - Claudia Moarcăș

 

Claudia Moarcas Costea este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept, in domeniile Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale si Drept social european. In 2001-2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului, in 2001 fiind si secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe.

 

A fost sefa de promotie la facultatea de Drept si este doctor in drept.

 

Potrivit CV-ului ea a activat anterior tot in cadrul unitatii de invatamant superior din 1991, fiind pe rand, preparator, asistent, lector si conferentiar universitar.

 

De asemenea, din 2011 este director al Departamentului de drept privat din facultatea de drept.

 

In CV, Claudia Moarcas Costea mentioneaza ca a fost, in 1998 si 2014, profesor invitat la celebra universitate Sorbona.

 

Intre 2002 si 2008 a fost consultant Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale din cadrul ONU.

 

In martie anul acesta a fost printre cele trei nominalizari in urma interviurilor sustinute la Ministerul Justitiei, pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

 

19. Violeta Alexandru - ministru delegat pentru Consultare publica si dialog social

 

Este in prezent directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP). Violeta Alexandru are 40 de ani si a absolvit Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti.

 

Institutul pentru Politici Publice, condus de Violeta Alexandru, este unul dintre cele mai active ONG-uri ce militeaza pentru cresterea calitatii proceselor de elaborare a politicilor publice in Romania.

 

 

IPP desfasoara activitati de cercetare, de advocacy si de promovare in domenii precum: reforma administratiei publice, transparenta institutiilor, integritatea alesilor si a functionarilor, IPP este una dintre cele mai obiective dar si incisive organizatii din Romania, fiind recunoscuta ca o autoritate in domeniile sale de excelenta, potrivit prezentarii postate pe site-ul organizatiei.

 

Alaturi de departamentele de cercetare in domeniile sale de referinta, in cadrul IPP s-au dezvoltat, pornind de la expertiza interna, doua divizii specializate care ofera astazi servicii beneficiarilor si clientilor din sectorul public (autoritati publice centrale si locale - ministere, primarii, consilii judetene) dar si privat (camere de comert, companii, organizatii interne si internationale).

 

20 Dan Stoenescu - Ministrul pentru românii de pretutindeni

 

 

A absolvit Austin College din Texas, SUA, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale (2003) și, în 2005, a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie.

 

A mai urmat cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are un doctorat în Științe politice, acordat de Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind ''Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987''.

 

A urmat cursuri la European Security and Defence College la Bruxelles, Netherlands Instititute of International Relations Clingendael la Haga, Institutul Matías Romero la Ciudad de Mexico și Institutul Saifi pentru limba arabă în Beirut.

 

A predat cursuri la Universitatea din București și la Institutul Diplomatic Român. A scris mai multe cărți, eseuri și articole despre Lumea Arabă și Orientul Mijlociu. Interesele sale academice includ naționalismul arab, identitatea islamică, Hamas, Hezbolah și Frăția Musulmană. Pe parcursul carierei sale, a militat pentru drepturile românilor din diaspora și pentru păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor.

 

A lucrat, la Cairo, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația Internațională pentru Migrație.

 

A lucrat, în calitate de diplomat, la Madrid și la Beirut și a fost președinte al European Union National Institutes for Culture în Liban, pentru două mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Român.

 

În 2000, s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică.

 

Vorbește spaniolă, franceză, italiană, engleză, portugheză și arabă.

 

21. Cristian Ciprian Bucur - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul

 

 

Ciprian Bucur este şef de serviciu la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

 

El este preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

 

De asemenea, absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Ciprian Bucur este membru al Uniunii Naţionale a Juriştilor din România, Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale şi Societăţii Cultural Patriotice “Avram Iancu”.

 

În anul 2006, a moştenit un teren intravilan în judeţul Bacău, potrivit declaraţiei sale de avere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22