Pe aceeași temă
Liderul miscarii: Califul Abou Bakr al-Baghdadi
SI este condus de Abou Bakr al-Baghdadi, proclamat in iunie 2014 "calif" al teritoriilor cucerite in Siria si in Irak. Responsabilitatile actiunilor militare si administrative ale "califatului" sunt insa impartite intre mai multi lideri, aflati la Raqqa si Mosul, fiefurile SI in Siria si Irak.
Baghdadi este cel care ia deciziile strategice. "Operatiunile sunt dupa toate aparentele executate de comandanti la ordinele lui Baghdadi", subliniaza Harleen Gambhir, de la Institute for the Study of War, conform Hotnews.
Agenti cu legaturi in SI au "incercat sa atace Europa in mai multe randuri in acest an. Atacurile de la Paris reprezinta pentru ei un succes si nu un eveniment unic care a cerut permisiunea speciala a lui Baghdadi".
Recrutarea adeptilor
Pentru recrutarea adeptilor, SI utilizeaza o masina de propaganda foarte dezvoltata, producand inregistrari video, fotografii si declaratii privind activitatile sale, pentru a atrage noi recruti. Un mare numar de suporteri disemineaza aceste materiale online.
Pentru o operatiune de genul celei din Paris, era esentiala prezenta un agenti cu legaturi in Europa. SI "a ales cel mai probabil sa foloseasca luptatori externi europeni pentru a lansa atacuri ca cele din Paris, deoarece acesti luptatori mentin conexiuni cu retele radicale si criminale din tarile lor", spune Harleen Gambhir. "Aceasta retea ajuta la furnizarea de arme si logistica necesare unei aplicatiuni ca cea din Paris", afirma ea.
Surse de finantare
SI jefuieste teritoriile cucerite si impune taxe populatiei locale. La acestea se adauga contrabanda cu petrol si antichitati sau rascumpararile pentru eliberarea de ostatici. Potrivit unei anchete Financial Times publicata in octombrie, doar traficul cu petrol aduce SI 1,5 milioane de dolari pe zi, la un pret mediu al barilului de 45 de dolari.
Functionarea SI "este diferita de cea a al-Qaeda", subliniaza Matthew Levitt, fost responsabil al Trezoreriei americane, in prezent la Washington Institute. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in subordine "un teritoriu mare si poate impune taxe populatiei, forme de extorsiune si tot genul de activitati criminale". Dar "tipul operatiunilor ca cea pe care am vazut-o la Paris sunt probabil finantate din fonduri independente, provenind in special din activitati criminale", explica el.
Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Banii provin atât din surse proprii (vânzarea de petrol), cât și din donații. Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, luni, într-un discurs la reuniunea grupului G20, că gruparea teroristă Stat Islamic primește bani din 40 de țări ale lumii, inclusiv din state membre ale G20, din care fac parte principalele 19 state industrializate ale lumii, precum și Uniunea Europeană. Putin a susținut că are această informație de la serviciile de informații ale Rusiei, arata Romania Libera.
Cine sunt donatorii
Daily Beast anunța in iunie 2014 că “aliații Americii finanțează ISIS”. Articolul anunța că gruparea ISIS este finanțată “de ani de zile de donatori bogați din Kuwait, Qatar și Arabia Saudită, trei aliați ai SUA care au agende duale în războiul împotriva terorii”.
Dintre cele trei state menționate, Arabia Saudită este și membră a G 20 – ceea ce ar confirma declarațiile de luni ale lui Putin. În paralel, un articol din publicația electronică egyptianstreets.com adăuga, pe lista țărilor donatoare, și Emiratele Arabe Unite.
Donatorii din zona Golfului oferă bani către ISIS, către Frontul al Nusrah (filiala din Siria a grupării al Qaida) și către alte grupări islamiste. Motivul aparent este că aceste formațiuni teroriste își asumă obligația de a proteja populația musulmană sunită din Siria de persecuțiile regimului Bashar al Assad, care ar reprezinta o minoritate șiită.
Kuwaitul, prin al cărui sistem bancar circulă banii spre grupările teroriste, este un stat predominant sunit. Banii care ajung să finanțeze terorismul au însă trasee mult mai complicate. “Donatorii din Kuwait colectează bani de la finanțatori din alte țări din zona Golfului, iar banii circulă prin Turcia sau Iordania, înainte să ajungă la destinația lor din Siria”, releva un raport american din decembrie 2013.
Turcia și Iordania sunt, ca și Arabia Saudită, aliați oficiali ai Statelor Unite. De multe ori însă, politica guvernelor pro-occidentale diferă de opțiunile liderilor musulmani locali. În această conjunctură, beneficiarii conflictului de interese sunt grupările teroriste, în primul rând ISIS.
Costul redus al atacurilor
La buna functionare a miscarii contribuie si faptul ca atacurile puse la cale in Europa costa in general destul de putin. Costul depinde de numarul de persoane implicate in executare si pregatire. "Nu sunt sume mari. Aceste lucruri nu costa mult", asigura Matthew Levitt. Operatiunea din Paris ar fi putut costa mai putin de 50.000 de dolari, crede acesta, in functie de numarul persoanelor implicate.