Occidentul ar putea sa-si reevalueze relatiile cu Rusia, in urma atacurilor de la Paris

Paul Cristescu | 19.11.2015

Statele Unite, Franța și Rusia au inceput sa-si coordoneze tot mai mult atacurile din Siria contra bazelor și infrastructurii Statului Islamic. Acest fapt ar putea duce la o reevaluare a pozitiei Rusiei, fapt care s-ar face simtit in Ucraina si in Europa de Est.

Pe aceeași temă

 

Președintele Barack Obama a declarat ieri că a avut „discuții repetate” cu Vladimir Putin despre posibilitatea ca ţările lor să coopereze militar mai strâns în Siria. „Problema, în incursiunile lor militare inițiale în Siria a fost că au fost mai preocupați să îi ofere susținere președintelui Assad. Dacă își schimbă centrul de interes și se concentrează asupra amenin­țării principale, care este ISIS, atunci acesta este lucrul pe care dorim să îl vedem” a spus Obama, conform Romania Libera.

 

SUA ar fi pregătite deci să coopereze îndeaproape cu Rusia în lupta împotriva ISIS și sa răspunda solicitării din ajun a președintelui francez, Francois Hollande, care făcuse apel la formarea unei „mari și singure coaliții antiteroriste”. Neintelegeri raman in continuare in privinta lui Assad, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, calificand drept „inacceptabilă” con­diționarea formării unei coaliții antiteroriste de plecarea de la putere a lui Assad.

 

Franta ar putea reevalua cazul Assad

 

Franța a cerut de la bun inceput îndepărtarea președintelui sirian de la putere înainte de a discuta tranziția politică, poziție sustinuta și de Washington și de Londra. În cazul în care Hollande se va răzgândi și va considera, sub presiunea internă, că distrugerea ISIS a căpătat precedent ­după atacurile de vineri, atunci americanii și britanicii se vor replia la rândul lor și obstacolele din calea alianței anti-teroriste Occident-Rusia vor fi îndepărtate.

 

Marți seara, avioanele franceze au lansat un al treilea val de atacuri asupra „capitalei” statului islamic, orașul sirian Raqqa, în vreme ce rușii au lansat atacuri cu bombardiere și rachete de croazieră asupra aceleiași regiuni în timpul zilei. Pentru prima oară din septembrie, de când au declanșat campania din Siria, notează Wall Street Journal, rușii i-au notificat marți pe americani în avans cu privire la atacuri și la ținte.

 

În aceeași zi, Hollande i-a telefonat lui Putin pentru a discuta posibilitatea elaborării unor planuri militare comune care ar urma să fie discutate săptămâna viitoare. la rândul său, Putin le-a cerut public militarilor ruși să își coordoneze acțiunile cu francezii după ce portavionul Charles de Gaulle va ajunge în regiune. ‘

 

Hollande merge marțea viitoare la Washington și joi la Moscova pentru a discuta despre Marea Coaliție și, cum rușii rămân deciși să nu accepte îndepărtarea lui Assad, este foarte posibil să obțină concesii din partea unei Franțe aflate sub asediu terorist.

 

O schimbare radicală de poziție din partea Franței nu este de neimaginat. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a remarcat pentru România liberă că deja în politica externă a Franței a avut loc o schimbare majoră după atacurile de vineri.„Franța - observă Diaconescu, obișnuia să fie extrem de scrupuloasă și de fermă în ceea ce privește respectarea dreptului internațional și obținerea unui mandat din partea ONU pentru intervențiile militare în străinătate. Evident, atacurile din Siria arată că nu au mai așteptat să obțină madat de la ONU și au acționat la fel cum au făcut și americanii înaintea lor”. Dacă sursa de legitimitate legală nu mai este ONU, atunci aceasta va trebui să fie Marea Coaliție pe care Hollande dorește să o formeze.

 

Rusia, Ucraina si Europa de Est

 

Realizarea Marii Alianțe antiteroriste și pivotul strategic occidental spre Rusia ar putea lăsa deschisă calea unor concesii occidentale în privința situației din Ucraina și a acțiunilor agresive ale Moscovei în Europa de Est, arata Romania Libera.

 

Întrebat dacă o coaliție Vest-Est care se va concentra asupra Orientului Mijlociu se va traduce printr-o pierdere a interesului Occidentului pentru Europa de Est și o toleranță mai mare față de Rusia în această regiune, Diaconescu a raspuns: „Da. Acest lucru se va întâmpla. Recu­noașterea de către Putin a faptului că avionul prăbușit în peninsula Sinai a fost doborât de teroriști reprezintă o reconoaș­tere indirectă a pericolului pe care îl reprezintă ISIS. Putin și-a deschis în acest fel o poartă spre Occident care până acum îi era închisă. În măsura în care pericolul ISIS va fi considerat mai mare decât pericolul rus, Putin va păși pe această poartă și va fi primit cu brațele deschise.

 

Aflată la Berlin, la o conferință dedicată securității, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, a asigurat în discursul său că „În calitate de aliați NATO, susținem acele State de la granița de Est a Alianței care sunt îngrijorate că ar putea deveni următoarele victime ale Kremlinului”. Prezența noastră militară continuă pe uscat, pe mare și în aer în Polonia, România, Bulgaria și statele Baltice reprezintă un mesaj de descurajare puternic” la adresa Rusiei.

 

Nuland a cerut de asemenea menținerea sancțiunilor legate de Ucraina până când acordurile de la Minsk vor fi implementate pe deplin și a celor legate de Crimeea până când peninsula va fi retrocedată Ucrainei. Reînnoirea sancțiu­nilor europene la adresa Rusiei vor fi discutate la summitul din decembrie al Uniunii Europene. În funcție de decizia ca va fi luată vom putea să apreciem cât de mult a înclinat balanța geopolitică în favoarea Moscovei. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22