Statele UE, acord pentru intarirea controalelor la frontierele Schengen, releva un draft

Tudor Despina | 19.11.2015

Spatiul Schengen ar putea sa-si intensifice controalele la granitele exterioare in urma atacurilor teroriste din Paris. Ministrii de interne din UE pregatesc un acord in acest sens, vineri, potrivit unui draft prezentat de Reuters.

Pe aceeași temă

 

Documentul in cauza pe care il citeaza jurnalistii agentiei internationale reflecta solicitarea Frantei pentru o intarire a controalelor la granitele exterioare ale zonei Schengen care reuneste 26 de state, mare parte dintre ele fiind membre ale Uniunii Europene. Exceptie fac Romania, Bulgaria, Marea Britanie, Irlamnta, Croatia si Cipru.

 

Ministrii de Interne vor cadea de acord asupra “implementarii imediate de controale sistematice si coordonate necesare la granitele externe, incluzand persoane care se bucura de dreptul la libera miscare”, se arata in concluzia draftului de la intalnirea sefilor de la Interne.

 

In mod normal, cetatenii din spatiu Schengen prezinta documentele la intrarea si iesirea din zona, fortele de ordine verificand vizual actele. In urma noii propuneri, controalele ar urma sa primeasca un upgrade astfel incat documentele sa treaca prin filtre din bazele de date de securitate.

 

Modificarile ar urma sa intre in vigoare pana in Martie 2016 si vor presupune “conexiuni electronice la bazele de date relevante ale Interpol” la toate punctele de trecere de pe frontiera externa a Schengen. Totodata vor fi implementate screeninguri automate ale documentelor de calatorie.

 

Informatii privind un lobby facut de Paris in Europa pentru modificarea cel putin temporara a conditiilor acordului Schengen au aparut la scurt timp dupa atacurile teroriste din capitala Hexagonului.

 

Luni a aparut in presa informatia pe surse potrivit careia Franta va cere suspendarea efectiva a acordului de libera circulatie Schengen. Este o masura radicala care vine ca reactie la atacurile brutale de vinerea trecuta din capitala Paris. Cu aceasta cerinta va merge delegatia franceza la un summit al ministrilor de interne din UE care va fi organizat vineri.

 

Francezii vor presa puternic ca toata lumea sa reinstituie controalele la frontiere, in special Belgia, dar si in zona euro. Va fi o suspendare temporara a acordului”, au spus sursele diplomatice citate de Telegraph.

 

Totusi, chiar daca Europa ramane – tehnic – in limitele acordului, solicitarile franceze vor testa Schengen-ul la limita, a explicat europarlamentarul socialist si seful Comitetului pentru Justitie si Libertati Civile din Legislativul european, Claude Moraes.

 

Codul iti permite o doza de flexibilitate. Hollande va impinge aceasta flexibilitate a spatiului Schengen pana la un punct neatins pana acum”, a adaugat acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22