Ministerul Justitiei trimite Parlamentului cererea DNA de arestare a senatorului Dan Sova

Tudor Despina | 19.11.2015

Procurorii DNA cer retinerea si arestarea senatorului PSD, Dan Sova, pentru trafic de influenta la directorul CET Govora, de la care ar fi primit mita de 100.000 euro. Directorul CET Govora a fost retinut pentru 24 de ore de procurori.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Ministerul Justiției a transmis Parlamentului cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, acuzat într-un nou dosar de trafic de influență, transmite Agerpres.

 

UPDATE: Procurorul general Tiberiu Nițu a trimis ministrului Justiției cererea DNA însoțită de referatul cauzei în baza cărora să solicite Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, anunta Agerpres.

 

UPDATE: DNA cere retinerea si arestarea senatorului Dan Sova, acuzat de trafic de influenta intr-un nou dosar. Procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Kovesi, a sesizat procurorul general al Romaniei in vederea transmiterii unei solicitari catre seful Senatului pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sova.

 

Procurorii anticoruptie sustin ca Dan Sova a primit 100.000 de euro de la un denuntator pentru ca senatorul sa-si traficheze influenta pe care o avea la directorul general al centralei de energie termica CET Govora SA, Mihai Balan. DNA l-a retinut astazi pentru 24 de ore pe Mihai Balan, directorul CET Govora, el fiind cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata.

 

In iunie 2015, Senatul a votat, pentru a doua oara, impotriva arestarii lui Dan Sova in dosarul Turceni.

 

 

Revista 22 prezinta comunicatul DNA:

 

În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

 

Concret, inculpatul Șova Dan-Coman i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova Dan-Coman a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

 

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.
În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

 

În aceeași perioadă, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.

 

În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcția de director general al CET. În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcția de director general al CET Govora.

 

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro.

 

Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.

 

În sarcina inculpatului Bălan Mihai s-a reținut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocați două contracte și, în perioada ianuarie 2012 – august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora și a produs o pagubă patrimoniului societății în cuantum de 1.301,410 lei”, sustin procurorii anticoruptie. Anchetatorii urmeaza sa il prezinte pe Mihai Balan, vineri, la Inalta Curte cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

 

Sova nu e la primul dosar

 

Senatorul PSD mai este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA. E vorba despre cauza complexurilor energetice Rovinari si Turceni. Aici, procurorii anticoruptie il acuza pe Sova de fals in inscrisuri sub semnatura private, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Tot in acel dosar, fata de Sova sunt dispuse acte de urmarire penala pentru complicitate la abuz in serviciu. Alaturi de Sova, in dosarul Rovinari-Turceni e urmarit penal si fostul premier Victor Ponta.

 

In 16 Noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins exceptiile ridicate de avocatii fostului premier in cauza Rovinari-Turceni. Curtea Suprema a dispus inceperea judecatii in dosar.

 

Prin exceptiile ridicate de apararea lui Victor Ponta s-a incercat retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea anchetei. In fapt, s-a incercat o simpla amanare a cursului judiciar. In acest dosar, fostul premier al Romaniei e acuzat de fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. In aceste conditii, Curtea Suprema a dispus inceprea judecatii in cauza. Totusi, decizia ICCJ nu e definitiva, iar apararea are la dispozitie trei zile pentru a face contestatie.

 

In dosarul Rovinari-Turceni, procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

 

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22