Mali. Cel putin 27 de morti intr-un atac terorist revendicat de al-Qaeda

Paul Cristescu | 20.11.2015

Un atac armat are loc la Bamako, capitala statului african Mali. Trei bărbați înarmați au luat 170 de persoane ostatice la Hotelul Radisson, după ce au atacat clădirea. Barbatii au strigat Allahu Akbar si au eliberat pana acum mai multi ostatici care au recitat versete din Coran.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Cel putin 22 de ostatici au fost ucisi de catre jihadisti, potrivit unor surse din serviciile de securitate. Initial se vorbea de 18 persoane.

 

UPDATE: Luarea de ostatici s-a incheiat.

 

Toti ostaticii ramasi in cladirea hotelului Radisson Blu din Bamako, Mali, sunt acum in siguranta, fiind scosi afara de fortele de interventie, a spus consilierul ministerial Amadou Sangho, potrivit Reuters. “Oamenii au fost preluati de autoritatile civile”, a spus oficialul. CNN citeaza un colonel ar armatei din Mali care a confirmat si el recuperarea tuturor ostaticilor ramasi in viata din hotel. Mai devreme, comandouri speciale au luat cu asalt hotelul, acolo unde indivizi inarmati tineau sub amenintarea armelor 170 de persoane, inclusiv mai multi cetateni straini.
 


(Foto: Reuters)

Potrivit oficialilor ONU, ar fi fost vazute 27 de corpuri in hotelul Radisson. Ar fi vorba despre 12 cadavre in subsolul cladirii si alte 15 la etajul al doilea, un oficial ONU a spus sub protectia anonimatului, citat de The Guardian. Trupele ONU ajuta autoritatile locale in aceasta criza. Reuters scrie ca atentatul a fost revendicat de o grupare jihadista afiliata la reteaua al Qaeda.

 

Mai mult de 80 de ostatici au fost eliberati in urma operatiunii lansate de fortele speciale din Mali. Atacatorii suspectati a fi militanti islamisti inca detin sub amenintarea armelor peste 100 de civili – oaspeti ai hotelului Radisson Blu si membri ai personalului, scrie Deutsche Welle. Potrivit televiziunii publice din Mali, fortele speciale au luat cu asalt hotelul si au eliberat multi dintre ostatici. “Potrivit informatiilor noastre, 125 de oaspeti si 13 angajati inca sunt tinuti captivi in cladire”, arata televiziunea ORTM.
 


(Foto: Deutsche Welle)

Fortele speciale americane sunt implicate in operatiunea de salvare a ostaticilor din hotel, potrivit CNN care citeaza Comandamentul Statelor Unite pentru Africa. Intre timp, mai multi civili au fost eliberati din hotel. Turkish Airlines spun ca sase membri ai companiei aeriene turce au fost eliberati. Totusi, inca un membru al staff-ului ramane inauntru. Alti sapte algerieni au fost eliberati, transmit agentiile internationale de stiri. CNN citeaza un oficial de la Natiunile Unite care spune ca sunt cel putin trei morti in urma luarii de ostatici. Britanicii de la The Guardian scriu ca din cladirea hotelului se aud focuri de arma, in timp ce soldatii incearca sa elibereze ostaticii.
 


(Hotelul Radisson / Foto: The Telegraph)
 

Un jurul orei 14, ora Romaniei, fortele de securitate au lansat un contra-asalt asupta hotelului din capitala Mali. Presedintele francez Hollande se afla in contact permanent cu autoritatile locale, incusiv cu presedintele statului, Ibrahim Boubacar Keita, transmite CNN. Vorbind presei din Paris, Francois Hollande a promis sa ofere sustinere pentru a rezolva criza din Mali. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, Jandarmeria franceza a confirmat trimiterea de forte speciale in Mali. Tot in jurul orei 14, ora Romaniei, un grup de 80 de ostatici a fost eliberat de atacatori.

 

❗️ #Bamako Flash info : départ de personnels du #GIGN pour le #Mali pic.twitter.com/vwOZipXO28

— GendarmerieNationale (@Gendarmerie) November 20, 2015

 

MAE transmite ca pana in acest moment nu exista informatii privind prezenta unor cetateni romani la hotelul Radisson din Mali
 

Fortele speciale din Mali se afla la locul atacului, iar Franta ofera sprijin logistic si informational, conform Reuters. Cel putin trei ostatici au fost ucisi, fortele de ordine au inceput asaltul.

 

Le Monde scrie ca acest hotel era considerat cel mai sigur din Bamako, aici fiind cazate VIP-urile, transmite Hotnews.

 

Potrivit postului FranceTv Info, este vorba de trei atacatori înarmați. Hotelul se află chiar în centrul capitalei Bamako, într-o zonă unde se află mai multe ministere și unde locuiesc diplomați străini. 'Dis-de-dimineață s-au auzit focuri de armă. Se pare că este vorba de o tentativă de a lua ostatici. Poliția se află la fața locului și încercuiește zona', a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, care a adăugat că poliția a creat un perimetru de securitate în jurul hotelului, transmite Agerpres.

 

(Foto: REUTERS/Adama Diarra)

 

Reuters scrie că există cel putin doi raniti, fiind vorba despre doi dintre paznicii hotelului. Dintre ostatici, 140 sunt clienti si 30 angajati.

 

Reuters transmite ca printre ostatici se afla mai multi cetateni francezi. Compania Turkish Airlines a anuntat ca 6 membri ai echipei sale sunt ostatici. In hotel s-ar afla de asemenea 7 cetateni chinezi.

 

Potrivit unor surse citate de Mali Actu, bărbați înarmați au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au intrat în hotel, care are 190 de camere. Schimbul de focuri 'are loc la etajul șapte, jihadiștii sunt pe cale să deschidă focul pe culoar', a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.

 

O sursă maliană în domeniul securității a declarat că atacatorii au intrat în incinta hotelului la bordul unui vehicul cu numere de înregistrare diplomatice.

 

Ambasada SUA la Bamako a scris pe Twitter că 'a aflat că este în desfășurare o operațiune cu focuri de armă la Hotelul Radisson' și le-a recomandat cetățenilor americani din capitala maliană să nu iasă pe stradă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22