Clasa politica de la Chisinau: fragmentata si lipsita de incredere publica

Tudor Despina | 23.11.2015

Scena politica din Republica Moldova se confrunta cu o stare generalizata de neincredere din partea populatiei. In ciuda faptului ca se afla intre primele optiuni in sondaje, partidele pro-ruse atrag la randul lor intentii de vot slabe si oscilante.

Pe aceeași temă

 

Renato Usatii, liderul Partidului Nostru, si socialistul Igor Dodon se situeaza pe primele locuri in intentia de vot in randul moldovenilor in ce priveste alegerile prezidentiale. Ambii atrag intre 17% si respectiv 15% din optiunile de vot, releva un sondaj citat de Agora.md.

 

In continuarea cifrelor prezentate o avem pe Maia Sandu cu putin peste 13% din intentiile de vot, aceasta fiind perceputa drept unul dintre politicienii pro-europeni. Studiul realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova arata ca toata clasa politica de la Chisinau e compromisa, in ciuda micilor diferente dintre numerosii actori.
 


(Socialistul Igor Dodon)
 

De altfel, mai putin de 50% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot au raspuns ca ar merge in mod sigur sa isi exercite dreptul, in timp ce 14% nu ar merge deloc la urne. In plus, in cazul unor alegeri parlamentare, formatiunile pro-Moscova ar castiga din nou: 16,4% ar vota cu socialistii lui Dodon, 15,2% cu Partidul Nostru, 6,8% cu PPEM, 6.7% cu PD, in timp ce PLDM ar atrage numai 2,5%, iar comunistii lui Voronin ar concentra 5,5%.

 

Situatia politica compromisa de la Chisinau se datoreaza unei lungi si ineficiente tranzitii ce a facut din tara vecina una dintre cele mai sarace din Europa. Iar recentul scandal al devalizarii sistemului bancar nu a facut decat sa creasca tensiunile sociale si sa scoata oamenii in strada, in semn de protest.

 

Occidentalizare de fatada

 

Un semnal de alarma trage si fostul comisar european pentru extindere si politica de vecinatate. Stefan Fule critica modul in care formatiunile pro-europene au inteles sa faca politica. “Sincer vorbind, nu am sesizat un spirit pro-european in randul guvernantilor si, ma ales, in actiunile pe care le intreprind”, a spus recent fostul oficial comunitar, potrivit sursei citate. Fule a explicat ca politicienii de la Chisinau au dezvoltat un obicei sa vorbeasca de guverne pro-europene, insa in final oamenii raman cu scandaluri publice.

 

Aceste neintelegeri intre partidele de la guvernare nu reprezinta nimic altceva decat o viziune marginala asupra necesitatilor oamenilor. De asemenea, pentru ca s-au creat asteptari prea mari despre ce reprezinta un parcurs pro-european al tarii, nu sunt surprins ca oamenii, nevazand rezultate concrete, sunt dezamagiti”, a adaugat fostul comisar.

 

Datele publicate in cadrul sondajului confirma un trend politic la Chisinau. Un alt sondaj publicat la inceputul lunii Noiembrie releva increderea pe care formatiunile pro-ruse o atrag Controversatul Renato Usatii cu al sau Partidul Nostru si socialistii lui Igor Dodon – ambii recunoscuti ca fiind apropiati de Moscova – atrag cele mai multe intentii de vot, potrivit sondajului.

 

Astfel, formatiunea lui Usatii ar primi 20% din optiunile de vot, in timp ce Dodon ar atrage 15%. Iar in ce-i priveste pe comunistii lui Vladimir Voronin, desi se afla in scadere, ar puncta 7% din votul alegatorilor, in cadrul unor eventuale alegeri. Asadar, peste 40% intentie de vot pro-Rusia. De cealalta parte, formatiunile asumate ca pro-occidentale nu stau foarte bine in intentiile de vot. Cel mai bine pare sa puncteze Partidul Popular European al fostului premier Iurie Leanca, pe locul trei cu 12% din voturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22