Amputarea istoriei recente în presă

Brîndușa Armanca 24.11.2015
SHARE 7

De același autor

Ideea de a reconstitui trecutul recent al României în forme jurnalistice trebuie încurajată.

 

În discuțiile cu studenții de la Jurnalistică, re­fe­rințele la istoria postdecembristă - Piața Uni­versității, mineriadele, conflictul interetnic de la Tg. Mureș, Alianța Civică, Proclamația de la Timișoara, primele gu­ver­ne etc. - produc adesea tă­ceri adânci. Numele unor pro­tagoniști ai evenimentelor de cotitură de după 1989 nu le mai spun nimic tinerilor zoriți să descifreze viitorul cețos. Manualele schilodite de obli­ga­țiile clientelare ale mi­nis­te­relor nu le-au fost de mare fo­los în liceu, iar deteriorarea vizibilă a sistemului educațional stimulează ig­noranța. La capătul studiilor așteaptă, fără con­diționări riguroase, o diplomă pentru fie­care. Iar pentru privilegiații politici, stă bonus un doctorat prêt-à-porter. Ideea de a re­con­stitui trecutul recent al României în forme jur­nalistice trebuie încurajată. Filme do­cu­men­ta­re, interviuri, portrete sau dezbateri la te­le­vi­zi­u­ne s-au mai văzut, mai ales în preajma unor aniversări sau comemorări. Nu este însă su­fi­ci­entă bifarea superficială a evenimentului, fiind­că există riscul ca istoria să fie rescrisă, vo­lun­tar sau involuntar. Google search nu aco­peră totul. Jurnaliștii au obli­gația de a se informa și de a utiliza infomația corect, în con­for­mi­tate cu adevărul fac­tual. Fiind­că amputarea is­to­riei, trans­for­marea ei într-un pretext pen­tru jocurile pre­zen­tului, pro­duce întotdeauna efecte toxice.

 

Cazul prezentatoarei emisiunii România 24 de la Digi 24, ca­re l-a întrebat pe Marian Mun­teanu dacă a fost prezent în Piața Universității, a fost nu atât o ga­fă, cât o mostră de ig­no­ranță, amplificată de lipsa documentării. Si­tua­ția jenantă s-a di­luat prin răspunsul ironic al protagonistului, „ei, treceam și eu pe acolo...“. S-a decis atunci o măsură de sancționare prin scoaterea tem­po­rară de pe post a jurnalistei. OK. Dar se poate greși mai mult de atât. Deși filler-ele difuzate pe Digi 24 sub genericul 1990. Anul zero sunt, de regulă, interesante și bogate în in­for­mație, ediția intitulată Cum s-a format Ali­an­ța Civică, cea mai mare or­ga­ni­zație ne­gu­ver­namentală din România, dă o pal­mă ade­vă­rului prin dozajul eronat al na­ra­țiunii de te­le­viziune. Repovestite din pers­pec­tiva pre­zen­tu­lui, prin montajul unor declarații și interviuri, constituirea și rolul Alianței Ci­vice sunt dis­tor­sionate printr-o omisiune pes­te care nu se poa­te trece: inițiatoarea și su­fle­tul Alianței Ci­vice a fost poeta Ana Blandiana. Ea apare în­tr-o secvență de câteva secunde, ca un per­sonaj care „trecea și el pe acolo“. În plus, de­cla­rația poetei este forfecată până la a deveni fă­ră înțeles. Se spune „A fost emo­ţionant pen­tru că s-a huiduit şi huiduielile erau atât de amplificate sonor, dar ne-am hotărât să vor­bim, după care au izbucnit niş­te urale, tehnic au vrut să ne intimideze şi când am ieşit, ne îmbrăţişau, ne intimidau şi ne spu­neau «pen­tru prima oară Poliţia i-a apă­rat pe ei, nu pe noi»“. Atât de puțin și ire­levant de la cel mai im­portant martor al cons­tituirii, în 15 no­iem­brie 1990, a unicei ini­ția­tive civice românești (de atunci și până azi), ca­­re a an­gre­nat zeci de mii de oameni în jurul unor idea­luri. Este greu de crezut că jurnaliștii canalului de știri nu știu ci­ne este Ana Blan­dia­na și ce rol a avut în zbu­ciumata naștere a de­mo­cra­ției ro­mânești. Să fie superficialitate, să fie o proas­tă în­țe­le­ge­re a ierarhiei vocilor, necesară pen­tru a res­ti­tui evenimentele în ade­­vărul lor? În plus, per­so­nalităților care au modelat is­to­ria, fără com­pro­misuri, cu ge­ne­rozitate și vi­zi­une, pre­sa res­ponsabilă e chemată să le acor­de în­treg res­pectul public cuvenit. Fiindcă o mână de oa­meni iluminați de o misiune au cu­tezat atunci să se opună puterii ostile care con­­ser­va co­mu­nismul „cu fa­ță umană“, fie­care de­ve­nind un actor care „și-a petrecut cli­pele, ore­le, săp­tămânile și anii luându-și ro­lul atât de în se­rios încât, pe ne­simțite, aces­ta i-a con­­fis­cat zilele, nopțile, duminicile și con­­ce­dii­le, cu viaț­ă cu tot. O viață pentru al­ții, care, trep­­tat... l-a despărțit de rude și de prieteni, l-a claus­trat în acțiune“, cum spune Ro­mulus Ru­san în volumul despre Alianța Ci­vi­că după 25 de ani. Acesta e adevărul care trebuie rostit.

Comentarii 7

Gheorghe Popescu - 11-30-2015

Doamna Armanca, poate n-ar strica sa explicati neavizatilor ce inseamna sa reconstruiesti o istorie in presa (Nu de alta, dar s-au mai vazut cazuri de mistificare a unor evenimente in presa actuala). Atit despre subiectul articolului, dar am o intrebare: Cind scrieti si ceva despre citeva subiecte de abecedar pentru jurnalistica romaneasca: Bunul Simt si Cunoasterea Limbii Romane (Un alt mare subiect ar fi Rolul Jurnalistului in societate: oglinda a societatii sau guru). Dumneavoastra personal sinteti un model pentru toate aceste subiecte, dar poti numara pe degete asemenea cazuri. Si nu e vorba doar de stilcirea cuvintelor, mai e vorba si de limbajul de mahala, de gang, folosite de multi oameni media (un exemplu care imi vine acum in minte e CTP, care se considera mai presus de un presedinte de stat si care da sentinte discretionar, ca Sfintul Petru. Doar un exemplu). Sint plecat din tara de foarte multa vreme, dar urmaresc presa romana si va pot spune sincer ca, comparat cu propagandistii din fosta presa comunista, actualii jurnalisti sint niste agramati, selectati parca de pe linga comuna Glina (scuze locuitorilor din comuna respectiva, asociatia trebuie facuta mai de graba gropii de gunoi). Ca sa revin la subiect, consider ca scoala jurnalistica romana ar trebui sa inceapa cu abecedarul , nu cu istoria. Incercati sa formati mai intii niste vorbitori de limba romana, invatati-I sa vorbeasca colocvial, nu ca pe maidan. Istoria poate veni din clasa a cincea. Cel putin asa era structurata scoala pe vremea mea si cred ca a facut treaba buna. Sincer sa fiu, cind vad noul stil gazetaresc din tara , ma iau fiorii. Cum puteti avea pretentii la cetatenii obisnuiti, cind asta vad si citesc in gazete! Va cer dumneavoastra asta pentru ca va vad interesata de impactul presei si va consider un exemplu de urmat. Nimic altceva. N-am vrut sa fie un afront personal. Continui sa cred ca gazetaria trebuie facuta pentru cetateni, pentru societate si nu oricine poate fac e asa ceva.

Răspunde

MIHAI 2 - 11-28-2015

Spuneti asa - amputarea is­to­riei, trans­for­marea ei intr-un pretext pen­tru jocurile pre­zen­tului, pro­duce intotdeauna efecte toxice. Sa nu absolutizam. Uneori faptele insele sunt TOXICE. De exemplu imprejurarea ca la data intrarii ROMANIEI in NATO Primministru era coruptul Nastase polueaza nemeritat optiunea euro-atlantica lasand sa pluteasca suspiciunea ca aderarea ar fi putut fi o operatiune mafiota. Tot atunci Presedinte al Romaniei era ION ILIESCU - ce ghinion ! Alta - la data intrarii Romaniei in UE Premier era Tariceanu. Sigur CORECT in UE ne-au dus Basescu si Macovei - desi peste un an doi va trebui sa spunem ca ne-a dus doar Macovei. Pentru a-I motiva pe tinerii de azi sa inteleaga ca Nastase, Iliescu si Tariceanu au fost oamenii Rusiei este musai sa-i decuplam de la faptele reale mentionate mai sus care trebuie taiae cu bisturiul si extrase din cartea de istorie.

Răspunde

Mircea Ordean - 11-26-2015

Dl Corneliu este elegant cu observația asupra buzei mușcate. Eu aș putea traduce mai multe de acolo. Andreea. Ne aflăm oameni mari. Cînd apelăm la formula „mizerii”, șed altele la mijloc. Dacă vrei, le pot expune.

Răspunde

Mircea Ordean - 11-26-2015

ÎN VIAȚĂ, răzbești mai ușor cu toroipanul ideii fixe (și chetroase), decît cu finețurile. . Aveam de cîteva zile un post pe țeavă, însă un material din revista „22” îi grăbește ieșire de șapte luni... . PRIVEAM spre doi corifei ai deceniului 90. Ana Blandiana și Nicolae Manolescu. . Prima, o ține cu pretebâții că a procedat corect, ar ăilalți ba. Ultimii, fiind cei de-au plecat la Partidul Alanței Civice. Umană fiind, dna Blandiana plasează aici și 'balonul' aferent. . În paralel, dl Manolescu a știut să renunțe cînd a fost cazul, văzîndu-și de altele prin existență, inclusiv de amor și de crescut un copil. . Ce pendant, doamna Blandiana păși în domeniu unde torpilele-s descurajate, acela al interesului național. Sighet fiind așa ceva. Și unde poți captura adevărul, ca (e pleonasm?) numai al tău. . Dl Manolescu nu a lăsat epigoni. Mai degrabă a pățit precum sămînța biblică. A dat rod și a murit. Spiritul doamnei Blandiana e viu. Și continuat de revista 22. De pildă, de doamna Brândușa Armanca. .

Răspunde

Mircea Ordean - 11-26-2015

Cineva e mai răutăcios ca mine, în acest articol.

Răspunde

Andreea Pora - 11-26-2015

Dle Corneliu C, te anunt ca incepind de astazi nu se va mai obosi nimeni nici macar sa-ti stearga mizeriile pe care le postezi. Iti va fi interzis accesul pe site-ul revistei 22. Te sfatuiesc sa te reorientezi spre publicatii care se potrivesc mult mai bine profilului tau. Te mai sfatuiesc sa nu incerci sa-ti schimbi mailul, ap-ul sau numele, caci nu va tine.

Răspunde

Corneliu C - 11-26-2015

Doamna Brandusa, in splendida poza in care puteti fi admirata, decelez faptul ca va semi-muscati o buza de jos. Daca in legatura cu amputarea istoriei recente din presa nu mai putem pentru ca sa facem nimic, in cazul buzei dvoastra de jos inca nu este totul pierdut. Rog deci prudenta.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22