Conferinta Obama-Hollande: ISIS va fi distrusa, Assad trebuie să plece. Fara trupe la sol

Tudor Despina | 24.11.2015

Presedintii SUA si al Frantei, Barack Obama, respectiv Francois Hollande, s-au intalnit marti la Casa Alba, in Washington. Cei doi lideri au discutat, in principal, despre dosarul sirian, in lumina recentelor atacuri teroriste asupra Parisului.

Pe aceeași temă

 

Hollande a fost reticent ]n a vorbi despre implicarea Rusiei în Siria, mai ales că miercuri va merge la Moscova pentru o discuție cu Vladimir Putin, comentează Reuters.

 

“Bashar Al-Assad nu este viitorul Siriei”, a spus Hollande. “El este problema, nu poate să fie soluția.”

 

El a adăugat că discuțiile de la Viena (dintre șediplomațiilor statelor implicate) ar trebui să se concentreze pe o tranziție politică în Siria.

 

Obama a explicat că nu exclude o colaborare cu Rusia, oricine dorește este primit în coaliția internațională condusă de SUA: “Avem 65 de țări active și care luptă împotriva ISIS”, a spus Obama, “Russia are acum o coaliție de doar două state– Iran și Russia – care îl suportă pe Assad.”

 

Franța nu va interveni la sol. Assad trebuie să plece

 

Președintele Hollande a anunțat că Franța nu va trimite trupe pentru o intervenție la sol, măsură ce se prefigura în primele zile duă atentatele din Paris: “Franța nu va interveni la sol, forțele locale, pe care le ajutăm deja de mai multe luni, sunt cele care vor face acest lucru, în timp ce noi vom întreprinde lovituri (aeriene) pentru a le permite acestor forțe să acționeze”, a spus liderul francez.

 

În schimb: “Am decis să intensificăm loviturile noastre aeriene în Siria și în Irak, să extindem anvergura lor, să întărim schimburile de informații cu privire la țintele vizate”, a declarat Hollande, citat de Agerpres.

 

De asemenea, președintele francez a repetat că șeful de stat sirian, Bashar al-Assad, trebuie să părăsească puterea cât mai repede posibil. “Nu vă voi da o dată (pentru plecarea lui Assad – n. red.), însă acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil”, a spus Hollande.

 

Obama: Gruparea Stat Islamic trebuie distrusă

 

"Statele Unite şi Franţa sunt solidare şi unite în combaterea terorismului. Reţeaua teroristă Stat Islamic nu poate fi tolerată, trebuie distrusă şi trebuie să facem împreună acest lucru", a spus preşedintele SUA.

 

Președintele Francois Hollande se află într-o amplă campanie diplomatică declanșată după atentatele din Paris pentru  unificarea unei coaliții internaționale împotriva ISIS și  înlăturarea lui Assad.

 

Agenda lui Hollande:

 

Președintele Franței s-a întâlnit luni cu premierul Marii Britanii, David Cameron

Marți s-a deplasat la Washington pentru întrevederea cu Barack Obama

Miercuri o va întâlni, la Paris, pe Angela Merkel

Joi merge la Moscova pentru o discuție cu Vladimir Putin

Duminică se va întâlni, la Paris, cu președintele chinez Xi Jinping

 

***

 

Pare totusi putin probabil ca Barack Obama sa modifice strategia americana in lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic, in ciuda recentelor evolutii de securitate de pe glob, arata cei de la CNN.

 

Presedintele Frantei a cerut in mod explicit un effort international aprofundat pentru a contracara actiunile Daesh (denumirea araba pentru Statul Islamic), grupare responsabila pentru atacurile teroriste asupra capitalei franceze. Francois Hollande a cerut in cadrul discursului sustinut alaturi de omologul sau american, marti, la Casa Alba, o intarire a eforturilor militare nu doar in Siria, ci si in Irak, acolo unde Daesh are de asemenea o prezenta intense.

 

Hollande s-a referit si la situatia presedintelui sirian, puternic sustinut de Rusia si Iran. “Bashar al-Assad trebuie sa plece cat mai curand posibil”, a spus liderul francez. El a tinut sa sublinieze necesitatea unei cooperari mai mari intre americani si rusi impotriva Daesh.

 

Cu respect pentru domnul Assad, cred ca trebuie sa lasam procesul de la Viena sa isi urmeze cursul. E cea mai buna cale”, a spus la randul sau Barack Obama cu referire la negocierile de pace care sunt purtate in aceasta perioada in capitala Austriei. “Sa nu avem iluzii. Siria e un stat esuat. A esuat atunci cand Assad a inceput sa isi ucida propriii cetateni. Va fi un proces dificil in a aduce impreuna toate factiunile care activeaza pe teritoriul sirian. Dar e posibil”, a adaugat Obama.

 

Totusi, o eventuala cooperare intre Moscova si Washington impotriva Statului Islamic a devenit si mai complicata, marti, dupa ce Turcia – un stat NATO – a dovorat un avion de lupta rusesc, Anakara sustinand ca aeronava a incalcat spatiul sau aerian. Cu privire la acest subiect, atat Obama, cat si Hollande, au preferat sa pastreze precautie in declaratii, “asteptam o informare completa cu privire la situatia creata”, a punctat presedintele american in fata presei.

 

Dar liderul de la Casa Alba a tinut sa se exprime fara precautie si cu fermitate in ce priveste planurile privind gruparea terorista Statul Islamic. “Distrugerea Daesh nu e doar un obiectiv realist. Vom face acest lucru, ne vom asigura ca va fi indeplinit”, a subliniat Obama, reconfirmand solidaritatea SUA cu Franta.

 

Statul Islamic e o organizatie terorista care ocupa teritorii din Siria si Irak. E o organizatie care incearca sa impuna o realitate care anuleaza drepturile omului. Acesta este Statul Islamic”, a mai spus si Hollande. “Daca vrem sa combatem terorismul, nu trebuie doar sa distrugem Daesh acolo unde se afla, dar trebuie sa distrugem si celelalte retele teroriste. Iar cand vine de masuri de protectie, asta trebuie sa facem. Sa eradicam aceste retele teroriste si complicii lor. Prin urmare, e necesar sa intarim cooperarea in domeniul informatiilor secrete”, a continuat liderul francez.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22