Erdogan: Turcia a incercat sa evite incidentul. Pilotii rusi nu au raspuns mesajelor

Iulian Popescu | 24.11.2015

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți seara că forțele aeriene turce au făcut tot posibilul pentru a evita doborârea avionului rus de bombardament Suhoi Su-24, scrie AFP, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Piloții ruși nu au răspuns însă mesajelor repetate prin care au fost atenționați că au pătruns în spațiul aerian al Turciei.

 

„Deși a fost avertizat de zece ori în cinci minute că a trecut frontiera, a continuat încălcarea” spațiului aerian turc, a imai spus Erdogan, într-o iconferință de presă..

 

„Incidente și mai grave legate de Siria au fost evitate în trecut numai pentru că Turcia a dat dovadă de sânge rece. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că am depus toate eforturile pentru a evita și acest ultim incident. Dar toată lumea trebuie să respecte dreptul Turciei de a-și apăra granițele”, aspus președintele Turciei.

 

El a atras atenția că în sectorul unde zbura respectivul avion rus nu există combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic, acea zonă fiind controlată de turkmeni, sirieni de etnie turcă, iar gruparea armată a acestora din urmă face parte din rândul rebelilor moderați sirieni, despre care Rusia afirmă că nu îi atacă.

 

„Îi vom susține mereu pe frații noștri care trăiesc în această regiune”, a subliniat Erdogan, care a explicat că s-au intensificat atacurile împotriva rebelilor turkmeni care luptă împotriva trupelor președintelui Bashar al-Assad, fără să facă însă referire în mod explicit la raidurile aviației ruse.

 

***

 

Un avion de vânătoare rusesc ce desfășura lovituri aeriene în Siria a fost doborat de avioane de vanatoare F-16 ale fortelor aeriene turce dupa ce ar fi ignorat avertismentele potrivit carora a violat spatiul aerian al Turciei.

 

Doi piloti s-au catapultat din avionul doborat, sustine agentia turca Anadolu, citata de Reuters. Unul dintre ei s-ar afla in mainile fortelor turkmene din nordul Siriei, anunta CNN Turk, citat de Reuters.

 

Reacția lui Putin

 

Doborarea avionului militar rusesc Su-24 de catre fortele turce reprezinta “o lovitura in spate”, a spus presedintele Vladimir Putin, citat de Sputnik. Pilotii rusi nu reprezentau o amenintare pentru Turcia, “acesta e un fapt evident”, a adaugat el. Incidentul depaseste limitele razboiului conventional impotriva terorismului.

 

Evenimentul trece de limitele luptei antiteroriste”, a adaugat liderul de la Kremlin. “Desigur, soldatii nostri sunt angajati intr-o lupta eroica impotriva terorismului, fara sa-si crute vietile. Dar pierderea de astazi aduce a injunghiere in spate, fapt purtat impotriva noastra de complici ai teroristilor. Nu pot descrie altfel ceea ce s-a intamplat astazi”, a mai spus Putin in cadrul unei intalniri cu Regele Abdullah II al Iordaniei, la Soci.

 

NATO: Avionul rus a intrat în spațiul aerian al Turciei

 

Evaluările NATO sunt conforme cu informațiile potrivit cărora un avion militar rus a violat spațiul aerian al Turciei, a declarat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul ședinței extraordinare a Consiliului Alianței solicitate de Ankara.

 

„Noi suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO”, a declarat Stoltenberg, citat de Agerpres.

 

El a lansat un apel 'la calm și la detensionare' a situației după doborârea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spațiul aerian al Turciei, și a accentuat că inamicul comun (al NATO și al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.

 

CITEȘTE ȘI: Criza turco-rusa. Putin: Avionul doborat, o lovitura in spate. Ankara cere o reuniune NATO

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22