Elicopter moldovean cu 18 persoane la bord, capturat de talibani in Afganistan

Iulia Mincu | 25.11.2015

Un elicopter cu 19 oameni la bord, dintre care trei moldoveni, restul pasagerilor fiind reprezentanti ai autoritatilor centrale si militari americani a fost capturat de catre talibani in Afganistan dupa o aterizare fortata.

Pe aceeași temă

 

Trei persoane au fost ucise de talibani, inclusiv un cetatean moldovean, iar celelalte 18 au fost luate ostatice, scrie AP. In acest context, a fost convocata o sedinta de urgenta a guvernului de la Chisinau, pentru a stabili masurile care vor fi luate.

Elicopterul MI-17 ar fi detinut de o companie privata straina si a aterizat de urgenta in provincia nordica Faryah marti, dupa ce a aparut o problema tehnica.  

"Apoi insurgentii i-au atacat si, ca urmare, doi soldati si un membru al echipajului au fost ucisi ... 18 persoane au fost capturate", transmite un comunicat al ministerului afgan.

"Fortele de securitate au demarat o operatiune pentru a elibera ostaticii", adauga sursa citata.
 

 

 Publika.md. spune ca este vorba despre un elicopter care, potrivit Ministrului de Interne, apartine unei companii moldovenesti ce are contracte cu misiunea de pacificare a ONU in Afganistan. 

"A fost doborat sau a fost nevoit sa faca o aterizare fortata in Afganistan. Este un elicopter, care asigura transportarea persoanelor sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite in Afganistan", a spus ministrul de Interne de la Chisinau, Oleg Balan.

Publicatia adauga ca, potrivit autoritatilor, moldovenii capturati sunt in viata.

"Unul din piloti a reusit sa anunte compania ca au fost fortati sa aterizeze si din primele informatii ca au nimerit in plin la opozitia afgana", a mai spus Balan.


De asemenea, Ministerul moldovean de Externe a cerut Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe langa ONU sa obtina de urgenta de la Misiunea ONU de mentinere a pacii in Afganistan informatii oficiale legate de soarta celor trei moldoveni aflati la bordul elicopterului, toti membri ai echipajului.

 

Pe de alta parte, un  reprezentant al Misiunii ONU de Asistenta in Afganistan (UNAMA), Farhan Hak, a precizat ca elicopterul moldovean nu lucra pentru misiune si nu efectua curse sub egida ONU.


O sursa din securitatea afgana a declarat ca talibanii au ars elicopterul dupa ce i-au capturat pe toti de la bord.


Pro Tv Chisinau a transmis ca elicopterul de tip Mi-8, care apartine firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operatiune ONU de mentinerea pacii in Afganistan.



Insa UNAMA nu este o misiune de mentinerea pacii, ci de sustinere a autoritatilor afgane in procesul nationale de reconciliere. De asemenea, misiunea monitorizeaza situatia drepturilor omului din Afganistan.

 

In zona in care a avut loc incidentul se dau lupte crancene de o buna perioada intre talibani si fortele de securitate afgane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22