UPDATE. Sefii ISU Bucuresti, adusi la DNA pentru audieri. Arafat refuza sa demisioneze

Paul Cristescu | 25.11.2015

Conducerea ISU Bucuresti a fost suspendata dupa ce s-a dezvaluit ca stia despre activitatile clubului Colectiv. Premierul Ciolos le- a cerut insa demisia si a spus ca nu mai au ce cauta in institutie. Raed Arafat nu se considera insa responsabil, spunind ca a fost mintit si refuza sa demisioneze.

Pe aceeași temă

UPDATE Conducerea demisă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti este audiată miercuri seara la DNA, unde au fost adusi cu mandat, anunta televiziunile de stiri.

Este vorba de Mihai Guta (inspector-sef), Orlando Schiopu (prim-adjunct) si Giani Aldoiu (adjunct), care au fost susendati de la conducerea ISU Bucuresti in urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Suspendarea acestora vine dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit ca ISU Bucuresti stia de existenta clubului Colectiv, desi anterior institutia a sustinut ca localul nu se afla in baza de date.

UPDATE: Raed Arafat nu demisioneaza, a spus miercuri secretarul de stat, dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a prezentat un document potrivit caruia pompierii de la ISU Bucuresti stiau ca in cladirea in care era localizat clubul Colectiv se desfasurau evenimente cu public. "Aceasta informatie am aflat-o abia ieri (marti, n.r.) (...) Informatia ca nu se stiau activitatile care se desfasoara in cladirea respectiva normal se schimba avand in vedere acest nou act care a aparut", a raspuns Arafat, intrebat daca isi da demisia, potrivit Hot News.

 

Decizia vine dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a scris ca pompierii primisera un fax, cu cateva saptamani inainte de tragedia din Colectiv in care erau anuntati ca in cladire urmeaza sa aiba loc un eveniment cu 2.000 de persoane, transmite Hotnews.

 

Premierul Cioloş: Au mai adaugat o hartie la birocratia noastra. Nu mai au ce căuta la conducerea ISU

 

Dacian Cioloş a declarat astăzi ca este nevoie de reformarea ISU, mai ales pe partea de prevenire. "Astept de la domnul Arafat un plan de reforma si de restructurare, mai ales pe partea de prevenire. Am aflat astazi ca cei de la ISU Bucuresti fusesera informati de problemele de la Colectiv si in loc sa se duca sa le rezolve, au mai adaugat o hartie la birocratia noastra". Premierul crede ca nu este o situatie singulara si doar la Bucuresti. "Sunt aproape convins ca nu este o situatie singulara, probabil nu doar la Bucuresti". "Sunt deficiente care vor trebui corectate si ma bucur ca in programul de guvernare am introdus si obiectivul de a reforma ISU. Nu as vrea sa fie afectata credibilitatea lor care isi fac treaba corect din cauza colegilor de pe partea de prevenire", a spus Ciolos, citat de Hotnews.

 

 

Ciolos i-a transmis ministrului de Interne ca sefii ISU Bucuresti sa fie demisi, fara posibilitatea de a se mai intoarce pe functiile lor. "Va rog sa confirmati ca cei de la conducerea ISU Bucuresti au fost demisi si nu mai au ce cauta la ISU ca atare", a precizat premierul. 

 

Ministrul de interne Tobă i-a răspuns premierului că i-a spus deja lui Raed Arafat sa inainteze toate documentele catre DNA: "Domnule prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoștință faptul că, încă de la sfârșitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situații de urgență și conducerea ISU București. În momentul în care am avut această informație, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situația de fapt să fie înaintată de urgență la Direcția Anticorupție pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei și întreaga conducere de la ISU București Ilfov a fost pusă la dispoziție până la definitivarea situației, urmând ca în cursul zilei de astăzi să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă", a precizat Tobă, la începutul ședinței de Guvern.

 

El a spus că a decis și o evaluare a sistemului pentru a verifica măsurile care trebuie luate la ISU București-Ilfov, inclusiv transparența în privința sponsorizărilor. "Vă informez că, totodată, am dat drumul la o evaluare de sistem pentru a verifica măsurile pe care trebuie să le luăm acolo, inclusiv cu transparența. Primul pas a fost, v-am informat, cu tot ce a fost transparența a tot ce înseamnă sponsorizări", a adăugat Tobă.

 

***

 

Raed Arafat a confirmat miercuri dimineata, intr-o interventie telefonica la Digi24 ca s-a descoperit ca la ISU Bucuresti se stia de existenta activitatilor cu public in acea cladire. "Am spus ca pompierii bucuresteni nu stiau de activitatile din club, acum retragem aceasta afirmatie, cineva stia", a spus Arafat, adaugand insa ca cealalta declaratie data imediat dupa incendiu, ca in baza de date nu exista clubul Colectiv, este in continuare adevarata. Arafat a mai precizat ca toate documentele au fost trimise la DNA.
 

Comunicatul IGSU:
 

"In data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a receptionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in Fabrica PIONIERUL - etaj 1 si Club Colectiv (pentru zilele de 25 si 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015.  
 

La primirea sesizarii, inspectorul general al IGSU a informat seful DSU, care a dispus in regim de urgenta efectuarea unei verificari la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov. 
 

Din datele preliminare reiesite in urma verificarii a rezultat faptul ca documentul a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie 2015, in jurul orei 23.30. 
 

Intrucat solutionarea documentului era de competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat unitatii in cauza, in dimineata zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare si masuri.  
 

La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au fost transmise doua adrese catre organizatorul evenimentului "EMAGIC" fara a rezulta ca au fost efectuate verificari la fata locului. 
 

Pentru asigurarea obiectivitatii activitatilor de verificare, pana la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispozitie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov. 
 

In cursul zilei de astazi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comanda, pentru asigurarea temporara a conducerii unitatii."

 

Context

 

Cătălin Tolontan a scris, pe tolo.ro, că pompierii ar fi primit un fax, pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul din Colectiv, in care au fost informati despre un mare eveniment care urma sa aiba loc in Colectiv, festivalul PLUM, care urma sa adune 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.

 

Tolontan precizeaza ca clubul Colectiv nu a intrat atunci în baza de date a ISU iar pompierii nu s-au deplasat la faţa locului să verifice spaţiul. 

 

Existenţa acestui fax ar dovedi astfel ca ISU stia de existenta clubului Colectiv, in ciuda afirmatiilor contrare facute in urma incendiului.

 

Incendiul din Colectiv: 60 de morti, zeci de răniţi

 

Bilanţul celor morţi în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie a ajuns zilele trecute la 60. 39 de persoane ranite sunt in continuare internate in spitale din Bucuresti, 10 dintre ele aflandu-se in stare critica si grava, a anuntat marti Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. Alti 39 de pacienti sunt internati in spitale si clinici din strainatate: Austria, Belgia, Olanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Norvegia si Israel.

42 de pacienti care au primit ingrijiri medicale in spitale din tara au fost externati.

Datele prezentate de Ministerul Sanatatii:

10 pacienti in stare critica si grava

Spitalul de Arsi -11 pacienti internati
Spitalul Bagdasar Arseni - 9 pacienti de internati
Spitalul Grigore Alexandrescu - 5 pacienti internati
Spitalul Elias - 3 pacienti internati
Spitalul Militar Central - 4 pacienti internati
Spitalul de Urgenta din Bucuresti - 3 pacienti internati
Spitalul Universitar- 2 pacienti internati
Spitalul Dimitrie Gerota - 1 pacient internat
Spitalul CC Iliescu - 1 pacient internat


39 de persoane au fost transferate in unitati sanitare din strainatate, dupa cum urmeaza:

Austria - 4 persoane transferate, 1 deces, 3 persoane in stare stabila
Belgia - 8 persoane care se afla in stare stabila (dintre care 5 persoane cu progrese punctuale)
Olanda - 8 persoane transferate, 2 decese, 6 persoane in stare stabila
Franta - 1 transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.
Germania - 5 persoane - 3 persoane din care 2 au plecat pe cont propriu (printre care un cetatean german) si o persoana transferata, 2 decese
Marea Britanie - 9 persoane, din care 3 decese si alte 6 persoane stare stabila
Norvegia - o persoana stare stabila
Israel - 3 persoane, din care 1 deces, 2 persoane in stare stabila

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22