Separatism in Moldova. Grupare paramilitara, destructurata. Voiau instalarea Novorossia

Tudor Despina | 25.11.2015

O “Rusie Noua”, concept folosit de Moscova in conflictul separatist din Ucraina, ar fi urmat sa apara si in Republica Moldova, releva o ancheta a procuraturii de peste Prut.

Pe aceeași temă

 

Intr-o actiune de amploare, fortele de ordine au retinut, miercuri, douasprezece persoane suspectate ca ar fi constituit o grupare paramilitara ce urmarea atacuri armate asupra institutiilor statului moldovean. Au avut loc descinderi la 15 adrese, iar suspectii au fost retinuti pentru 72 de ore, arata presa de la Chisinau. Potrivit Publika.md, suspectii aveau intentia de a destabilize nordul tarii si regiunea gagauza. Gruparea a intrat in atentia autoritatilor in urma cu doua luni, iar anchetatorii spun ca acestia voiau sa instituie un asa-zis stat “Rusia Noua”.

 

Din materialele acumulate rezulta ca ei urmarea sa atace institutiile de drept si sa inceapa un razboi. A fost declarata moarte procurorilor, judecatorilor si politistilor. Crearea unei noi republici pe care au denumit-o Basarabia, o , a spus procurorul din Balti, Viorel Tureac, potrivit sursei citate.

 

Anchetatorii sustin ca gruparea a planificat destabilizarea nordului tarii, urmand sa evolueze in Gagauzia si, in cele din urma, in regiunea Odesa din Ucraina. Revista 22 aminteste ca in Odesa voiau si rusii sa activeze o miscare pentru instaurarea unui nou stat in sudul Ucrainei, de asemenea denumit Noua Rusie/Novorossia.

 

A avut drept scop acumularea de armament prin atacul institutiilor de drept din nordul Moldovei, apoi atacul institutiilor penitenciare pentru eliberarea criminalilor din institutiile penitenciare pentru a forma un grup larg in Republica Moldova”, a argumentat Veaceslav Untila, seful Comisiei de Securitate Nationala, Aparare si Ordine Publica.

 

E vorba despre indivizi cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, cu domiciliul in Balti, a confirmat ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie Balti, Olga Bejenaru. Asupra lor au fost gasite munitii si arme. Unul dintre membrii gruparii s-ar fi nascut in regiunea separatista Donbas, acolo unde rusii au promovat ruperea unor teritorii de la Ucraina. De altfel, anchetatorii spun ca schemele paramilitare pregatite de grupare sunt asemanatoare cu cele existente in estul Ucrainei si in Crimeea. Fostul ministru de Interne Ghenadie Cosovan vorbeste despre “o imbinare a fostilor militari cu criminali, cu infractori deosebit de periculosi, care candva nu s-au afirmat in viata publica si acum, folosindu-se de incertitudinea care e in viata noastra, vor sa obtina locuri si functii”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22