Curtea de Conturi: Prejudiciu de peste 500 milioane lei in bugetele primariilor, in 2014

Iulian Popescu | 25.11.2015

Curtea de Conturi a identificat pentru anul 2014 un prejudiciu total de peste 500 de milioane de lei creat la bugetul primăriilor din România prin abateri de la reglementările în vigoare, potrivit unui raport recent citat de Mediafax.

Pe aceeași temă

 

Cel mai mare prejudiciu, de 137,9 milioane de lei, a fost înregistrat în București, iar cel mai - de 1,2 milioane de lei – a fost constatat în județul Vaslui.

 

Cele mai importante abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea şi plata cheltuielilor, potrivit Raportului de execuție a bugetelor locale pe anul 2014 al Curții de Conturi, prezentatde Mediafax.

 

”Abaterile de la legalitate şi regularitate constatate au dus la prejudicierea bugetelor entităţilor verificate cu suma de 524,4 milioane lei. Cele mai semnificative abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, precum și utilizarea nelegală a fondurilor de la buget”, se arată în raport.

 

Pe primul loc la nivel național la capitolul prejudicii se află municipiul București, cu 137,9 milioane de lei, urmat de județul Constanța, cu 47,6 milioane de lei și județul Timiș, cu 40,7 milioane de lei, cel mai mic prejudiciu fiind produs în județul Vaslui - 1,2 milioane de lei.

 

Prejudiciile înregistrate au fost cauzate și de o interpretare și aplicare eronată a legislației în domeniul salarizării personalului din administrația publică locală.

 

”S-a perpetuat acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia publică locală, în baza contractelor/ acordurilor colective de muncă sau a dispoziţiilor/ deciziilor conducătorilor instituţiilor, cu nerespectarea regulilor şi principiilor stabilite prin legile-cadru care au instituit un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi şi fără să se aibă în vedere că toate actele juridice emise în baza legislaţiei anterioare care nu îşi mai regăsesc temei în noua legislaţie nu se mai aplică”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

 

CITEȘTE ȘI: Curtea de Conturi solicita Parlamentului infiintarea unor instante specializate pentru judecarea litigiilor rezultate in urma controalelor sale

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22